A 100 legjobb pikáns étel

A 100 legjobb pikáns étel
A 100 legjobb pikáns étel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 963-926-658-2
Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle (valójában kenyérféle) ételnek az eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítettek: a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták (hogy könnyen átsüljön), és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt. Ez a kenyérkészítési módszer sokáig fennmaradt, s az ókorban is csak annyit változott, hogy a letelepedett, városokban lakó népek már agyagból tapasztott, illetve kőből rakott kemencékben sütötték a lepénykenyeret. Így készítették kenyerüket a babiloniak, az egyiptomiak (bár ők már kovásszal is készítettek kenyeret és péksüteményeket is), a zsidók, majd a letűnt nagy kultúrák helyébe települt arab népek is, sőt, ez a kenyérkészítési eljárás máig létezik a Közel-Kelet népeinél. Az ókori görögök, az etruszkok és a rómaiak viszont már olívaolajat és fűszereket is használtak a kenyerük ízesítéséhez -- valószínűleg tőlük eredeztethető a mai pizza.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Az ízlelés fiziológiája

6

Az ízek és a viselkedés, avagy miért édes a cukor?

7

Előételek, saláták

Citromos sült bárányvelő

12

Hallal töltött palacsinta

32

Joghurt-burgonya raita

57

Keralai tejberizs

58

Kukoricával töltött paprika

43

Mogyorós golyócskák ketchupmártással

37

Olasz sajtos galuska

44

Paradicsomos sajtolyók

44

Pikáns szilva

19

Rokfortos körtetorta

12

Sajttal töltött alma

49

Sajttal töltött sonka kaprimártással

46

Strasbourgi tojás

14

Szardellás májpástétom

15

Szardíniás ribizli

18

Szicíliai hússaláta

34

Téli torta

14

Zelleres ananászsaláta

50

Zelleres rizssaláta

42

Levesek

Argentin almaleves

19

Citromos bableves gyorsan

8

Erős-savanyú leves

62

Grúz dióleves

55

Hagymás-kapros uborkaleves

16

Keleti lencsés birkaleves

17

Kínai dinnyeleves

60

Kolbászos rizskrémleves

20

Részeges eperleves

18

Rokfortleves borral

8

Rongyos leves borral

9

Sárgadinnye-krémleves sonkával

21

Savanyú halleves

20

Yayla Corbasi (Fennsík leves9

52

Egytálételek

Aludttejben főtt töltött tök

48

Bárány aszalt szilvával

51

Francia lecsó

41

Húsos zöldbab damaszkuszi módra

50

Isztambuli piláf

52

Juhtúrós kenyérfelfújt

38

Keleti mogyorós bárányhús

51

Mexikói bab

38

Mézes töltött káposzta

40

Töltött paprika vadasan

40

Töltött szőlőlevél

42

Húsételek

Almás-boros borjúmáj

22

Argentin marhabecsinált

26

Barackos csirkemell

25

Bélszínszeletek vörösboros gombával

28

Borjúmáuj pikánsan

16

Citromos báránypecsenye

13

Citromos csirke

58

Csirke Chop Suey

63

Füstölt csirke kínai módra

59

Gyümölccsel töltött karaj

23

Gyümölcsös sertésszeletek

22

Jávai fűszeres csirke

56

Marhanyelv mandulamártással

26

Normann csirke

30

Nyúl görögösen

10

Pácolt csirke diómártással

11

Parajjal töltött pulykamell

30

Pikáns marhaszelet

9

Részeges csirke sajtmártással

24

Rokfortos májjal töltött csirke

45

Rumos marhasült

33

Sertésdió almával, tökkel és tormával

34

Sertéssült birsalmával

10

Sörben sült fasírt

29

Sült csirkecomb talján módra

27

Sült fácán rántott ananásszal

24

Halételek

Hallal töltött palacsinta

32

Hek currymártásban

32

Káposztás harcsa

31

Keleti zöldséges hal

61

Részeges ponty

35

Tonhal pikáns mártásban

36

Vörösbörös sült tonhal gombamártással

36

Zöldségételek

Jávai pirított zöldség

59

Nápolyi zöldbab

39

Zöldbab dióval (grúz étel)

56

Mártások

Édes-savanyú mártás

60

Gyömbérmártás

61

Kapros almamártás

49

Keleti narancsmártás

43

Kínai mártás

47

Mogyorómártás

48

Pikáns gyümölcsmártás

46

Szilvaszósz

62

Desszertek, sütemények

Áfonyával töltött rumos-mézes diótorta
64
Almás kenyér
66
Baklava
54
Birewege (körtekenyér)
66
Dalauzi
64
Fügerúd (görög csemege)
65
Gyümölcs payasam (indiai édesség)
53
Rasomalai (indiai édesség)
54
Rebarbaratorta
65
Sárgadinnyés csemege
53
Szépajkú (török édesség)
57
Túrós őszibarack-saláta
47

Kis fűszertár

68


Kinyit
facebook

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Gundel szakácskönyv Gundel szakácskönyv
Szerkesztő: Merczi Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével....

Színek és ízek Színek és ízek
Szerző: Segal Viktor
Kiadó: Book Kiadó (2010)

Segal Viktor e könyvében 15 kedvenc alapanyagát mutatja be 75 ínycsiklandó recept formájában - sőt, még...

A csallóközi szakácsművészet mesterei A csallóközi szakácsművészet mesterei
Szerző: Nagy Juraj
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

A könyvesboltokban egyre több egzotikus szakácskönyvvel találkozunk, miközben olykor megfeledkezünk szűkebb...

Nagy séfkönyv Nagy séfkönyv
Szerző: Szabó Edit
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

Egy igazi szakácskönyv! Azaz: egy könyv, amely a szakácsról is szól, nem csak a főztjéről. Ráadásul nem...

Piknik Piknik
Szerző: Segal Viktor
Kiadó: Libri kiadó (2013)

Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb chefje és gasztronómiai tanácsadója ezúttal a...

Rosenstein szakácskönyv Rosenstein szakácskönyv
Szerző: Rosenstein Tibor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

„Ez a szakácskönyv három generáció receptjeit tartalmazza. Magam a hagyományos vendéglátásban érzem...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Sikerkonyhák, sikerreceptek Sikerkonyhák, sikerreceptek
Szerzők: Fontányi Rita, Lieberman Klára
Kiadó: Publex Kiadó (1991)

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek főzni. És azoknak, akik tudnak is. Ez a könyv azoknak szól, akik...

A Rosenstein A Rosenstein
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A Rosenstein vendéglő voltaképpen egy nagy-nagy család konyhája-tűzhelye-ebédlője, ahol a betérőnek...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

Kapcsolódó cikkek