A csodálatos olíva
Receptekkel
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 115
ISBN: 963-956-047-2
Hozzászólás beküldése:
Bejelentkezés vagy regisztráció
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 115
ISBN: 963-956-047-2
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán térségben a konyha legfontosabb alapanyaga. Ez a mediterrán étkezés lelke, és ez tette világhírűvé. A kiváló, azaz extra szűz minőségű, biológiai termesztésű olívaolaj ma keresettebb, mint valaha. Mesterszakácsok, a teljes értékű ételek mesterei, táplálkozási szakemberek és egyre több orvos is ajánlja mint egészséges táplálékot és sok esetben betegségek gyógyítóját. Megkezdődött a természet egyik legősibb kincsének rég várt reneszánsza. Az olajfa minden más kultúrnövénynél jobban rányomja bélyegét a mediterrán térség tájaira. Egy az olívaolajjal foglalkozó könyv szerzőjének számára a földnek ez a darabja "a civilizáció bölcsője". Hiszen az olajfa hazája, a Földközi-tenger térsége, civilizációnk születési helye is egyben. Ezért vágyakozunk annyira délre? Legalábbis én itt érzem magam otthon, és azt képzelem, hogy ott vannak a gyökereim. Csak így találok magyarázatot arra, hogy miért van rám ilyen nagy hatással az olajfa, és ennek a tájnak más fafajtái is. Ezzel a könyvvel kedvet szeretnék csinálni minden kételkedőnek a legtermészetesebb ősi termékhez. Mert a kiváló minőségű olívaolaj egészségi és kulináris szempontból is egyszerűen nélkülözhetetlen. Sok napsütéses órát és - kiváltképp az ínyenceknek - a csodálatos olívaolaj élvezetéhez sok örömet kíván a Szerző.
Tartalomjegyzék
Bevezetés |
7 |
Az olajfa - A fák királynője |
|
A fák királynője |
10 |
Az olajfa - egy fa portréja |
11 |
Az olajfa elterjedtsége |
14 |
Az olajfa története |
16 |
Botanika |
18 |
Az olívaolaj - A gyümölcstől az olajig |
|
Termelési területek |
22 |
A gyümölcstől az olajig |
24 |
Az olaj minősége |
27 |
Érzékszervi bírálat |
35 |
Az értékes folyadék kezelése |
39 |
A tárolás |
40 |
A címke |
41 |
Az étkezési olajbogyó |
42 |
Receptek - Olívás ételek |
|
Saláták |
|
Provencel-i laskagomba |
46 |
Toscanai kenyérsaláta |
46 |
Édeskömény-carpaccio |
48 |
Édes narancssaláta |
48 |
Vargánya-édeskömény saláta |
48 |
Saláta a tenger gyümölcseiből olajbogyóval és rukkolával |
50 |
Oroszlánfog- vagy rukkolasaláta fokhagymás kenyérkockákkal |
51 |
Görög parasztsaláta |
51 |
Kukorica-avokádó saláta rukkolával |
52 |
Szardíniai kukoricasaláta fetával |
52 |
Francia parasztsaláta |
55 |
Pikáns narancs-olajbogyó saláta |
55 |
Előételek |
|
Friss kecskesajt olívaolajban |
56 |
Grostini paradicsommal és rukkolával |
56 |
Fűszeres töltött gomba |
58 |
Laskagomba |
58 |
Padlizsánpüré |
59 |
Sült padlizsán zöldfűszerekkel |
59 |
Paprikahajócskák avokádókrémmel |
61 |
Zöldség, gomba és zsálya tésztában kisütve |
62 |
Spárgaomlett |
64 |
Fokhagymagerezdek olívaolajban |
64 |
Juhsajtos cukkinitekercs |
65 |
Vegetáriánus ételek |
|
Burgonyapüré olajbogyóval |
66 |
Toscanai babfazék |
66 |
Szocíliai paprikasaláta |
68 |
Szicíliai töltött paradicsom |
68 |
Nápolyi zöldség kerámiaedényben |
70 |
Finom kukoricalepény |
71 |
Töltött paprika |
73 |
Provence-i tökfelfújt |
74 |
Zöldségrizottó olajbogyóval |
75 |
Szárnyasok |
|
Jérce zöldségraguval és olajbogyóval |
76 |
Tenger gyümölcsei |
|
Marinírozott kagyló provance-i módra |
78 |
Halak |
|
Párolt tengeri márna |
81 |
Tengeri sügér sütve, citromszósszal |
81 |
Ördöghal olajbogyóval és póréhagymával |
83 |
Tészták |
|
Káposztás spagetti |
84 |
Metélt tészta brokkolival és olajbogyóval |
87 |
Spagetti fokhagymával és chilipaprikával |
87 |
Spagetti nyers paradicsomszósszal |
88 |
Gesztenyés tészta rukkola-kucsmagomba szósszal |
89 |
Sütemények |
|
Fűszeres focacce |
90 |
Pizza gombával, olajbogyóval és rukkolával |
92 |
Pizza póréhagymával és babcsírával |
93 |
Pizzácska oroszlánfog-salátával és pármai sonkával |
94 |
Toscanai spenótos lepény olajbogyóval |
95 |
Bruschetta |
96 |
Mediterrán muffin |
96 |
Szicíliai olívás kenyér |
98 |
Falatkák |
|
Joghurt-olíva mártás |
100 |
Nyers zöldség olíva-paprika mártással |
100 |
Szószok |
|
Salsa verde |
102 |
Citromszósz |
102 |
Paprikaszósz |
103 |
Krémek |
|
Tonhalkrém |
104 |
Olívakrém |
104 |
Aioli - fokhagymás majonéz |
105 |
Máltai fokhagymakrém |
105 |
Konyhakész fokhagyma |
105 |
Olajak |
|
Fűszerek olaj |
105 |
Az olajbogyó mint gyógynövény |
|
Egészség és megelőzés - tegnap és ma |
108 |
Az olíva a házipatikában |
114 |
Kinyit