A család élelmezésének könyve

A család élelmezésének könyve  
A család élelmezésének könyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 1941
Oldalszám: 78
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Az élelmezés fontossága

5

Tápanyagok ismertetése

Fehérjék

8

Zsírok

9

Takarékosság a zsírral

9

Szénhidrátok

10

Takarékosság a cukorral

11

Vitaminok

11

Tápsók

12

Víz

13

Növényi rost

13

Előkészület a főzéshez

14

Az élelmiszerek elkészítési módjai

Főzelékfélék

14

Általános szabályok a főzelékek elkészítésénél

15

Nyersen fogyasztható főzelékek
17
Nyers saláták
17
Főtt saláták
18
Párolt főzelékek
18
Párolt zöldborsó
18
Hintett főzelékek és levesek
18
Sárgarépafőzelék
19
Áttört zellerleves
19
Berántott főzelékek és levesek
19
Salátafőzelék
20
Spárgaleves
20
Angol módra készült főzelékek
20
Zöldbab, angol módra
20
Lengyel módra készült főzelékek
21
Karfiol lengyel módra
21
Sütőben sült főzelékek
21
Sütőben sült spárga
21
Sütőben sült kalarábé
21
Kirántott főzelékek
22
Kirántott feketegyökér
22
Tojással behabart főzelékek
22
Áttört főzelékek
23
Töltött főzelékek
23

Gombák

23

Tej

24

Nyerstej
24
Forralt tej
25
Pasztörözött tej
25
Aludttej
25
Joghurt
25
Író
25

Tejes ételek

Tejleves
25
Tejes puliszka
25
Köleskása, vagy kukoricakása tejjel
25
Tejberizs, dara, köles, buris, zabpehely, tarhonya
25
Rizsfelfújt
26
Folyékony krémek, öntetek
26
Krémek
26
Fagylaltok
26
Vaniliaöntet
26
Habtejszín
26
Tejfel
26

Vaj

Teavaj
27
Főzővaj
27

Író

27

Túró

27

Sajt

28

Savó

28

Gyümölcs

28

Hús

29

A húsok értéke
29

Általános szabályok a húsok elkészítésénél

31

Főtt húsok
32
Párolt húsok
33
Egészben sült húsok
33
Zsírban sült szeletek
34
Roston- vagy nyársonsültek
35

Marhahús

36

Vesepecsenye (bélszín) elkészítési módjai
36
Angolos vesepecsenye
36
Párolt vesepecsenye
37
Gombás vesepecsenye
37
Vesepecsenye vadasan
37
Vesepecsenye szelet
37
Vesepecsenye roston sütve
37
Hátszín
37
Nyelv
37
Felsál
37
Párolt felsál
38
Gombásszelet
38
Paradicsomos szelet
38
Felsál vadasan
38
Stefánia sült
38
Debreceni sült
38
Töltött felsál
38
Fehérpecsenye
38
Fartő
38
Rostélyos
39
Frissen sült rostélyos
39
Párolt rostélyos
39
Serpenyős rostélyos
39
Gombás rostélyos
39
Szardellás rostélyos
39
Töltött rostélyos
39
Lapocka
39
Dagadó
39
Húsleves
39
Pörkölt és gulyás
40

Borjúhús

40

Borjúcomb
41
Egészben sült
41
Hirtelen szelet
41
Párizsi szelet
41
Rántott vagy bécsi szelet
41
Borjúszelet roston sütve
41
Borjú vesepecsenye
41
Borjúvelő
41
Rántottvelő
41
Velő tojással
41
Vese-velő
41
Borjúmirigy
41
Borjúleves
42
Lapocka
42
Borjúgerinc
42
Paprikás borjúborda
42
Sajtos borjúborda
42
Borjúszegy
42
Borjúszegy töltve
42
Borjúcsülök
43
Aszpik
43
Rántott borjúcsülök
43
Borjúnyelv
43
Borjúmáj
43
Pirított borjúmáj
43
Borjúmáj kirántva
43
Borjútüdő, szív
43
Savanyú borjútüdő, vagy szalontüdő
43
Nyak, odal, dagadó
43
Borjupörkölt
43
Párolt borjúhús vagy szelet
43
Rizses, tarhonyás, köleses, burisos borjú
43
Borjúfej
43
Borjúcsont
43
Borjúbecsinált
43

Sertés

44

Pecsenyemalac
44
Sültmalac
44
Malacpörkölt
45
Malacbecsinált
45
Kifejlődött sertés
45
Sertéskaraj
45
Sertéskaraj egészben sütve
45
Debreceni sült
45
Hirtelen sült sertésborda
45
Rántott sertésborda
45
Paprikás sertésborda
45
Székely sertésborda
46
Sertésborda roston sütve
46
Szűzpecsenye (vesepecsenye, tüskés)
46
Sertésnyelv
46
Sertéscomb
46
Bajor rostélyos
46
Vagdalt pecsenye
46
Főzelék töltelékek
46
Sertéslapocka
46
Sertéstarja
46
Csülök, hasirészek, fej, láb, oldalas, bőrök
46
Székelygulyás
47
Sertésmáj, vese, velő
47
Füstölt hús és sonka
47

Birka- és bárányhús

47

Íz elvétele
48

Kecske

48

Lóhús

48

Vadhúsok

49

Nyúl
49
Vadas páclé
49
Vadas pecsenye
49
Nyúlpástétom
50

Vadszárnyasok

50

Háziszárnyasok

50

Csirke
51
Rántottcsirke
51
Pörköltcsirke
51
Paprikáscsirke
51
Töltöttcsirke
51
Sültcsirke
51
Csirkebecsinált
52
Kappan, jérce, tyúk
52
Pulyka
52
Kacsa, liba
52
Galamb, gyöngytyúk
52
Varjú
53

Házinyúl

53

Hal

53

Halászlé
53
Hirtelen szelet
53
Rántott hal
53
Hideg hal
53

Tojás

54

Tojásételek
55
Lágytojás
55
Keménytojás
55
Meleg töltött tojás
55
Hideg töltött tojás
56
Tojásrántotta
56
Tojásomlett
56
Tükörtojás
56
Buggyantott tojás
56

A liszt, egyéb őrlemények és tésztafélék

56

Búza

57

Gyúrt tészták
58
Galuska- és gombóctészták
59
Felvert galuska
59
Burgonyás tészták
60
Kelt tészták
60
Kenyér, kenyérsütés
60
Omlós, porhanyós tészták
62
Rétestészta
63
Leveles tészta
63
Palacsinta
64
Piskótatészták
64
Felfújtak, puddingok
64
Égetett tészták
65
Búzadara
65
Buris
65

Rozs

65

Árpa

65

Zab

66

Tengeri, vagy kukorica

66

Köles

67

Rizs

67

Ételsorösszeállítás, étlapszerkesztés

67

Ételsor-példák évszakok szerint

69

Betegek és csecsemők élelmezése

72

Egy személy igénye a legfontosabb élelmiszerekből

73


Kinyit
pinterest