A kávé

A kávé  
A kávé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1976
Oldalszám: 215
ISBN: 963-230-213-3
A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű írott és íratlan emlékek homálya borítja. Egyes források úgy vélik, hogy az "isteni italt" azok a kopt szerzetesek indították el világhódító útjára, akik Etiópia egykori, Kaffa nevű tartományában az akkor még ismeretlen kávéfa gyümölcsének főzetét meglepően üdítőnek és serkentőnek találták. Az arab mesevilág arról ad számot, hogy az első csésze kávét Allah nevében Gábriel főangyal nyújtotta át Mohamednek, megőrzendő a próféta szellemének és testének rugalmas frissességét. Bárhogyan történt is, egy bizonyos: ez a nemes ital szerte a világon a legnépszerűbb, mértékkel fogyasztva a legjobb hatású frissítők közé tartozik, hosszú évszázadok óta már.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

A kávé története

7

Legendák, mesék, hagyományok

8

Elterjedése

13

A kávé barátai és ellenségei

23

A kávéházak

33

Kialakulásuk

33

A kávéházak alkonya, az eszpresszók virágzása

39

A magyar kávéházak

40

Termeléstől a fogyasztásig

47

Termelés

47

A kávéfa és termése

50

Feldolgozás

52

A nyers kávé kezelése, tárolása és szállítása

55

Pörkölés

57

Változások a pörkölés során
60
A pörkölés gépei, pörkölési eljárások
64
Pörkölési módszerek
70

Kávéfajták. A nyers kávé minősítése

73

A pörkölt kávé minőségének elbírálása

93

Termelés és értékesítés

101

Az italkészítés

111

Fejlődése

114

Eszközei

118

Főzési módszerek és eszközök

121

A háztartásokban használatos kávéfőző gépek
124
Eszpresszógépek
130
Kisegítőberendezések
139

A minőség elbírálása

143

A pótkávék

149

Keletkezése, története

149

Hazai kávépótlók és -pótlékok

158

Felhasználás

160

Kávéitalok

161

Alkoholmentes italok
161
Alkoholtartalmú italok
164

Sütemények, torták, édességek

170

Kávéval készített ételek

196

Kávékonzervek, -kivonatok. Koffeinmentes kávé

197

Egyéb felhasználási terület

203

A koffein és a kávé biológiai hatásai

206

Néhány tanács kávéivóknak

208

A kávé és az alkoholfogyasztás

210

Felhasznált és javasolt irodalom

212


Kinyit
most van szezonja

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Kapcsolódó cikkek