99 magyaros étel 33 színes ételfotóval

99 magyaros étel 33 színes ételfotóval  
99 magyaros étel 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Sanoma Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 72
ISBN: 9789639710368
Előszó Európa térképén, az Alpok és a Kárpátok ölelésében egy üde zöld folt - ez Magyarország -, amely a népvándorlások, a „karavánutak" és a „hadiutak" kereszteződésében fekszik, hídként feszülve a keleti és nyugati világ között. A honfoglaló magyarok jól gondolták, hogy itt kell a nyeregből leszállni, mert jó hely ez az életre, csak azt nem sejthették, hogy némelyik „tranzitutasnak" is annyira megtetszik majd, hogy maradni akar: ki 150 évre, ki kevesebbre... Egy nyertese vitathatatlanul van a dolognak: a magyar konyha, amely befogadta és elfogadja, összeszelídíti és egy kicsit a maga képére igazítja, de békességgel megőrzi a szilaj pásztorélet és a kolostorkertek, a török és az örmény, az olasz és az orosz, a francia és a zsidó, az erdélyi és a velünk szomszédos népek, a monarchiás konyhák legjobb ízeit és legjelesebb hagyományait. Minden bizonnyal ez a magyarázata annak - némi szerénytelenséggel és Kövi Pállal, az Erdélyi lakoma szerzőjével szólva -, hogy az erdélyi (magyar) konyhát a franciával és a kínaival lehet egy sorban említeni. De hát milyen is a magyar konyhai'Mitől más, mint a többi, melyek azok a vonások, amelyek csak és egyedül rá jellemzőek? Egyáltalán vannak-e ilyenek? Eszembe jutottak külföldi barátaink-ismerőseink, akik attól függően, hogy a világ mely tájáról valók és milyen hazai étkezési szokásaik vannak, ízeikért és sokféleségükért ékesen dicsérik vagy egészségükért aggódva éppenséggel elmarasztalják a magyar ételeket. A többség általában egyetért abban, hogy bár a magyar konyha egy kicsit nehéz, zsíros és talán túlzásba viszi a paprika, olykor a csípős paprika használatát, összességében véve mennyei, egyedülálló! (Még az aggodalmaskodók sem állják meg, hogy némi fűszerpaprikát, egy-két rúd szalámit vagy szál kolbászt, esetleg egy kis libamájat ne vigyenek haza „souvenirként"). Vajon mitől ilyen? A sokat emlegetett füstölt szalonnától? — azzal már a rómaiak is főztek, s azóta még hányan! A hol édes, hol csípős fűszerpaprikától? - meglehet, bár csak az alföldi nap érlelte-szárította, nemesített fűszerpaprika magyar „találmány", testvéreit bőséggel használják a mediterrán, arab, kínai, távol-keleti, mexikói vagy dél-amerikai konyhák is. Talán a zamatos, sűrű szaftot adó, méltán világhírű makói vöröshagymától? A rezgős-kemény tejföltől és az elomló édes tehéntúrótól? A porhanyós húsoktól, harsogó zöldségektől és illatos gyümölcsöktől? Vagy az ételeket bolondító és kísérő jobbnál jobb boroktól? Lehet, de azt hiszem, mégis inkább attól, hogy az alapvető dolgok megtartásával, azért mindenki - egy kicsit — másképp csinálja. Aszerint, hogy a mamája vagy a nagymamája hogyan szokta, azaz hová valósi (láttam én már parádés családi perpatvart a töltött káposzta egyedül hiteles elkészítésének módja miatt), pedig azt hinné az ember, hogy egy olyan kis országban, amelyiknek ma alig 500 km van a két legtávolabbi szeglete között, nem lehet nagy eltérés az egyes tájak hagyományrendszere, kultúrája, konyhája között. De szerencsére van, és mindegyik igyekszik megőrizni a sajátját, még színesebbé téve ezzel az „egészet". A magyar ember dolgos és vendégszerető fajta. Szereti megadni a módját: jó hozzávalókból, jó szíwel-kedwel készített étellel, itallal magát is megtiszteli, ha teheti, hát még a vendégeit. Ebben és régebbi köteteink ezután megjelenő, átdolgozott kiadásában, valamint a sorozat új könyveiben az egyszerűbb eligazodás kedvéért betűrendes tárgymutató is található, ezenkívül feltüntetjük az elkészítés idejét és az ételek energiatartalmát is. A receptek 4 személyre szólnak, eltérő esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Előételek, saláták

Magyaros sült libamáj

5

Rántott gomba libamájjal

5

Makói töltött hagyma

6

Hortobágyi húsos palacsinta

6

Körözöttel töltött paprika

8

Sertéskocsonya

9

Ínyenc fejes saláta

9

Tejfölös- fokhagymás uborkaaláta

9

Levesek

Újházy-tyúkleves

10

Májgaluskaleves

10

Szárnyasraguleves csurgatott tésztával

12

Marhahúsleves

12

Levesbe való táskák, derelyék

13

Savanyú tojásleves

14

Zöldséges gombaleves

14

Lebbencsleves

14

Krumplileves zellerrel

15

Magyaros gulyásleves

16

Palócleves Gundel módra, avagy "Mikszáth-leves"

16

Jókai bableves csipetkével

17

Hideg meggyleves

18

Egytálételek

Paprikás krumpli, avagy "serpenyős burgonya"

19

Magyaros rakott krumpli

20

Bácskai rizses hús

20

Lecsó

20

Székelygulyás

22

Vörösboros birka- vagy báránygulyás

23

Slambuc, avagy öhöm

23

Juhtúrós töltött burgonya

24

Töltött káposzta

24

Tavaszi töltött karalábé

25

Töltött tök kapormártással

26

Paradicsomos töltött paprika

26

Halételek

Halászlé - alapvető tudnivalók

27

Tiszai halászlé

27

Dunai halászlé

29

Dorozsmai molnárponty

29

Balatoni fogas tejszínes gombamártásban

29

Kukori süllősült

30

Csirkemájas töltött pisztráng

31

Csuka tejfölös tormamártásban

31

Göngyölt harcsa fokhagymás bormártásban

31

Húsételek

Mandulás rántott csirke burgonyasalátával

33

Tejfölös paprikás csirke galuskával

33

Töltött libasült párolt káposztával

34

Ludaskása libacombbal

34

Vagdalt libamell almapüórével

36

Káposztás kockával töltött kacsa

36

Hentestokány tarhonyával

37

Brassói aprópecsenye

37

Óvári sertésborda

37

Lecsós-burgonyás sertésborda

39

Bakonyi sertésborda

39

Temesvári sertésborda zöldbabcsokorral

40

Őrségi gombás flekken

41

Tordai lacipecsenye kapros káposztával

41

Bognárpecsenye, azaz töltött sertésoldalas

41

Csabai töltött karaj

42

Disznótoros hagymás tört burgonyával

42

Sertésfonat mandulás birsalmával

43

Szűzpecsenye vincellér módra

44

Sertéscsülök pékné módra

44

Malaccomb vörösboros aszalt szilvával

47

Malacpecsenye almás savanyú káposztával

47

Kívül-belül szőlős fasírt

48

Erdélyi fatányéros

48

Marha- vagy sertéspörkölt

48

Csikós rostélyos burgonyafészekkel

49

Rozsdás hús puliszkagaluskával

50

Bélszín Budapest módra

51

Szekszárdi töltött hátszín

52

Esterházy- rostélyos

52

Hagymás rostélyos

53

Csáky-rostélyos

53

Töltött borjúszegy

54

Borjúszelet Kedvessy módra

54

Borjúmáj Szapáry módra

55

Szalontüdő zsemlegombóccal

55

Tésztaételek, desszertek

Krumplis tészta - elegánsabban gránátos kocka

57

Tepsis túrós csusza

57

Vargabéles

57

Aranygaluska borsodóval

58

Szilvás gombóc

59

Túrógombóc

60

Szilvalekváros derelye, avagy barátfüle

60

Tepertős pogácsa

60

Burgonyalángos

62

Kapros-túrós batyu

62

Mákos-meggyes máglyarakás

62

Almás pite

63

Cseresznyés rétes

64

Tökös-mákos rétes-vasi specialitás

64

Gundel-palacsinta

65

Rigójancsi

65

Zserbószelet

66

Diós-mákos bejgli

66

Dobostorta

67

Kecskeméti sárgabarackpuding

69

Somlói galuska

69

Betűrendes tárgymutató

70


Kinyit
könyvek