Aszalás, kandírozás

És más tartósítási módok

Aszalás, kandírozás  
Aszalás, kandírozás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1992
Oldalszám: 110
ISBN: 9630935708
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás, szárítás. Az így eltett zöldfélék megőrzik tápanyag- és vitamintartalmuk döntő részét, hiszen csupán az előáztatással pótolható vizet vonjuk el belőlük. A kandírozás már több munkát, energiát igénylő művelet, de a végeredmény, a finom csemegének számító cukrozott gyümölcs, kárpótol a fáradságért. A könyvecske ezenkívül tartalmazza még a télire való eltevés más, hagyományos módjait - befőzés, savanyítás, nyers tartósítás, frissen tárolás stb. - is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bezetés

5

Aszalás

7

Mivel aszaljunk?

7

Gyümölcsaszalás

10

Alma

10

Áfonya

11

Birsalma

11

Birskörte

12

Bodzabogyó

12

Cseresznye

12

Cseresznye mogyoróval

12

Csipkebogyó

13

Meggy

13

Kajszibarack

14

Körte

15

Őszibarack

15

Ribizli

16

Szilva egyszerűen

17

Édes szilva

18

Prünella (lapított aszalt szilva)

18

Diós, mandulás, pisztáciás szilva

19

Vörösboros szilva

19

Szőlő

20

Vörös som (húsos som)

21

Kandírozás

22

Alaprecept

23

Cukrozott gyümölcsök

25

Áfonya

25

Alma

26

Berkenye

26

Birsalma, birskörte

27

Citromhéj

27

Cseresznye szárasan

28

Csipkebogyó

28

Dió

29

Eper

29

Földieper

30

Görögdinnyehéj

31

Kajszibarack

31

Körte

32

Meggy

32

Narancshéj

33

Őszibarack

33

Ribizli

34

Rózsaszirom

34

Sárgadinnye

35

Szilva

35

Mézes ringló

35

Szárítás

37

Zöldségszárítás

37

Gomba

37

Gombapor

38

Karalábé

38

Karfiol

39

Karfiolpor

39

Paprika

39

Cseresznyepaprika

40

Paradicsompaprika

40

Pasztinák

41

Petrezselyem

41

Póréhagyma

42

Sárgarépa

42

Tök

43

Vöröshagyma

43

Zeller

44

Zöldbab

44

Zöldborsó

45

Fűszernövények szárítása

45

Mit szárítsunk?

47

Bazsalikom

48

Boróka

49

Borsfű

49

Borsosmenta

49

Citromfű

50

Édeskömény

50

Fehér mustár

51

Izsóp

51

Kakukkfű

51

Kapor

52

Koriander

52

Kömény

53

Lestyán

53

Majoranna

53

Petrezselyem

54

Rozmaring

54

Rózsa

55

Sáfrányos szeklice

55

Tárkonyüröm

55

Zeller

56

Zsálya

56

Receptek

57

Reggeli

57

Egészséges gyümölcstál

57

Gyümölcsmüzli

57

Levesek

57

Bodzaleves

57

Csipkebogyóleves

58

Gombaleves

58

Karfiolleves

59

Kaporleves

59

Körteleves

59

Mazsolaleves

60

Narancsleves

60

Őszibarackleves

60

Tökleves

61

Főfogások

61

Almás csirke

61

Gombás csirkemáj

61

Körtés marhaszelet

62

Mandarinos nyúlcomb

62

Mazsolás vesepecsenye

62

Sárgabarackos karaj

63

Szilvával töltött dagadó

63

Zöldborsós fürj

64

Zöldséges sertéssült

64

Vegetás, töltött csirkemell

65

Köretek, főzlékek

65

Főzelékpuding

65

Gyümölcsös rizsbomba

66

Mártások

66

Csipkebogyómártás

66

Erdeigyümölcs-mártás

66

Fűszermártás

66

Kapormártás

67

Málnamártás

67

Mazsolamártás

67

Mentamártás

67

Norvégmártás

67

Tárkonymártás

68

Zöldmártás

68

Édességek

68

Almakenyér

68

Ciromfagylalt

68

Birsalmacsók

69

Cukrozott gyümölcsparfé

69

Gyümölcskosarak

69

Körte édes pezsgőben

70

Málnás palacsinta

70

Ribizlitorta

70

Töltött aszalt szilva

71

Eltevés hagyományos módon

72

Befőttek, dzsemek, lekvárok, nyers gyümölcsök

72

Almapüré süteménybe

72

Almalekvár

72

Barackbefőtt citromosan

73

Barackdzsem hámozott barackból

73

Barackíz

74

Őszibarackbefőtt

74

Őszibaracklekvár

75

Sárgabarack frissen

75

Birsalmasajt

75

Birsalmakocsonya

76

Bodzalekvár

76

Cseresznye rumban

76

Cseresznyebefőtt, meggybefőtt

77

Dinnyebefőtt

77

Dinnyedzsem

78

Sárgadinnyedzsem

79

Egresbefőtt

79

Egres cukorban

79

Eperbefőtt

80

Kompót alkoholban

81

Körte egészben

82

Málnakocsonya

82

Musttal való befőzés

83

Meggy rummal

83

Szilva frissen

83

Szilva ecetesen

84

Szilvadzsem

84

Szilva hámozva

85

Szilvaíz cukor nélkül

85

Szilvaíz cukorral

86

Szilva rummal

86

Zöld szilva

86

Hűsítő italok, likőrök

87

Almaital

87

Eperital

88

Málnaszörp nyersen

88

Málnaszörp

88

Őszibarackital

89

Citrom- és narancsszörp

89

Narancshéjlikőr

90

Narancslikőr tejjel

91

Mokka- vagy kávélikőr

91

Fügebor

92

Savanyúságok, főzelékek

93

Csalamádé

93

Lecsó

94

Paradicsom összetörve

94

Paradicsom egészben

94

Paradicsom cikkekre vágva

95

Paradicsom cukorban

95

Zöld paradicsom cukorban

96

Petrezselyemgyökér

96

Sóska

96

Tök ecetben

96

Tök cukorban

97

Tök sóban

97

Uborka

97

Vajbab

98

Zöldborsó

98

Ételízesítő

99

Paradicsompüré

99

Paprikalekvár

99

Paprikalekvár zsírban

100

Zöldségpüré

100

Ketchup magyarosan

100

Zöldségek téli tárolása

101

Burgonya

101

Hagyma

102

Karfiol

102

Káposzta

102

Leveszöldségek

103

Piros paradicsom

103

Tök, tökfélék

103

Zöldpaprika

104


Kinyit
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Régi idők receptjei Régi idők receptjei
Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)

A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Befőzés Befőzés
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Szószok nagykönyve Szószok nagykönyve
Szerzők: Atkinson, Katherine, France, Christine, Mayhew, Maggie
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kapcsolódó cikkek