A 100 legjobb skandináv recept

A 100 legjobb skandináv recept  
A 100 legjobb skandináv recept
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 963-9266-55-8
Az `Északi oroszlán` -- így szokás emlegetni a Skandináv-félszigetet. Valóban, a hatalmas félsziget alakja ugró oroszlánra (vagy tigrisre?) emlékeztet. Egyesek Európához tartozó szubkontinensnek tekintik, és nem is állnak messze az igazságtól, mert Skandinávia, bár földrajzilag Európa része, mégis (főleg éghajlatát tekintve), attól jelentősen eltérő sajátságokkal bír. A skandináv népek táplálkozási kultúrája jelentős mértékben eltér a közép-európai szokásoktól. Ez elsősorban a sajátos éghajlati viszonyokból adódik, hiszen a rövid vegetációs idő alatt számos, nálunk megszokott zöldség és gyümölcs ott nem terem meg. Azonkívül, éppen a zordabb éghajlat miatt, többnyire az energiadúsabb ételeket kedvelik: étkezésükben a hús mellett a fő szerepet a gabonafélék és a zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, vaj) játsszák -- minél északabbra megyünk, annál inkább. Általában véve igaz, hogy ételeiket a nálunk szokásosnál jóval több zsiradékkal készítik, és cukorból is többet használnak. Sőt, olyan ételekhez is adnak cukrot, amelyekhez mifelénk nem szokás.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Dánia

Angolna rántottával, dán módra

15

Aszalt szilvával töltött karaj

17

Biksemad

11

Dán sárgaborsóleves

12

Diós málnatekercs

19

Esbjergi sertéskotlett

12

Finom dán leveles tészta

11

Gudjem fölött a nap

16

Gyümölcskenyér

18

Lazacos szendvics

10

Lepényhal remulád mártással

14

Libaaprólék-leves

13

Parasztlány fátyolban

18

Petrezselymes bélszínszelet

16

Petrezselymes borjúszív

15

Sajttal töltött vagdalt

10

Szendvicskrém füstölt lazacból

17

Finnország

Csalánleves

20

Finn ikrás szendvics

23

Füstölt halas hasé

29

Gombás burgonya-laatikko

23

Gombás-zelleres vagdalt hús

34

Gyömbéres-hagymás hús

31

Hagymás pirog

22

Hideg uborkaleves

20

Húsos burgonya-laatikko

27

Húsos hasé

30

Kalakukko

24

Karéliai ragu

24

Kajralanpaisti

27

Máj-laatikko

30

Óriás smorrebrod

35

Rakott csalán

21

Rokfortleves

21

Rosolli

26

Sárgarépa-laatikko

22

Sörleves kenyérrel

32

Tengerész-szelet

28

Tepsis hal gombával és paradicsommal

25

Tormás hús

28

Ünnepi ragu

33

Vadász-szelet

32

Vappu-fánk

34

Vegyes ragu

26

Norvégia

Céklás heringsaláta

45

Fárikál (Káposztása bárányragu)

39

Felfújt tonhalból

44

Gorple kapitány húsrolója

41

Gravlax

42

Halas omlett

37

Kapros heringsaláta

40

Krumpligombóc

40

Lefse

38

Lutefisk

36

Norvég fasírt

38

Norvég hússaláta

39

Norvég ráksaláta

44

Oslói halleves

36

Riskrem

43

Rommegrot

37

Sörben pácolt lazac

42

Sült pisztráng savanyú mártásban

46

Tormás vaj

43

Vafler

41

Svédország

Áfonyával és tormával töltött lazactekercs

53

Ánizsos sütemény

64

Árpakásás kolbász

58

Csíkos heringsaláta

56

Flambírozott kolbászos csemege

60

Főtt csapósügér írósmártásban

54

Hälsiglandi vérgombóc

60

Hering üvegfúvó módra

65

Húsos krumplileves

56

Húsos-sajtos csigák

47

Jansson megkísértése

52

Jönköpingi húsgombócok

48

Kalvdans

65

Kapros, paradicsomos sült hal

50

Karácsonyi grog

61

Kolbászos bableves

57

Máj fűszeres tejszínmártásban

49

Májas tejberizs

58

Majonézes hering

52

Mandulás hegyi pisztráng

55

Norrlandi lazacos palacsinta

50

Nubbe

53

Pácolt lazac pikáns mártással

66

Pácolt tőkehal

51

Polarbröd

59

Resk

51

Sonkával töltött avokádó

55

Sörben főtt rák

54

Sörben pácolt bifsztek

63

Svéd céklasaláta

62

Svéd kávé

48

Svéd sárgaborsóleves

49

Szegény lovag

64

Szűzérmék vörös kaviárszószban

61

Tésztában sült pácolt lazac

59

Tormás hering

52

Skandináv rák- és halkalauz

67

Az északi emberek

77


Kinyit
bevásárlólista