Az Ínyesmester éléskamrája

(befőzés, házi konzerválás)

Az Ínyesmester éléskamrája  
Az Ínyesmester éléskamrája
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1978
Oldalszám: 299
ISBN: 963-230-441-1
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Csatatéren

5

Tartósítás régen és ma

8

A házi konzerválás, befőzés alapszabályai

12

Munkahely, edények és eszközök

12

Nyersanyag-válogatás és -előkészítés

12

Cukor- vagy mézszirup

13

Főzés, üvegbe töltés

14

Kigőzölés és a "szárazgőz"

15

Konzerválószerek

15

A házi konzervek eltartása

16

Léapadás, barnulás, romlás

16

Cukor nélkül eltett gyümölcsök

17

Az élelmiszertárolás hagyományai

21

Alma télire

22

Citrom télire

22

Köszméte télire éretlenül

22

Must eltartása édesen

23

Szőlő télire

23

Tojás tárolása

23

Zöldségek (káposzta, burgonya, paprika stb.) eltartása homokban

24

Az aszalás

25

Alaprecept gyümölcsaszalásra

26

Gombaszárítás

26

Kaporszárítás

27

Prünella (aszalt, lapított szilva)

7

Szilvaaszalás

27

Tökaszalás

28

Vörösáfonya-szárítás

28

Zöldbabszárítás

28

Zöldborsószárítás

29

Az ecet

30

Borecet

30

Borbolyaecet

31

Gyümölcsecet

32

Mézecet

32

Tárkonyecet

32

A téli beszerzések

33

A gyümölcsbefőzés

39

Befőtt készítése

40

Dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya (-sajt) készítése

40

Vághatókeménységű gyümölcsíz

41

Az alma

42

Almabefőtt

44

Almadzsem

45

Almakocsonya

45

Almalekvár

45

Almakocsonya és -lekvár

45

Aranyalmabefőtt

46

Birsbefőtt

46

Birskocsonya

46

Birslekvár

47

Birssajt

47

Birs cukorban

47

Birsalma mustban

48

Körtebefőtt

48

Körtebefőtt cukrász módon

48

Körtebefőtt málna- vagy ribiszkelében

49

Körtesajt

49

Az áfonya

50

Vörösáfonya-befőtt

51

Vörösáfonyadzsem almával

51

Vörösáfonya-kocsonya

52

Vörösáfonya-reszter

52

Feketeáfonya-kocsonya

52

Feketeáfonya-dzsem

53

Áfonya cukorban

53

Áfonya cukor nélkül

53

A csipkebogyó

54

Csipkebogyó- (hecsedli-)lekvár

54

A kajszibarack

55

Kajszibarackbefőtt

56

Kajszibarackdzsem

56

Kajszibarackdzsem nyersen

57

Kajszibaracklekvár

57

Kajszibaracklekvár nyersen

57

Kajszibarackreszter

57

Kajszibarackpép

58

Kajszibarack cukorban

58

Az őszibarack

59

Őszibarackbefőtt

61

Őszibarackdzsem

61

Őszibaracklekvár

61

Őszibarack cukorban

61

Az első cseresznye

63

Cseresznyebefőtt

64

Cseresznye- vagy meggybefőtt

64

Cseresznye- vagy meggykocsonya

65

Cseresznye nyersen

66

Cseresznye saját levélben

66

Cseresznye vagy meggy cukorban

66

Meggybefőtt cukor nélkül

66

Meggydzsem

67

Meggydzsem vagy -lekvár

67

Meggysajt

67

Kimagozott meggy cukor nélkül

67

Rétesbe való meggy vagy cseresznye télire

68

A sárga- (ananász-) és a görögdinnye

69

Sárgadinnyebefőtt

71

Sárgadinnyedzsem

72

Sárgadinnyelekvár

73

Sárgadinnye cukorban

73

Sárga-, zöld-, görögdinnye cukorban

73

Sárga- vagy görögdinnyehéj cukorban

74

A szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte

75

Szamócabefőtt

77

Szamócadzsem

77

Szamócalekvár

78

Szamóca cukorban

78

Szamócadzsem kanadai módon

79

Erdeiszeder-befőtt

79

Erdeiszederdzsem

79

Erdeiszeder-lekvár

79

Málnabefőtt

79

Málnadzsem

79

Málnadzsem kanadai módon

80

Málnalekvár

80

Málna cukorban

80

Ribiszkebefőtt

80

Ribiszkedzsem

81

Ribiszkekocsonya

81

Ribiszkekocsonya nyersen

81

Ribiszkelekvár

81

Ribiszke cukorban

82

Ribiszkepép nyersen

82

Ribiszke mártásnak

82

Köszmétedzsem

82

Köszmételekvár ribiszkével

82

Köszmétesajt

83

Köszméte cukorban

83

Köszméte mártásnak

83

Az eperfa

84

Eperdzsem

84

Eperlekvár

84

A som

86

Sombefőtt

86

Somlekvár

86

A hamvaskék besztercei szilva

87

Szilvabefőtt

88

Szilvadzsem

88

Szilvakocsonya

89

Szilvalekvár

89

Szilvasajt

89

Szilva cukorban

90

Szilvareszter

90

Mézes szilva

91

Ringlóbefőtt

91

Ringlódzsem

91

Ringlólekvár

91

Ringló cukorban

91

Cukrozott ringló

92

A szőlő

93

Szőlőkocsonya

94

Szőlőlekvár

94

Szőlő cukorban

94

A gesztenye

96

Gesztenyebefőtt

97

Az első narancs

98

Narancsdzsem

99

Narancsdzsem cukor nélkül

100

Orosz narancsdzsem

100

Angol narancsdzsem

101

Amerikai narancsdzsem

101

Narancs cukorban

102

Narancs egészben eltéve

102

Cukrozott narancshéj

102

Mandarinlekvár

103

Citromdzsem

103

Fügedzsem

104

Zöldfüge cukorban

104

Készítmények többféle gyümölcsből

106

Alaprecept vegyes befőttre és gyümölcsízre

106

Cseresznye-köszméte-málna-ribiszke lekvár

106

Cseresznye-meggy-málna-ribiszke lekvár

106

Cseresznye-szamóca-málna-meggy lekvár

107

Cseresznye-málna-meggy lekvár

107

Cseresznye-málna-meggy dzsem

107

Cseresznyedzsem-meggydzsem

107

Cseresznyedzsem málna- és ribiszkelében

108

Cseresznye és meggy, málna- és ribiszke-kocsonyában

108

Alma-szilva-paradicsom lekvár

108

Alma-körte lekvár

108

Szamócadzsem ribiszkelében

109

Szilvareszter körtével, mustban

109

Szamóca-ribiszke kocsonya

109

Málna-ribiszke kocsonya

109

Gyümölcs-csemegék

111

Alaprecept cukrozott (kandírozott) gyümölcsre

111

Zölddió cukorban

111

Zöldmandula cukorban

112

Kakaós mandula

112

Sós mandula

112

Csokoládés mogyoró

113

Pörkölt, cukrozott dió, mogyoró, mandula

113

Lekvárkülönlegességek virágból

114

Bodzalekvár

114

Kökénylekvár

114

Rózsalekvár

114

Gyümölcsök borban

116

Vegyes boros befőtt

116

Vörösboros áfonya

116

Szilva vörös borban

116

Körtelekvár borral

116

Szamóca borban (angol különlegesség)

117

Konyakban, rumban, szeszben eltett gyümölcsök

118

Kajszibarack konyakban

118

Erdei szeder konyakkal, vaníliával

118

Cseresznye maraszkonóban és konyakban

118

Vörösáfonya-lekvár rummal

119

Őszi- vagy kajszibarack rummal

119

Kimagozott, rumos cseresznyebefőtt

119

Rumos meggy vagy cseresznye

119

Meggy vagy málna rumban vagy konyakban

119

Dinnye rumban

120

Rumos szilva

121

Szilvadzsem rummal

121

Vegyes gyümölcs rumban (szeszben)

121

Szamóca rumban vagy borban

122

Málna rumban vagy borban

122

Gyümölcs szeszben

122

Szeszes befőtt

122

Szeszes gyümölcssaláta-konzerv

123

Gyümölcsök ecetben

124

Birs ecetben

124

Körte ecetben

124

Fekete áfonya ecetben

125

Kajszibarack ecetben

125

Őszibarack ecetben

126

Őszibarack vagy ringló ecetben

126

Ringló ecetben

126

Cseresznye vagy meggy ecetben

126

Meggy ecetben

127

Meggy ecetben nyersen

127

Ecetes meggy málnával

127

Ecetes cseresznye és meggy, málnával

128

Dinnye ecetben

128

Ribiszke ecetben

129

Szilva ecetben

129

Mustáros-ecetes szilva

129

Örvendetes divat

133

Gyümölcsturmixok

134

Meggyturmix

134

Szénsavas málnaturmix

134

Szamócaturmix

134

Almaturmix

134

Gyümölcslevek, szörpök

135

Áfonyalé

135

Citromlé

135

Narancslé

135

Szamócalé

136

Erdeiszederlé

136

Meggy-cseresznyelé nyersen

136

Ribiszkelé

136

Sárgadinnyelé télire

137

Szamócaszörp

137

Málnaszörp

137

Málnaszörp nyersen

138

Vörösboros málnaszörp

138

Meggyszörp

138

Ribiszkeszörp

139

Szilvaszörp

139

Baracköntet télire

139

"Coco"

140

Cseresznyeeszencia

140

Dulcsásza

140

Mustkonzerválás

140

Szeszes italokat házilag

141

Gyümölcslikőrök

143

Áfonyalikőr

143

Baracklikőr

143

Birslikőr

143

Borlikőr

144

Császárkörtelikőr

144

Cseresznyelikőr: Cherry brandy

144

Diólikőr

144

Gyomorkeserű

145

Kakaólikőr

145

Kávélikőr

145

Kökénylikőr

145

Köménylikőr

146

Körtelikőr

146

Mandulalikőr

146

Málnalikőr

146

Málna, meggy- vagy szamócalikőr

147

Meggylikőr

147

Narancslikőr

147

Oranzsád

148

Ribiszkelikőr

148

Szederlikőr

148

Szilvalikőr

148

Tojáslikőr vagy konyak

149

Vanílialikőr

149

Gyümölcspálinkák

149

Barackpálinka

149

Diópálinka

150

Meggypálinka

150

Sipofka (orosz édes pálinka)

150

Gyümölcsborok

151

Almaborok

151

Áfonyabor

151

Csipkebogyóbor

152

Köszmétebor

152

Erdeiszederbor

152

Fügebor

152

Meggybor

153

Ribiszkebor

153

Szamócabor

154

Májusi bor

155

Bólék

157

Szamócabólé

157

Őszibarackbólé

157

Főzelékek, zöldségek

161

Fehérrépa-savanyítás

161

Gyöngyhagyma ecetben

162

Zöld levelek közt fehér rózsák

163

Karfiol télire

164

Káposztataposás a Belvárosban

165

Káposztasavanyítás

167

A csemegekukorica

169

Kukoricacsövek télire

169

Padlizsán: törökparadicsom

171

Padlizsán (törökparadicsom) télire

172

A paradicsom

173

Paradicsomlé

175

Paradicsomlé nyersen

176

Sűrített paradicsom

176

Paradicsom egészben

176

Piros paradicsom cukorban

177

Zöldparadicsom cukorban

178

Tölteni való paradicsom

179

A töltött paprika

180

Zöldpaprika ecetben

181

Karikára vágott zöldpaprika

182

Zöldpaprika erdélyi módon

182

Káposztával töltött paprika

182

Káposztával (vagy uborkával) töltött paprika

182

Tölteni való paprika

183

A finom nyári főzelékek

184

Podlupka eltevése

185

A rebarbara

186

Rebarbara télire

186

Rebarbarabefőtt

186

Rebarbaradzsem vagy -lekvár

186

A sóskamártás

188

Sóska télire

188

A spárga

190

Spárga télire

191

A spenót

192

Spenót télire

193

A tök

194

Tök télire

195

Tök cukros ecetben

195

Mustos tök

196

Tök uborkamódra

196

Tökdzsem angol módon

196

Töklekvár

197

A zöldbab

198

Zöldbab télire

199

Zöldbab ecetben

199

Zöldbab sóban

199

Zöldbab sóban és zsírban

200

A borsófélék fejedelme

201

Zöldborsó télire

202

Zöldborsó lében

202

Zöldborsó párolva és szárítva

203

Cukorborsó édesen

203

A zellerről

204

Zeller télire

205

A saláta

206

Csalamádé télire

207

Fejessaláta télire

207

Gomba télire, salátának

208

Salátának való paprika

208

Paprikasaláta télire

208

Uborkasaláta télire

209

Vegyes saláta télire

209

Vegyes zöldségfélék ecetben (Mixed pickles)

210

A kovászos uborka

211

Kovászos uborka

212

Ecetes uborka

212

Hagymás ecetes uborka

213

Hordós ecetes uborka

213

Metélt ecetes uborka

213

Különleges fűszeres, ecetes uborka

213

Mustármagos uborka télire

214

Vizes uborka

214

Hordós vizes uborka

215

Uborka különleges fűszerekkel

216

Ételízesítők, fűszerek, mártások

217

Ajvar (Zakuszka)

217

Kapor sóban

217

Kapor sós vízben, kigőzölve

217

Paprikalekvár

217

Paprikalekvár nyersen

217

Paprika-paradicsom lekvár

218

Pikáns paradicsommártás hús mellé

218

Sűrített paradicsom sósan

218

Paradicsom-"mustár"

218

Mustár készítése

219

Mustáros meggy

219

Tárkony télire

219

Vitaminforrás télire (zöldségkeverék)

220

Disznótoros idők

223

A disznótor fogásai

227

Orjaleves

227

Csigatészta, másként lúdgége

228

Májgombóc

228

Tormás hús

228

Toros káposzta

229

Sült hurka vagy kolbász

229

Sertéssült hálóban

229

A hústartósítás

230

Hurkatöltés, főzés-sütés

231

Májas hurka

231

Májas, rizses-kásás hurka

231

Kenőmájas hurka

232

Véres hurka

232

Citromos kolbász

232

Fokhagymás kolbász

233

Szárazkolbász

233

Debreceni kolbász

233

Gyulai kolbász

233

Német, vöröses-májas kolbász

233

Disznósajt ("gömböc")

234

Májsajt

234

Kenőmájas

235

Szalámikészítés

235

Sonkapácolás "prágai" módra

235

Sonkapácolás "magyar" módra

236

Sonka "fényezése"

236

Sonkatárolás, főzés

236

A kenyérben sült sonka

237

Kenyérben sült sonka

238

Szalonnatartósítás

239

Sózott szalonna

239

Szalonnaabálás, -füstölés, -paprikázás

239

Csabai (pácolt, paprikás, füstölt) szalonna

240

Debreceni paprikás szalonna

240

Töpörtyű vagy tepertő

41

Szalonnaolvasztás, sertéstöpörtyű

242

Libatöpörtyű

243

Töpörtyű eltartása

243

A libamájat

244

Libamáj nyersen

245

Libahús pácolása, füstölése

245

Liba- és marhahúsból "házi" szalámi

245

Marhahús pácolása, füstölése

246

Juhhús-kolbász

246

Leves- és mártásjavító csontkivonat

246

Házilag tejterméket

247

Túrókészítés

248

Joghurtkészítés

248

Kefírkészítés

248

Toleranz

249

Tejfölös túró salátával

250

Krémsajtkészítés

250

Sajtkészítés tehéntúróból

250

Az éléskamra

253

Gyümölcskrémek

255

Vegyes befőttkrém

255

Lekvárkrém habbal

256

Gyümölcslékrém

256

Almakrém

256

Almapüré

256

Szamóca- vagy málnakrém

257

Málna-ribiszke krém

257

Ribiszkekrém

257

Tojáskrém gyümölccsel

257

Alkoholos gyümölcskrémek

257

Sült gyümölcsök

258

Alma piskótatésztában

258

Tejfölös alma

258

Almapüré pongyolában

259

Francia alma

259

Egyéb gyümölcskészítmények

260

Gyümölcssaláta

260

Almafőzelék

260

Töltött alma

260

Főzelékek, zöldségek

261

Angolos-franciás főzelékek

261

Lerakott főzelékek vajas morzsával

261

Finom főzelék

261

Zöldségszeletek sütve, rántva, "pongyolában"

261

Főzelék- és zöldségpüré

262

Zöldséggombóc

262

Karfiolfőzelék

263

Paradicsomos padlizsán

263

Lerakott padlizsán

263

Parajfőzelék

263

Sóskafőzelék

264

Sárgarépafőzelék

264

Spárgafőzelék


Kinyit

twitter

Kapcsolódó könyvek

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Régi idők receptjei Régi idők receptjei
Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)

A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Szószok nagykönyve Szószok nagykönyve
Szerzők: Atkinson, Katherine, France, Christine, Mayhew, Maggie
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és...

Befőzés Befőzés
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kapcsolódó cikkek