Az Ínyesmester éléskamrája
(befőzés, házi konzerválás)






Írd a szövegdobozba az értékelésed, szöveges véleményedet!








Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1978
Oldalszám: 299
ISBN: 963-230-441-1
Tartalomjegyzék
Csatatéren |
5 |
Tartósítás régen és ma |
8 |
A házi konzerválás, befőzés alapszabályai |
12 |
Munkahely, edények és eszközök |
12 |
Nyersanyag-válogatás és -előkészítés |
12 |
Cukor- vagy mézszirup |
13 |
Főzés, üvegbe töltés |
14 |
Kigőzölés és a "szárazgőz" |
15 |
Konzerválószerek |
15 |
A házi konzervek eltartása |
16 |
Léapadás, barnulás, romlás |
16 |
Cukor nélkül eltett gyümölcsök |
17 |
Az élelmiszertárolás hagyományai |
21 |
Alma télire |
22 |
Citrom télire |
22 |
Köszméte télire éretlenül |
22 |
Must eltartása édesen |
23 |
Szőlő télire |
23 |
Tojás tárolása |
23 |
Zöldségek (káposzta, burgonya, paprika stb.) eltartása homokban |
24 |
Az aszalás |
25 |
Alaprecept gyümölcsaszalásra |
26 |
Gombaszárítás |
26 |
Kaporszárítás |
27 |
Prünella (aszalt, lapított szilva) |
7 |
Szilvaaszalás |
27 |
Tökaszalás |
28 |
Vörösáfonya-szárítás |
28 |
Zöldbabszárítás |
28 |
Zöldborsószárítás |
29 |
Az ecet |
30 |
Borecet |
30 |
Borbolyaecet |
31 |
Gyümölcsecet |
32 |
Mézecet |
32 |
Tárkonyecet |
32 |
A téli beszerzések |
33 |
A gyümölcsbefőzés |
39 |
Befőtt készítése |
40 |
Dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya (-sajt) készítése |
40 |
Vághatókeménységű gyümölcsíz |
41 |
Az alma |
42 |
Almabefőtt |
44 |
Almadzsem |
45 |
Almakocsonya |
45 |
Almalekvár |
45 |
Almakocsonya és -lekvár |
45 |
Aranyalmabefőtt |
46 |
Birsbefőtt |
46 |
Birskocsonya |
46 |
Birslekvár |
47 |
Birssajt |
47 |
Birs cukorban |
47 |
Birsalma mustban |
48 |
Körtebefőtt |
48 |
Körtebefőtt cukrász módon |
48 |
Körtebefőtt málna- vagy ribiszkelében |
49 |
Körtesajt |
49 |
Az áfonya |
50 |
Vörösáfonya-befőtt |
51 |
Vörösáfonyadzsem almával |
51 |
Vörösáfonya-kocsonya |
52 |
Vörösáfonya-reszter |
52 |
Feketeáfonya-kocsonya |
52 |
Feketeáfonya-dzsem |
53 |
Áfonya cukorban |
53 |
Áfonya cukor nélkül |
53 |
A csipkebogyó |
54 |
Csipkebogyó- (hecsedli-)lekvár |
54 |
A kajszibarack |
55 |
Kajszibarackbefőtt |
56 |
Kajszibarackdzsem |
56 |
Kajszibarackdzsem nyersen |
57 |
Kajszibaracklekvár |
57 |
Kajszibaracklekvár nyersen |
57 |
Kajszibarackreszter |
57 |
Kajszibarackpép |
58 |
Kajszibarack cukorban |
58 |
Az őszibarack |
59 |
Őszibarackbefőtt |
61 |
Őszibarackdzsem |
61 |
Őszibaracklekvár |
61 |
Őszibarack cukorban |
61 |
Az első cseresznye |
63 |
Cseresznyebefőtt |
64 |
Cseresznye- vagy meggybefőtt |
64 |
Cseresznye- vagy meggykocsonya |
65 |
Cseresznye nyersen |
66 |
Cseresznye saját levélben |
66 |
Cseresznye vagy meggy cukorban |
66 |
Meggybefőtt cukor nélkül |
66 |
Meggydzsem |
67 |
Meggydzsem vagy -lekvár |
67 |
Meggysajt |
67 |
Kimagozott meggy cukor nélkül |
67 |
Rétesbe való meggy vagy cseresznye télire |
68 |
A sárga- (ananász-) és a görögdinnye |
69 |
Sárgadinnyebefőtt |
71 |
Sárgadinnyedzsem |
72 |
Sárgadinnyelekvár |
73 |
Sárgadinnye cukorban |
73 |
Sárga-, zöld-, görögdinnye cukorban |
73 |
Sárga- vagy görögdinnyehéj cukorban |
74 |
A szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte |
75 |
Szamócabefőtt |
77 |
Szamócadzsem |
77 |
Szamócalekvár |
78 |
Szamóca cukorban |
78 |
Szamócadzsem kanadai módon |
79 |
Erdeiszeder-befőtt |
79 |
Erdeiszederdzsem |
79 |
Erdeiszeder-lekvár |
79 |
Málnabefőtt |
79 |
Málnadzsem |
79 |
Málnadzsem kanadai módon |
80 |
Málnalekvár |
80 |
Málna cukorban |
80 |
Ribiszkebefőtt |
80 |
Ribiszkedzsem |
81 |
Ribiszkekocsonya |
81 |
Ribiszkekocsonya nyersen |
81 |
Ribiszkelekvár |
81 |
Ribiszke cukorban |
82 |
Ribiszkepép nyersen |
82 |
Ribiszke mártásnak |
82 |
Köszmétedzsem |
82 |
Köszmételekvár ribiszkével |
82 |
Köszmétesajt |
83 |
Köszméte cukorban |
83 |
Köszméte mártásnak |
83 |
Az eperfa |
84 |
Eperdzsem |
84 |
Eperlekvár |
84 |
A som |
86 |
Sombefőtt |
86 |
Somlekvár |
86 |
A hamvaskék besztercei szilva |
87 |
Szilvabefőtt |
88 |
Szilvadzsem |
88 |
Szilvakocsonya |
89 |
Szilvalekvár |
89 |
Szilvasajt |
89 |
Szilva cukorban |
90 |
Szilvareszter |
90 |
Mézes szilva |
91 |
Ringlóbefőtt |
91 |
Ringlódzsem |
91 |
Ringlólekvár |
91 |
Ringló cukorban |
91 |
Cukrozott ringló |
92 |
A szőlő |
93 |
Szőlőkocsonya |
94 |
Szőlőlekvár |
94 |
Szőlő cukorban |
94 |
A gesztenye |
96 |
Gesztenyebefőtt |
97 |
Az első narancs |
98 |
Narancsdzsem |
99 |
Narancsdzsem cukor nélkül |
100 |
Orosz narancsdzsem |
100 |
Angol narancsdzsem |
101 |
Amerikai narancsdzsem |
101 |
Narancs cukorban |
102 |
Narancs egészben eltéve |
102 |
Cukrozott narancshéj |
102 |
Mandarinlekvár |
103 |
Citromdzsem |
103 |
Fügedzsem |
104 |
Zöldfüge cukorban |
104 |
Készítmények többféle gyümölcsből |
106 |
Alaprecept vegyes befőttre és gyümölcsízre |
106 |
Cseresznye-köszméte-málna-ribiszke lekvár |
106 |
Cseresznye-meggy-málna-ribiszke lekvár |
106 |
Cseresznye-szamóca-málna-meggy lekvár |
107 |
Cseresznye-málna-meggy lekvár |
107 |
Cseresznye-málna-meggy dzsem |
107 |
Cseresznyedzsem-meggydzsem |
107 |
Cseresznyedzsem málna- és ribiszkelében |
108 |
Cseresznye és meggy, málna- és ribiszke-kocsonyában |
108 |
Alma-szilva-paradicsom lekvár |
108 |
Alma-körte lekvár |
108 |
Szamócadzsem ribiszkelében |
109 |
Szilvareszter körtével, mustban |
109 |
Szamóca-ribiszke kocsonya |
109 |
Málna-ribiszke kocsonya |
109 |
Gyümölcs-csemegék |
111 |
Alaprecept cukrozott (kandírozott) gyümölcsre |
111 |
Zölddió cukorban |
111 |
Zöldmandula cukorban |
112 |
Kakaós mandula |
112 |
Sós mandula |
112 |
Csokoládés mogyoró |
113 |
Pörkölt, cukrozott dió, mogyoró, mandula |
113 |
Lekvárkülönlegességek virágból |
114 |
Bodzalekvár |
114 |
Kökénylekvár |
114 |
Rózsalekvár |
114 |
Gyümölcsök borban |
116 |
Vegyes boros befőtt |
116 |
Vörösboros áfonya |
116 |
Szilva vörös borban |
116 |
Körtelekvár borral |
116 |
Szamóca borban (angol különlegesség) |
117 |
Konyakban, rumban, szeszben eltett gyümölcsök |
118 |
Kajszibarack konyakban |
118 |
Erdei szeder konyakkal, vaníliával |
118 |
Cseresznye maraszkonóban és konyakban |
118 |
Vörösáfonya-lekvár rummal |
119 |
Őszi- vagy kajszibarack rummal |
119 |
Kimagozott, rumos cseresznyebefőtt |
119 |
Rumos meggy vagy cseresznye |
119 |
Meggy vagy málna rumban vagy konyakban |
119 |
Dinnye rumban |
120 |
Rumos szilva |
121 |
Szilvadzsem rummal |
121 |
Vegyes gyümölcs rumban (szeszben) |
121 |
Szamóca rumban vagy borban |
122 |
Málna rumban vagy borban |
122 |
Gyümölcs szeszben |
122 |
Szeszes befőtt |
122 |
Szeszes gyümölcssaláta-konzerv |
123 |
Gyümölcsök ecetben |
124 |
Birs ecetben |
124 |
Körte ecetben |
124 |
Fekete áfonya ecetben |
125 |
Kajszibarack ecetben |
125 |
Őszibarack ecetben |
126 |
Őszibarack vagy ringló ecetben |
126 |
Ringló ecetben |
126 |
Cseresznye vagy meggy ecetben |
126 |
Meggy ecetben |
127 |
Meggy ecetben nyersen |
127 |
Ecetes meggy málnával |
127 |
Ecetes cseresznye és meggy, málnával |
128 |
Dinnye ecetben |
128 |
Ribiszke ecetben |
129 |
Szilva ecetben |
129 |
Mustáros-ecetes szilva |
129 |
Örvendetes divat |
133 |
Gyümölcsturmixok |
134 |
Meggyturmix |
134 |
Szénsavas málnaturmix |
134 |
Szamócaturmix |
134 |
Almaturmix |
134 |
Gyümölcslevek, szörpök |
135 |
Áfonyalé |
135 |
Citromlé |
135 |
Narancslé |
135 |
Szamócalé |
136 |
Erdeiszederlé |
136 |
Meggy-cseresznyelé nyersen |
136 |
Ribiszkelé |
136 |
Sárgadinnyelé télire |
137 |
Szamócaszörp |
137 |
Málnaszörp |
137 |
Málnaszörp nyersen |
138 |
Vörösboros málnaszörp |
138 |
Meggyszörp |
138 |
Ribiszkeszörp |
139 |
Szilvaszörp |
139 |
Baracköntet télire |
139 |
"Coco" |
140 |
Cseresznyeeszencia |
140 |
Dulcsásza |
140 |
Mustkonzerválás |
140 |
Szeszes italokat házilag |
141 |
Gyümölcslikőrök |
143 |
Áfonyalikőr |
143 |
Baracklikőr |
143 |
Birslikőr |
143 |
Borlikőr |
144 |
Császárkörtelikőr |
144 |
Cseresznyelikőr: Cherry brandy |
144 |
Diólikőr |
144 |
Gyomorkeserű |
145 |
Kakaólikőr |
145 |
Kávélikőr |
145 |
Kökénylikőr |
145 |
Köménylikőr |
146 |
Körtelikőr |
146 |
Mandulalikőr |
146 |
Málnalikőr |
146 |
Málna, meggy- vagy szamócalikőr |
147 |
Meggylikőr |
147 |
Narancslikőr |
147 |
Oranzsád |
148 |
Ribiszkelikőr |
148 |
Szederlikőr |
148 |
Szilvalikőr |
148 |
Tojáslikőr vagy konyak |
149 |
Vanílialikőr |
149 |
Gyümölcspálinkák |
149 |
Barackpálinka |
149 |
Diópálinka |
150 |
Meggypálinka |
150 |
Sipofka (orosz édes pálinka) |
150 |
Gyümölcsborok |
151 |
Almaborok |
151 |
Áfonyabor |
151 |
Csipkebogyóbor |
152 |
Köszmétebor |
152 |
Erdeiszederbor |
152 |
Fügebor |
152 |
Meggybor |
153 |
Ribiszkebor |
153 |
Szamócabor |
154 |
Májusi bor |
155 |
Bólék |
157 |
Szamócabólé |
157 |
Őszibarackbólé |
157 |
Főzelékek, zöldségek |
161 |
Fehérrépa-savanyítás |
161 |
Gyöngyhagyma ecetben |
162 |
Zöld levelek közt fehér rózsák |
163 |
Karfiol télire |
164 |
Káposztataposás a Belvárosban |
165 |
Káposztasavanyítás |
167 |
A csemegekukorica |
169 |
Kukoricacsövek télire |
169 |
Padlizsán: törökparadicsom |
171 |
Padlizsán (törökparadicsom) télire |
172 |
A paradicsom |
173 |
Paradicsomlé |
175 |
Paradicsomlé nyersen |
176 |
Sűrített paradicsom |
176 |
Paradicsom egészben |
176 |
Piros paradicsom cukorban |
177 |
Zöldparadicsom cukorban |
178 |
Tölteni való paradicsom |
179 |
A töltött paprika |
180 |
Zöldpaprika ecetben |
181 |
Karikára vágott zöldpaprika |
182 |
Zöldpaprika erdélyi módon |
182 |
Káposztával töltött paprika |
182 |
Káposztával (vagy uborkával) töltött paprika |
182 |
Tölteni való paprika |
183 |
A finom nyári főzelékek |
184 |
Podlupka eltevése |
185 |
A rebarbara |
186 |
Rebarbara télire |
186 |
Rebarbarabefőtt |
186 |
Rebarbaradzsem vagy -lekvár |
186 |
A sóskamártás |
188 |
Sóska télire |
188 |
A spárga |
190 |
Spárga télire |
191 |
A spenót |
192 |
Spenót télire |
193 |
A tök |
194 |
Tök télire |
195 |
Tök cukros ecetben |
195 |
Mustos tök |
196 |
Tök uborkamódra |
196 |
Tökdzsem angol módon |
196 |
Töklekvár |
197 |
A zöldbab |
198 |
Zöldbab télire |
199 |
Zöldbab ecetben |
199 |
Zöldbab sóban |
199 |
Zöldbab sóban és zsírban |
200 |
A borsófélék fejedelme |
201 |
Zöldborsó télire |
202 |
Zöldborsó lében |
202 |
Zöldborsó párolva és szárítva |
203 |
Cukorborsó édesen |
203 |
A zellerről |
204 |
Zeller télire |
205 |
A saláta |
206 |
Csalamádé télire |
207 |
Fejessaláta télire |
207 |
Gomba télire, salátának |
208 |
Salátának való paprika |
208 |
Paprikasaláta télire |
208 |
Uborkasaláta télire |
209 |
Vegyes saláta télire |
209 |
Vegyes zöldségfélék ecetben (Mixed pickles) |
210 |
A kovászos uborka |
211 |
Kovászos uborka |
212 |
Ecetes uborka |
212 |
Hagymás ecetes uborka |
213 |
Hordós ecetes uborka |
213 |
Metélt ecetes uborka |
213 |
Különleges fűszeres, ecetes uborka |
213 |
Mustármagos uborka télire |
214 |
Vizes uborka |
214 |
Hordós vizes uborka |
215 |
Uborka különleges fűszerekkel |
216 |
Ételízesítők, fűszerek, mártások |
217 |
Ajvar (Zakuszka) |
217 |
Kapor sóban |
217 |
Kapor sós vízben, kigőzölve |
217 |
Paprikalekvár |
217 |
Paprikalekvár nyersen |
217 |
Paprika-paradicsom lekvár |
218 |
Pikáns paradicsommártás hús mellé |
218 |
Sűrített paradicsom sósan |
218 |
Paradicsom-"mustár" |
218 |
Mustár készítése |
219 |
Mustáros meggy |
219 |
Tárkony télire |
219 |
Vitaminforrás télire (zöldségkeverék) |
220 |
Disznótoros idők |
223 |
A disznótor fogásai |
227 |
Orjaleves |
227 |
Csigatészta, másként lúdgége |
228 |
Májgombóc |
228 |
Tormás hús |
228 |
Toros káposzta |
229 |
Sült hurka vagy kolbász |
229 |
Sertéssült hálóban |
229 |
A hústartósítás |
230 |
Hurkatöltés, főzés-sütés |
231 |
Májas hurka |
231 |
Májas, rizses-kásás hurka |
231 |
Kenőmájas hurka |
232 |
Véres hurka |
232 |
Citromos kolbász |
232 |
Fokhagymás kolbász |
233 |
Szárazkolbász |
233 |
Debreceni kolbász |
233 |
Gyulai kolbász |
233 |
Német, vöröses-májas kolbász |
233 |
Disznósajt ("gömböc") |
234 |
Májsajt |
234 |
Kenőmájas |
235 |
Szalámikészítés |
235 |
Sonkapácolás "prágai" módra |
235 |
Sonkapácolás "magyar" módra |
236 |
Sonka "fényezése" |
236 |
Sonkatárolás, főzés |
236 |
A kenyérben sült sonka |
237 |
Kenyérben sült sonka |
238 |
Szalonnatartósítás |
239 |
Sózott szalonna |
239 |
Szalonnaabálás, -füstölés, -paprikázás |
239 |
Csabai (pácolt, paprikás, füstölt) szalonna |
240 |
Debreceni paprikás szalonna |
240 |
Töpörtyű vagy tepertő |
41 |
Szalonnaolvasztás, sertéstöpörtyű |
242 |
Libatöpörtyű |
243 |
Töpörtyű eltartása |
243 |
A libamájat |
244 |
Libamáj nyersen |
245 |
Libahús pácolása, füstölése |
245 |
Liba- és marhahúsból "házi" szalámi |
245 |
Marhahús pácolása, füstölése |
246 |
Juhhús-kolbász |
246 |
Leves- és mártásjavító csontkivonat |
246 |
Házilag tejterméket |
247 |
Túrókészítés |
248 |
Joghurtkészítés |
248 |
Kefírkészítés |
248 |
Toleranz |
249 |
Tejfölös túró salátával |
250 |
Krémsajtkészítés |
250 |
Sajtkészítés tehéntúróból |
250 |
Az éléskamra |
253 |
Gyümölcskrémek |
255 |
Vegyes befőttkrém |
255 |
Lekvárkrém habbal |
256 |
Gyümölcslékrém |
256 |
Almakrém |
256 |
Almapüré |
256 |
Szamóca- vagy málnakrém |
257 |
Málna-ribiszke krém |
257 |
Ribiszkekrém |
257 |
Tojáskrém gyümölccsel |
257 |
Alkoholos gyümölcskrémek |
257 |
Sült gyümölcsök |
258 |
Alma piskótatésztában |
258 |
Tejfölös alma |
258 |
Almapüré pongyolában |
259 |
Francia alma |
259 |
Egyéb gyümölcskészítmények |
260 |
Gyümölcssaláta |
260 |
Almafőzelék |
260 |
Töltött alma |
260 |
Főzelékek, zöldségek |
261 |
Angolos-franciás főzelékek |
261 |
Lerakott főzelékek vajas morzsával |
261 |
Finom főzelék |
261 |
Zöldségszeletek sütve, rántva, "pongyolában" |
261 |
Főzelék- és zöldségpüré |
262 |
Zöldséggombóc |
262 |
Karfiolfőzelék |
263 |
Paradicsomos padlizsán |
263 |
Lerakott padlizsán |
263 |
Parajfőzelék |
263 |
Sóskafőzelék |
264 |
Sárgarépafőzelék |
264 |
Spárgafőzelék |
|