99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval  
99 leves 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1989
Oldalszám: 64
ISBN: 9631326586
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Egyszerű levesek

Lebbencsleves

5

Savanyú tojásleves

5

Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept

5

Boszniai tojásleves

6

Görög citromos rizsleves

6

Zöldséglevesek

Párizsi spárgakrémleves

7

Portugál zöldségkrémleves

8

Burgonyakrémleves "Parmentier" módra

8

Veronai zellerkrémleves

8

Holland spenótleves

9

Tejszínes zucchinileves

10

Fűszeres-illatos sütőtökleves

11

Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás

11

Csalánleves árpagyönggyel - francia recept

11

Toledói vörösboros karalábéleves

12

Turbolyás karalábéleves

12

Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással

13

Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel

13

Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves

13

Zöldséges gombaleves

15

Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai

15

Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal

16

Francia hagymaleves

16

Feketegyökér-leves

18

Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással

18

Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal

18

"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept

18

Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase"

20

Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana"

20

Zöldséges grízleves - holland recept

21

Genovai zöldségleves tésztával

21

Húslevesek

Erőleves - alaprecept

21

Erőleves-változatok

22

Húsleves - alaprecept és változatok

22

Marhahúsleves

24

Orjaleves

25

Tyúk- vagy csirkehúsleves

25

Orosz leves bóbitás köcsögben

26

Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás

26

Csirkével, szárnyassal

Vásárhelyi jérceleves

27

Moldáviai burgonyás tyúkleves

27

Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves

28

Gyors gezemiceleves a magam módján

29

Kantoni rizsleves curryvel

30

Marha- és sertéshússal

Betyár zöldbableves

30

Somogyi kanászleves

30

Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával

32

Orosz uborkaleves - "Okroska"

33

Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana"

33

Bableves füstölt csülökkel

34

Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás

34

Magyaros gulyásleves

35

Borban főtt örmény töltötthagyma-leves

35

Húsos szoljanka-leves Álocska módra

36

Kaszásleves

36

Borscs (káposztás céklaleves) és változásai

36

Birka- és bárányhússal

Palócleves Gundel módra

38

Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás

39

Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept

40

Korhely bárányleves

40

Skót ürüleves

40

Számadó juhászné leves

40

Csorba - román nemzeti étel

42

Belsőségekkel, vagdaltakkal

Rasszolnyik - orosz különlegesség

42

Májas zöldségleves - örmény recept

43

Savanyútüdő-leves

44

Tejfölös karfiolleves májgombóccal

44

Halakkal, tengeri finomságokkal

Halerőleves

44

Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók

45

Tiszai halászlé

45

Dunai halászlé

45

Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana"

47

Dalmáciai savanyú halleves

47

Görög halleves - sütőben

47

Biscayai halleves

48

Korzikai halleves

49

Gyümölcslevesek

Narancskrémleves Bajkál módra

49

Részeges meggyleves

50

Krakkói hecsedlileves

51

Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből

51

Hideg levesek

Tejszínes zöldborsókrémleves

51

Zöldbabos zöldborsókrémleves

51

Gazpacho - spanyol specialitás

52

Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept

52

Sörös gomba-póréleves

52

Fokhagymás-kapros uborkaleves

54

Szerb zöldségleves

54

Zöldségleves ínyenceknek

54

Levesbetétek

Pirított zsemlekocka

55

Csurgatott tészta

55

Tojáskocsonya Royal módra

56

Rántott borsó

56

Palacsintametélt

57

Csipetke

57

Májgaluska

57

Daragaluska

57

Húsgombóc

58

Pászka (macesz) gombóc

58

Fánkocskák

59

Söberli (sós piskótatészta)

59

Függelék

Néhány hasznos tudnivaló

60

A levesek sűrítésének módozatai

60

Sertés- vagy marhapörkölt

61

A spárga főzési módja

61

A paradicsom hámozása, előkészítése

62

A gomba tisztítása

62

A padlizsán tisztítása, előkészítése

62

Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese"

62

Házias mértékegységek

62


Kinyit
hírlevél

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

155 magyaros étel 155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

77 nyári menü 77 nyári menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)

Végre itt az üde, hamvas, pirospozsgás nyár!Újra rengeteg friss gyümölcs és zöldség vár ránk, hogy...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Levesek Levesek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti...

A 100 legjobb gombás étel A 100 legjobb gombás étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

A gomba szó hallatán alighanem a legtöbb ember valamiféle tönkös-kalapos növényre gondol. Holott valójában...

816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Kilófaló finomságok Kilófaló finomságok
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Kilófaló sütemények után finomságok? Bizony! Sütemények és édességek mellett egyre több étel, leves és...

111 gombás étel 111 gombás étel
Szerző: Harasztosi Lujza
Kiadó: Helios Kiadó (1997)

Amikor kitaláltuk ezt a sorozatot, akkor csupán annyit tudtunk, hogy azt a gyűjteményt, amely ott van abban a...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet....

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Finom levesek Finom levesek
Szerző: Duroy, Chantal
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

Kapcsolódó cikkek