A 100 legjobb skandináv recept

A 100 legjobb skandináv recept
Értékeld elsőként!





Írd a szövegdobozba az értékelésed, szöveges véleményedet!








Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 963-9266-55-8
Az `Északi oroszlán` -- így szokás emlegetni a Skandináv-félszigetet. Valóban, a hatalmas félsziget alakja ugró oroszlánra (vagy tigrisre?) emlékeztet. Egyesek Európához tartozó szubkontinensnek tekintik, és nem is állnak messze az igazságtól, mert Skandinávia, bár földrajzilag Európa része, mégis (főleg éghajlatát tekintve), attól jelentősen eltérő sajátságokkal bír. A skandináv népek táplálkozási kultúrája jelentős mértékben eltér a közép-európai szokásoktól. Ez elsősorban a sajátos éghajlati viszonyokból adódik, hiszen a rövid vegetációs idő alatt számos, nálunk megszokott zöldség és gyümölcs ott nem terem meg. Azonkívül, éppen a zordabb éghajlat miatt, többnyire az energiadúsabb ételeket kedvelik: étkezésükben a hús mellett a fő szerepet a gabonafélék és a zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, vaj) játsszák -- minél északabbra megyünk, annál inkább. Általában véve igaz, hogy ételeiket a nálunk szokásosnál jóval több zsiradékkal készítik, és cukorból is többet használnak. Sőt, olyan ételekhez is adnak cukrot, amelyekhez mifelénk nem szokás.
Tartalomjegyzék
Előszó |
5 |
Dánia |
|
Angolna rántottával, dán módra |
15 |
Aszalt szilvával töltött karaj |
17 |
Biksemad |
11 |
Dán sárgaborsóleves |
12 |
Diós málnatekercs |
19 |
Esbjergi sertéskotlett |
12 |
Finom dán leveles tészta |
11 |
Gudjem fölött a nap |
16 |
Gyümölcskenyér |
18 |
Lazacos szendvics |
10 |
Lepényhal remulád mártással |
14 |
Libaaprólék-leves |
13 |
Parasztlány fátyolban |
18 |
Petrezselymes bélszínszelet |
16 |
Petrezselymes borjúszív |
15 |
Sajttal töltött vagdalt |
10 |
Szendvicskrém füstölt lazacból |
17 |
Finnország |
|
Csalánleves |
20 |
Finn ikrás szendvics |
23 |
Füstölt halas hasé |
29 |
Gombás burgonya-laatikko |
23 |
Gombás-zelleres vagdalt hús |
34 |
Gyömbéres-hagymás hús |
31 |
Hagymás pirog |
22 |
Hideg uborkaleves |
20 |
Húsos burgonya-laatikko |
27 |
Húsos hasé |
30 |
Kalakukko |
24 |
Karéliai ragu |
24 |
Kajralanpaisti |
27 |
Máj-laatikko |
30 |
Óriás smorrebrod |
35 |
Rakott csalán |
21 |
Rokfortleves |
21 |
Rosolli |
26 |
Sárgarépa-laatikko |
22 |
Sörleves kenyérrel |
32 |
Tengerész-szelet |
28 |
Tepsis hal gombával és paradicsommal |
25 |
Tormás hús |
28 |
Ünnepi ragu |
33 |
Vadász-szelet |
32 |
Vappu-fánk |
34 |
Vegyes ragu |
26 |
Norvégia |
|
Céklás heringsaláta |
45 |
Fárikál (Káposztása bárányragu) |
39 |
Felfújt tonhalból |
44 |
Gorple kapitány húsrolója |
41 |
Gravlax |
42 |
Halas omlett |
37 |
Kapros heringsaláta |
40 |
Krumpligombóc |
40 |
Lefse |
38 |
Lutefisk |
36 |
Norvég fasírt |
38 |
Norvég hússaláta |
39 |
Norvég ráksaláta |
44 |
Oslói halleves |
36 |
Riskrem |
43 |
Rommegrot |
37 |
Sörben pácolt lazac |
42 |
Sült pisztráng savanyú mártásban |
46 |
Tormás vaj |
43 |
Vafler |
41 |
Svédország |
|
Áfonyával és tormával töltött lazactekercs |
53 |
Ánizsos sütemény |
64 |
Árpakásás kolbász |
58 |
Csíkos heringsaláta |
56 |
Flambírozott kolbászos csemege |
60 |
Főtt csapósügér írósmártásban |
54 |
Hälsiglandi vérgombóc |
60 |
Hering üvegfúvó módra |
65 |
Húsos krumplileves |
56 |
Húsos-sajtos csigák |
47 |
Jansson megkísértése |
52 |
Jönköpingi húsgombócok |
48 |
Kalvdans |
65 |
Kapros, paradicsomos sült hal |
50 |
Karácsonyi grog |
61 |
Kolbászos bableves |
57 |
Máj fűszeres tejszínmártásban |
49 |
Májas tejberizs |
58 |
Majonézes hering |
52 |
Mandulás hegyi pisztráng |
55 |
Norrlandi lazacos palacsinta |
50 |
Nubbe |
53 |
Pácolt lazac pikáns mártással |
66 |
Pácolt tőkehal |
51 |
Polarbröd |
59 |
Resk |
51 |
Sonkával töltött avokádó |
55 |
Sörben főtt rák |
54 |
Sörben pácolt bifsztek |
63 |
Svéd céklasaláta |
62 |
Svéd kávé |
48 |
Svéd sárgaborsóleves |
49 |
Szegény lovag |
64 |
Szűzérmék vörös kaviárszószban |
61 |
Tésztában sült pácolt lazac |
59 |
Tormás hering |
52 |
Skandináv rák- és halkalauz |
67 |
Az északi emberek |
77 |
Kinyit