A 100 legjobb étel római tálban

Mindennapi és különleges receptek nemcsak ínyenceknek

A 100 legjobb étel római tálban  
A 100 legjobb étel római tálban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: STB Könyvek Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 9639266280
Római tál: ránézve egyszerű, fedeles cserépedény. No hiszen, ilyet bizonyára évezredekkel ezelőtt is készítettek és használtak. Így is van. Csakhogy: ha tudósszemmel megvizsgáljuk, rá kell jönnünk, hogy ez az ókorban kifejlesztett eszköz legalább olyan jelentőséggel bír, mint a mi mikrohullámú sütőnk! Persze, a működési elvüket tekintve semmi rokonság nem fedezhető fel, de mégis: a római tál csúcstechnológiás sütőeszköz. Hát persze -- legyint a ma embere --, az ókorban szinte minden edényt agyagból készítettek. Igen ám, de a római tálnál ma sincs jobb! Hiába van nekünk mikrohullámú sütőnk, teflon bevonatú edényünk, forrólég-befúvásos sütőnk, ennél a rendkívül egyszerű, kisipari eszközökkel előállítható edénynél jobbat elképzelni sem lehet. Bár római tálként ismerjük, valószínűleg a rómaiak is csak átvették az általuk meghódított területekről -- tudjuk, a rómaiak meghódították az egész Földközi- tenger medencéjét, s mindenhonnan összegyűjtötték az ismereteket, technológiákat, s alkalmazták is őket. Bárhonnan is származik, a rómaiak átvették, és háztartásaikban széleskörűen alkalmazták ezt a cserépedényt. Hamar felismerték jó tulajdonságait, s a közismerten ínyenc római konyha receptjeit átdolgozták kifejezetten erre az alkalmatosságra. Nincs is párja a római tálban sült húsoknak, felfújtaknak, mert az ebben az edényben készült ételek először gőzben összepárolódnak, s csak azután sülnek meg.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Almával sült csirkemell

9

Amur sütve

9

Ananászos borjúsült

10

Angolos bélszín

10

Babos füstölt hús spanyolosan

11

Banánnal töltött borjúborda

12

Banános pecsenye

12

Báránysült fűszeres raguval

13

Borda savanyú uborkamártással

14

Borjúrizottó

14

Borjúszelet sherryben

15

Boros csirke

16

Boros halragu

16

Bújtatott fasírt

17

Burgundi marhasült

18

Currys nyúl

18

Csemege sertéssült

19

Cseresznyés felfújt

20

Csirke kávémártásban

20

Datolyás kenyér

21

Egyszerű bélszín

21

Elzászi pulyka

22

Fabada

22

Fácánsült

23

Fasírozott

24

Fokhagymás rostélyos

24

Fűszeres pontyszeletek

25

Fűszeres vaddisznóborda

25

Gesztenyés pulykamell

26

Gombás hátszín curryvel

26

Gombavagdalt

27

Gyümölcsös borjúcsíkok

28

Hagymás húskocka

28

Hagymás savanyú káposzta

29

Hagymás sertésborda

29

Hallabdák

30

Hallal töltött palacsinta

30

Hallal töltött paradicsom

31

Halszeletek hollandi mártásban

32

Halszeletek savanyú káposztával

32

Harcsatekercs

33

Hátszín vörösboros gyöngyhagymával

34

Húsos kása

34

Húsos lecsó

35

Indonéz csirke

36

Kolbászos burgonyafelfújt

36

Májas rizzsel töltött csirke

37

Marhatokány

38

Mustos marhaszelet

38

Narancsos őzszelet

39

Óvári fogasszeletek

40

Paradicsomos ponty

40

Paradicsomos ürügerinc

41

Párolt banán

41

Párolt törpeharcsa

42

Pikáns halas felfújt

42

Pikáns szarvasgerinc

43

Pisztráng szalonnaköntösben

43

Ponty raguval

44

Pontyfilé elnök módra

44

Portugál padlizsán

45

Rakott birka

46

Rakott libamáj

46

Rakott karfiol gombával

47

Rakott krumpli túróval

47

Rakott libamáj

48

Rakott rostélyos

48

Rebarbarafelfújt

49

Római csirkeszuflé

50

Római ínyencfalatok

50

Római palacsinta

51

Római pulyka

52

Római sonka

52

Római túrós

53

Római zöldbab

53

Rozmaringos pulykamell

54

Rumos marhasült

54

Sertéscsülök kapros káposztával

55

Sertésvese paradicsommal

55

Sonkás-sajtos csirkeropogós

56

Sült bab

56

Sült hal görögösen

57

Szalonnás zöldbab

58

Szerb rizses kacsa

58

Tálban sült kafta

59

Tarhonyás csirke

60

Tárkonyos bárányborda

60

Tejben párolt csirkemell

61

Tejfölös máj

61

Tejszínes csirke

62

Töltött cukkini

62

Töltött pecsenyekacsa

63

Tűzdelt nyúlhús

64

Vegyes gyümölcsköret

64

Velencei spagetti

65

Virslis gombavagdalt

66

Zöldséges húsgombócok

66

Zöldséges hússzeletek

67

Zöldségragu

68

Zsiványpecsenye

68

Önök küldték

Kolbászos borda káposztával

69

Körtefelfújt

70

Omlós rostélyos

70

Pásztorhús

71

Rakott hal rizzsel

72

Római puliszka

72

Savanyú vetrece

73

Fűszerkalauz

74


Kinyit
van itthon