99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval  
99 leves 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1989
Oldalszám: 64
ISBN: 9631326586
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Egyszerű levesek

Lebbencsleves

5

Savanyú tojásleves

5

Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept

5

Boszniai tojásleves

6

Görög citromos rizsleves

6

Zöldséglevesek

Párizsi spárgakrémleves

7

Portugál zöldségkrémleves

8

Burgonyakrémleves "Parmentier" módra

8

Veronai zellerkrémleves

8

Holland spenótleves

9

Tejszínes zucchinileves

10

Fűszeres-illatos sütőtökleves

11

Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás

11

Csalánleves árpagyönggyel - francia recept

11

Toledói vörösboros karalábéleves

12

Turbolyás karalábéleves

12

Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással

13

Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel

13

Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves

13

Zöldséges gombaleves

15

Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai

15

Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal

16

Francia hagymaleves

16

Feketegyökér-leves

18

Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással

18

Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal

18

"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept

18

Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase"

20

Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana"

20

Zöldséges grízleves - holland recept

21

Genovai zöldségleves tésztával

21

Húslevesek

Erőleves - alaprecept

21

Erőleves-változatok

22

Húsleves - alaprecept és változatok

22

Marhahúsleves

24

Orjaleves

25

Tyúk- vagy csirkehúsleves

25

Orosz leves bóbitás köcsögben

26

Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás

26

Csirkével, szárnyassal

Vásárhelyi jérceleves

27

Moldáviai burgonyás tyúkleves

27

Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves

28

Gyors gezemiceleves a magam módján

29

Kantoni rizsleves curryvel

30

Marha- és sertéshússal

Betyár zöldbableves

30

Somogyi kanászleves

30

Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával

32

Orosz uborkaleves - "Okroska"

33

Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana"

33

Bableves füstölt csülökkel

34

Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás

34

Magyaros gulyásleves

35

Borban főtt örmény töltötthagyma-leves

35

Húsos szoljanka-leves Álocska módra

36

Kaszásleves

36

Borscs (káposztás céklaleves) és változásai

36

Birka- és bárányhússal

Palócleves Gundel módra

38

Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás

39

Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept

40

Korhely bárányleves

40

Skót ürüleves

40

Számadó juhászné leves

40

Csorba - román nemzeti étel

42

Belsőségekkel, vagdaltakkal

Rasszolnyik - orosz különlegesség

42

Májas zöldségleves - örmény recept

43

Savanyútüdő-leves

44

Tejfölös karfiolleves májgombóccal

44

Halakkal, tengeri finomságokkal

Halerőleves

44

Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók

45

Tiszai halászlé

45

Dunai halászlé

45

Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana"

47

Dalmáciai savanyú halleves

47

Görög halleves - sütőben

47

Biscayai halleves

48

Korzikai halleves

49

Gyümölcslevesek

Narancskrémleves Bajkál módra

49

Részeges meggyleves

50

Krakkói hecsedlileves

51

Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből

51

Hideg levesek

Tejszínes zöldborsókrémleves

51

Zöldbabos zöldborsókrémleves

51

Gazpacho - spanyol specialitás

52

Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept

52

Sörös gomba-póréleves

52

Fokhagymás-kapros uborkaleves

54

Szerb zöldségleves

54

Zöldségleves ínyenceknek

54

Levesbetétek

Pirított zsemlekocka

55

Csurgatott tészta

55

Tojáskocsonya Royal módra

56

Rántott borsó

56

Palacsintametélt

57

Csipetke

57

Májgaluska

57

Daragaluska

57

Húsgombóc

58

Pászka (macesz) gombóc

58

Fánkocskák

59

Söberli (sós piskótatészta)

59

Függelék

Néhány hasznos tudnivaló

60

A levesek sűrítésének módozatai

60

Sertés- vagy marhapörkölt

61

A spárga főzési módja

61

A paradicsom hámozása, előkészítése

62

A gomba tisztítása

62

A padlizsán tisztítása, előkészítése

62

Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese"

62

Házias mértékegységek

62


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Falusi ízek Falusi ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne...

A 100 legjobb gombás étel A 100 legjobb gombás étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

A gomba szó hallatán alighanem a legtöbb ember valamiféle tönkös-kalapos növényre gondol. Holott valójában...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Levesek Levesek
Szerkesztő: Szép Krisztina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Kapcsolódó cikkek