A 100 legjobb házi savanyúság

A 100 legjobb házi savanyúság  
A 100 legjobb házi savanyúság
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: STB Könyvek Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 80
ISBN: 9789639266001
Étkezéseink gyakori kiegészítői a különféle savanyúságok. Elsősorban húsételekhez fogyasztjuk őket; szerepük leginkább az emésztés megkönnyítése a savas kémhatás révén, de a kellemesebb, teljesebb ízhatás miatt is kedveltek, azonkívül különösen a téli hónapokban, amikor kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, vitamintartalmuk fontos a szervezetünk számára. S végül, de nem utolsósorban, a savanyúságok pusztán a látványukkal is képesek növelni a gasztronómiai élvezetet. (Képzeljünk csak magunk elé egy szépen tálalt ropogós-pirosas sülthús-szeletet zöldpetrezselyemmel meghintett, hófehér párolt rizzsel és gyönyörű vérpiros céklakarikákkal már a puszta gondolatától is megjön az étvágyunk...) Persze nem csak húsételekhez fogyaszthatunk savanyúságokat. Egy jó kruplistésztához remekül passzol a tejfölös uborkasaláta, a kovászos vagy a csemege uborka, vagy az ecetes zöldparadicsom, de természetesen a fentebb már említett céklasaláta is hogy csak a legismertebbekek közül említsünk néhányat. És uram bocsá, akár önmagában is fogyaszthatunk savanyúságot, ha éppen kedvünk van rá. De jó is a savanyú káposztából csipegetni, mielőtt töltött káposzta lenne belőle, és micsoda élvezet beleharapni a frissen kovászolt, ropogós uborkába, amikor fröccsen a leve, és milyen jó az, amikor a fogunkat mélyesztjük az ecetes zöldparadicsomba, vagy hát még a zöld dinnyébe! Az ecetes céklasalátát is elég csak megkóstolni, szinte abba sem lehet hagyni. De bizony el lehet csemegézni a savanyú gyöngyhagymából vagy az ecetes szilvából is... Mindeddig csupa ismert savanyúságot hoztunk fel példának. Pedig mennyiféle van még, amit mások már kitaláltak, kipróbáltak, s csak arra várnak, hogy mi is megismerkedjünk velük! Sőt, magunk is elkészíthetjük, eltehetjük pár hónapra vagy akár egy évre is, hogy bármikor elővéve, ételeinket ízletesebbé, színesebbé és élvezetesebbé tegyük velük. Ízelítésül csak néhány finomság, amit könnyen elkészíthetünk a mostani válogatásunkban szereplő receptek segítségével: birsalma-savanyúság, ecetes szilva, ecetes zöld-paradicsom gyöngyhagymával, édes-savanyú tök, édes-savanyú zölddió, fokhagymás-mézes uborka, fokhagymával töltött ecetes szilva, gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma, marinált paradicsompaprika, mustároskörte, patisszonsaláta télire, savanyú sült paprika, törkölyös paprika, vörösborral eltett gyöngyhagyma... Bízunk benne, hogy válogatásunkkal örömet szerzünk a savanyúságokat kedvelők táborának, és sikerül felkeltenünk azok érdeklődését is, akik eddig csak a csalamádéval, a csemege uborkával és a káposztasalátával találkoztak az éttermek sajnálatosan szegényes kínálatában.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Almapaprika ecetesen

20

Barackos hagymacsatni

46

Birsalma-savanyúság

28

Bolgársaláta télire

39

Brassói vegyessaláta

38

Céklasaláta

49

Chilicsoda

34

Cukkini zöldparadicsommal

58

Csalamádé I.

26

Csalamádé II.

27

Csemege uborka másként

48

Csemege uborka

14

Csípős hagyma

66

Ecetes alma

29

Ecetes bébikukorica

56

Ecetes birsszeletek

72

Ecetes cékla

26

Ecetes cseresznyepaprika

64

Ecetes gombafejek

28

Ecetes gyöngyhagyma

68

Ecetes hagyma

61

Ecetes karfiol

56

Ecetes kukorica

70

Ecetes paradicsompaprika

52

Ecetes patiszon

71

Ecetes sárgadinnye

30

Ecetes sárgarépa

57

Ecetes szilva

0

Ecetes szőlő

73

Ecetes uborka

12

Ecetes zölddinnye

37

Ecetes zöldparadicsom

50

Édes savanyú zölddió

74

Édes-savanyú tök

55

Egyszerűen eltett paprika

60

Fokhagymás csípős ketchup

42

Fokhagymás mézes uborka

49

Fokhagymával töltött ecetes szilva

71

Forrázott ecetes uborka

13

Fűszeres csípős uborka

35

Gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma

22

Gyuvecs

70

Hagymás patisszon

25

Hagymás uborkasaláta

43

Hordós ecetes uborka

47

Hordós káposzta

44

Hordós savanyúság

58

Káposztasavanyítás

40

Káposztával töltött paprika

19

Kapros bébipatisszon

57

Karfiol pritaminpaprikával

61

Karfiol savanyúságnak

22

Ketchup

45

Kovászos patisszon

24

Kovászos uborka

12

Kökény különlegesség

46

Körte ecetes szirupban

33

Különleges fokhagyma

62

Magyaros zöldségsaláta

64

Marinált ecetes gomba

66

Marinált hagyma

31

Marinált paprika

32

Marinált paradicsompaprika

54

Mustáros körte

72

Mustáros pácba rakott meggy

63

Olajos paprika I.

17

Olajos paprika II.

18

Olajos-ecetes paprikasaláta

14

Őszi vegyes

50

Öntött saláta

59

Padlizsán télire

32

Paprikasaláta

16

Patisszon csalamádé

34

Patisszonsaláta télire

36

Pikáns birsalma

73

Pikáns dinnyekockák

74

Piros paradicsom sós vízben

67

Piros-fehér-zöld savanyúság

51

Provánszi marinírozott zöldség

62

Remek vegyes savanyú

67

Reszelt torma

68

Savanyú sült paprika

18

Sós uborka télre

36

Sültpaprika-saláta

60

Tárkonyos gyöngyhagyma

40

Tárkonyos uborka

48

Télire eltett kovászos uborka

65

Tormás patisszon

24

Törkölyös paprika

54

Uborkás tök télire

69

Uborkasaláta hagymával

16

Uborkasaláta

15

Vegyessaláta

38

Vizes uborka

42

Vödrös savanyúság

41

Vörösborral eltett gyöngyhagyma

53

Zellersaláta olajban

23

Zöld paradicsom egészben

21

Zöldparadicsomos gyöngyhagyma

52

Zöldparadicsom-saláta hagymával

20


Kinyit
ételfotó