A 100 legjobb vadétel

A 100 legjobb vadétel
A 100 legjobb vadétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 9789639266124
Ősszel megkezdődik a vadászati idény, s ma már nem számít kiváltságnak, ha az ünnepi asztalra vadakból készült ínyencségek kerülnek. Vadhúsból sütni, főzni, bizonyos kihívást is jelent a kísérletező háziasszonyoknak, uraknak, elsősorban türelmet, mert ezeket a húsokat általában több napig kell előkészíteni, pácolni; utánajárást, hiszen nem mindegy, milyen fűszereket, pácokat alkalmazunk; körültekintést, mert a hagyományos krumpli, rizs köretek helyett itt különleges kocsonyákkal, mártásokkal, párolt és sült gyümölcsökkel, zöldségekkel tesszük teljessé a vadhúsok finom zamatát. A vadhúsból készíthető ételeknek hagyományai vannak Magyarországon. Nem csak magyar ételekről van szó, külföldi mesterektől tanult ételeket, fogásokat is felhasználtak elődeink a magyar konyha színesebbé, értékesebbé tételének érdekében. A vadakat eleinte nyárson sütötték, de a XV. századból fennmaradt feljegyzések szerint a vadételekhez szorosan kapcsolódó pácolás fogalma már akkor ismert volt. Akkor még a vadakat saját levükben pácolták és főzték. Mára a vadételeknek színes skálája öregbíti a magyar konyha hírnevét. A vadszárnyasok, az apró- és nagyvadak elkészítési módja sajnálatos módon nem közismert, pedig a vadakból készíthető ételek és ételkülönlegességek szép számmal képviseltetik magukat a nemzetközi és magyar konyha étlapjain. A legismertebb vadszárnyasok közé tartozik a fácán, a fogoly, a fürj, a vadkacsa, a vadliba, a vadgalamb és az erdei szalonka. A fácánfajták közül Európában az úgynevezett vadász- vagy örvös fácán a legelterjedtebb. A kakas húsa kedveltebb, mint a tyúké, nagyobb a tyúknál, és általában már egyéves korban, fiatalon vadászhatják.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Angolos szarvasgerinc

10

Aromás fürjek

10

Banános kacsaszeletek

11

Citromos vaddisznófej

11

Citromos vadliba

12

Curry-s vadliba

12

Debreceni vaddisznókaraj

13

Egyszerű fürjpecsenye

14

Erdei szeletek

14

Erdélyi őztokány

15

Erdőszéli pecsenye

15

Fácán császár módra

16

Fácán forgónyárson

16

Fácán vincellér módra

17

Fenyvesalji szarvasleves

18

Fogoly zöldborsóval

18

Fokhagymás, párolt libacomb

19

Frissen sült fácán brokkolival

19

Fürj bundás almával

20

Fürjtojás-saláta

20

Galambleves rántott borsóval

21

Gesztenyével töltött vadliba

21

Gyümölcsös fürjsaláta

22

Gyümölcsös szarvaslapocka

22

Gyümölcsös vadpástétom

23

Húsleves fácánból

24

Ínyenc szarvaskolbász

24

Jóllakott fürj

25

Kacsacomb kelbimbóval

26

Káposztás sült fácán

26

Káposztás tésztával töltött kacsa

27

Kelkáposztába göngyölt fogoly

27

Kertészlány foglya

28

Különleges szarvasragu

28

Magyaros töltött fácán

29

Mazsolás malac

30

Mézes libamell

30

Nyárson sült vadnyúl

31

Nyúl pikáns mártással

31

Nyúlragu

32

Nyúltokány

32

Orjaleves vaddisznóból

33

Őzbordák roston

34

Őzcomb narancsmártással

34

Őzcomb vadász módra

35

Őzcsorba

35

Őzérmék kaprimártással

36

Őzgerinc angolosan

36

Őzláb tejszínes gombával

37

Párolt őzlapocka

37

Provence-i őzcomb

38

Rántott vadnyúl

38

Részeges fogoly

39

Roston sült vadgalamb

39

Rostonsült vaddisznó

40

Rozmaringos nyúlpörkölt

40

Rumos vaddisznócomb

41

Spanyol nyúlsaláta

41

Szalonka bazsalikomos sajtmártásban

42

Szarvas illatos mártásban

42

Szarvas-steak vörösbormártással

43

Szarvascomb csőben sült karfiollal

44

Szarvasnyelv-becsinált

44

Szarvaspástétom tésztában

45

Szarvaspörkölt

46

Szarvasszeletek erdőkerülő módra

46

Szép erdészné vacsorája

47

Szilvás szalonka

47

Tárkonyos őzleves

48

Tárkonyos, gombás fogoly

48

Tejfölös libaleves

49

Tésztasaláta Diána módra

49

Töltött fürj

50

Töltött nyúl

50

Tűzdelt nyúlszeletek

51

Tűzdelt őzfilék

51

Ünnepi nyúllakoma

52

Vaddisznó kolbász

52

Vaddisznó vöröskáposztával

53

Vaddisznóbordák roston

54

Vaddisznóragu erdészné módra

54

Vaddisznószegy kéregben

55

Vadgalamb birsalmaszósszal

56

Vadgalamb Cumberland-mártással

56

Vadgalambleves

57

Vadgalamb olaszosan

57

Vadgalamb póréhagymával

58

Vadhasé tükörtojással

58

Vadkacsa almával

59

Vadkacsa szslonnaköntösben

60

Vadkacsacomb zöldséges mártásban

60

Vadkacsa-saláta

61

Vadlibaleves

62

Vadlibacomb pezsgős káposztával

62

Vadlibamáj-kocsonya

63

Vadmalac óvári módon

63

Vadpástétom

64

Vagdalt vadnyúlból

64

Vendégváró fürjek

65

Wellington-szarvasbélszín

66

Zöldséges szalonkavagdalt

66

Zöldséges vaddisznószeletek

67

Mártások vadételekhez

68

Áfolyazselé

68

Barnamártás

69

Birsalmaszósz

69

Borókamártás

70

Borsmártás

70

Cumberland-mártás

71

Csipkebogyószósz

71

Kaprimártás

72

Kocsonya fekete ribizliből

72

Mártás erdei gyümölcsből

73

Meggykocsonya

73

Mentás almakocsonya

74

Mustármártás

74

Narancsmártás

75

Rókagomba-ragu

75

Rubos barack

76

Sajtmártás

76

Vadas mártás

76

Vargányaszósz

77

Békebeli receptek

78


Kinyit
lexikon