99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval  
99 leves 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1989
Oldalszám: 64
ISBN: 9631326586
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Egyszerű levesek

Lebbencsleves

5

Savanyú tojásleves

5

Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept

5

Boszniai tojásleves

6

Görög citromos rizsleves

6

Zöldséglevesek

Párizsi spárgakrémleves

7

Portugál zöldségkrémleves

8

Burgonyakrémleves "Parmentier" módra

8

Veronai zellerkrémleves

8

Holland spenótleves

9

Tejszínes zucchinileves

10

Fűszeres-illatos sütőtökleves

11

Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás

11

Csalánleves árpagyönggyel - francia recept

11

Toledói vörösboros karalábéleves

12

Turbolyás karalábéleves

12

Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással

13

Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel

13

Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves

13

Zöldséges gombaleves

15

Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai

15

Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal

16

Francia hagymaleves

16

Feketegyökér-leves

18

Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással

18

Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal

18

"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept

18

Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase"

20

Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana"

20

Zöldséges grízleves - holland recept

21

Genovai zöldségleves tésztával

21

Húslevesek

Erőleves - alaprecept

21

Erőleves-változatok

22

Húsleves - alaprecept és változatok

22

Marhahúsleves

24

Orjaleves

25

Tyúk- vagy csirkehúsleves

25

Orosz leves bóbitás köcsögben

26

Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás

26

Csirkével, szárnyassal

Vásárhelyi jérceleves

27

Moldáviai burgonyás tyúkleves

27

Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves

28

Gyors gezemiceleves a magam módján

29

Kantoni rizsleves curryvel

30

Marha- és sertéshússal

Betyár zöldbableves

30

Somogyi kanászleves

30

Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával

32

Orosz uborkaleves - "Okroska"

33

Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana"

33

Bableves füstölt csülökkel

34

Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás

34

Magyaros gulyásleves

35

Borban főtt örmény töltötthagyma-leves

35

Húsos szoljanka-leves Álocska módra

36

Kaszásleves

36

Borscs (káposztás céklaleves) és változásai

36

Birka- és bárányhússal

Palócleves Gundel módra

38

Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás

39

Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept

40

Korhely bárányleves

40

Skót ürüleves

40

Számadó juhászné leves

40

Csorba - román nemzeti étel

42

Belsőségekkel, vagdaltakkal

Rasszolnyik - orosz különlegesség

42

Májas zöldségleves - örmény recept

43

Savanyútüdő-leves

44

Tejfölös karfiolleves májgombóccal

44

Halakkal, tengeri finomságokkal

Halerőleves

44

Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók

45

Tiszai halászlé

45

Dunai halászlé

45

Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana"

47

Dalmáciai savanyú halleves

47

Görög halleves - sütőben

47

Biscayai halleves

48

Korzikai halleves

49

Gyümölcslevesek

Narancskrémleves Bajkál módra

49

Részeges meggyleves

50

Krakkói hecsedlileves

51

Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből

51

Hideg levesek

Tejszínes zöldborsókrémleves

51

Zöldbabos zöldborsókrémleves

51

Gazpacho - spanyol specialitás

52

Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept

52

Sörös gomba-póréleves

52

Fokhagymás-kapros uborkaleves

54

Szerb zöldségleves

54

Zöldségleves ínyenceknek

54

Levesbetétek

Pirított zsemlekocka

55

Csurgatott tészta

55

Tojáskocsonya Royal módra

56

Rántott borsó

56

Palacsintametélt

57

Csipetke

57

Májgaluska

57

Daragaluska

57

Húsgombóc

58

Pászka (macesz) gombóc

58

Fánkocskák

59

Söberli (sós piskótatészta)

59

Függelék

Néhány hasznos tudnivaló

60

A levesek sűrítésének módozatai

60

Sertés- vagy marhapörkölt

61

A spárga főzési módja

61

A paradicsom hámozása, előkészítése

62

A gomba tisztítása

62

A padlizsán tisztítása, előkészítése

62

Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese"

62

Házias mértékegységek

62


Kinyit
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

Levesek Levesek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Magyar konyha leves nélkül nem létezik! A magyar ember eszik leggyakrabban levest a világon. Ugyanakkor számos...

99 új leves 99 új leves
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

Több mint 20 éve jelent meg 99 Leves című könyvünk, amelynek folytatását már régóta tervezzük, ugyanis...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Falusi ízek Falusi ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

A 100 legjobb halétel A 100 legjobb halétel
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Kapcsolódó cikkek