99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval  
99 leves 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1989
Oldalszám: 64
ISBN: 9631326586
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Egyszerű levesek

Lebbencsleves

5

Savanyú tojásleves

5

Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept

5

Boszniai tojásleves

6

Görög citromos rizsleves

6

Zöldséglevesek

Párizsi spárgakrémleves

7

Portugál zöldségkrémleves

8

Burgonyakrémleves "Parmentier" módra

8

Veronai zellerkrémleves

8

Holland spenótleves

9

Tejszínes zucchinileves

10

Fűszeres-illatos sütőtökleves

11

Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás

11

Csalánleves árpagyönggyel - francia recept

11

Toledói vörösboros karalábéleves

12

Turbolyás karalábéleves

12

Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással

13

Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel

13

Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves

13

Zöldséges gombaleves

15

Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai

15

Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal

16

Francia hagymaleves

16

Feketegyökér-leves

18

Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással

18

Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal

18

"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept

18

Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase"

20

Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana"

20

Zöldséges grízleves - holland recept

21

Genovai zöldségleves tésztával

21

Húslevesek

Erőleves - alaprecept

21

Erőleves-változatok

22

Húsleves - alaprecept és változatok

22

Marhahúsleves

24

Orjaleves

25

Tyúk- vagy csirkehúsleves

25

Orosz leves bóbitás köcsögben

26

Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás

26

Csirkével, szárnyassal

Vásárhelyi jérceleves

27

Moldáviai burgonyás tyúkleves

27

Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves

28

Gyors gezemiceleves a magam módján

29

Kantoni rizsleves curryvel

30

Marha- és sertéshússal

Betyár zöldbableves

30

Somogyi kanászleves

30

Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával

32

Orosz uborkaleves - "Okroska"

33

Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana"

33

Bableves füstölt csülökkel

34

Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás

34

Magyaros gulyásleves

35

Borban főtt örmény töltötthagyma-leves

35

Húsos szoljanka-leves Álocska módra

36

Kaszásleves

36

Borscs (káposztás céklaleves) és változásai

36

Birka- és bárányhússal

Palócleves Gundel módra

38

Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás

39

Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept

40

Korhely bárányleves

40

Skót ürüleves

40

Számadó juhászné leves

40

Csorba - román nemzeti étel

42

Belsőségekkel, vagdaltakkal

Rasszolnyik - orosz különlegesség

42

Májas zöldségleves - örmény recept

43

Savanyútüdő-leves

44

Tejfölös karfiolleves májgombóccal

44

Halakkal, tengeri finomságokkal

Halerőleves

44

Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók

45

Tiszai halászlé

45

Dunai halászlé

45

Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana"

47

Dalmáciai savanyú halleves

47

Görög halleves - sütőben

47

Biscayai halleves

48

Korzikai halleves

49

Gyümölcslevesek

Narancskrémleves Bajkál módra

49

Részeges meggyleves

50

Krakkói hecsedlileves

51

Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből

51

Hideg levesek

Tejszínes zöldborsókrémleves

51

Zöldbabos zöldborsókrémleves

51

Gazpacho - spanyol specialitás

52

Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept

52

Sörös gomba-póréleves

52

Fokhagymás-kapros uborkaleves

54

Szerb zöldségleves

54

Zöldségleves ínyenceknek

54

Levesbetétek

Pirított zsemlekocka

55

Csurgatott tészta

55

Tojáskocsonya Royal módra

56

Rántott borsó

56

Palacsintametélt

57

Csipetke

57

Májgaluska

57

Daragaluska

57

Húsgombóc

58

Pászka (macesz) gombóc

58

Fánkocskák

59

Söberli (sós piskótatészta)

59

Függelék

Néhány hasznos tudnivaló

60

A levesek sűrítésének módozatai

60

Sertés- vagy marhapörkölt

61

A spárga főzési módja

61

A paradicsom hámozása, előkészítése

62

A gomba tisztítása

62

A padlizsán tisztítása, előkészítése

62

Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese"

62

Házias mértékegységek

62


Kinyit
pinterest

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Levesek Levesek
Szerkesztő: Szép Krisztina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak...

Levesek Levesek
Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Kilófaló finomságok Kilófaló finomságok
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Kilófaló sütemények után finomságok? Bizony! Sütemények és édességek mellett egyre több étel, leves és...

Levesek Levesek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Jamie vacsorái Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kapcsolódó cikkek