99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval  
99 leves 33 színes ételfotóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1989
Oldalszám: 64
ISBN: 9631326586
A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Egyszerű levesek

Lebbencsleves

5

Savanyú tojásleves

5

Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept

5

Boszniai tojásleves

6

Görög citromos rizsleves

6

Zöldséglevesek

Párizsi spárgakrémleves

7

Portugál zöldségkrémleves

8

Burgonyakrémleves "Parmentier" módra

8

Veronai zellerkrémleves

8

Holland spenótleves

9

Tejszínes zucchinileves

10

Fűszeres-illatos sütőtökleves

11

Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás

11

Csalánleves árpagyönggyel - francia recept

11

Toledói vörösboros karalábéleves

12

Turbolyás karalábéleves

12

Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással

13

Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel

13

Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves

13

Zöldséges gombaleves

15

Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai

15

Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal

16

Francia hagymaleves

16

Feketegyökér-leves

18

Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással

18

Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal

18

"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept

18

Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase"

20

Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana"

20

Zöldséges grízleves - holland recept

21

Genovai zöldségleves tésztával

21

Húslevesek

Erőleves - alaprecept

21

Erőleves-változatok

22

Húsleves - alaprecept és változatok

22

Marhahúsleves

24

Orjaleves

25

Tyúk- vagy csirkehúsleves

25

Orosz leves bóbitás köcsögben

26

Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás

26

Csirkével, szárnyassal

Vásárhelyi jérceleves

27

Moldáviai burgonyás tyúkleves

27

Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves

28

Gyors gezemiceleves a magam módján

29

Kantoni rizsleves curryvel

30

Marha- és sertéshússal

Betyár zöldbableves

30

Somogyi kanászleves

30

Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával

32

Orosz uborkaleves - "Okroska"

33

Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana"

33

Bableves füstölt csülökkel

34

Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás

34

Magyaros gulyásleves

35

Borban főtt örmény töltötthagyma-leves

35

Húsos szoljanka-leves Álocska módra

36

Kaszásleves

36

Borscs (káposztás céklaleves) és változásai

36

Birka- és bárányhússal

Palócleves Gundel módra

38

Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás

39

Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept

40

Korhely bárányleves

40

Skót ürüleves

40

Számadó juhászné leves

40

Csorba - román nemzeti étel

42

Belsőségekkel, vagdaltakkal

Rasszolnyik - orosz különlegesség

42

Májas zöldségleves - örmény recept

43

Savanyútüdő-leves

44

Tejfölös karfiolleves májgombóccal

44

Halakkal, tengeri finomságokkal

Halerőleves

44

Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók

45

Tiszai halászlé

45

Dunai halászlé

45

Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana"

47

Dalmáciai savanyú halleves

47

Görög halleves - sütőben

47

Biscayai halleves

48

Korzikai halleves

49

Gyümölcslevesek

Narancskrémleves Bajkál módra

49

Részeges meggyleves

50

Krakkói hecsedlileves

51

Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből

51

Hideg levesek

Tejszínes zöldborsókrémleves

51

Zöldbabos zöldborsókrémleves

51

Gazpacho - spanyol specialitás

52

Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept

52

Sörös gomba-póréleves

52

Fokhagymás-kapros uborkaleves

54

Szerb zöldségleves

54

Zöldségleves ínyenceknek

54

Levesbetétek

Pirított zsemlekocka

55

Csurgatott tészta

55

Tojáskocsonya Royal módra

56

Rántott borsó

56

Palacsintametélt

57

Csipetke

57

Májgaluska

57

Daragaluska

57

Húsgombóc

58

Pászka (macesz) gombóc

58

Fánkocskák

59

Söberli (sós piskótatészta)

59

Függelék

Néhány hasznos tudnivaló

60

A levesek sűrítésének módozatai

60

Sertés- vagy marhapörkölt

61

A spárga főzési módja

61

A paradicsom hámozása, előkészítése

62

A gomba tisztítása

62

A padlizsán tisztítása, előkészítése

62

Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese"

62

Házias mértékegységek

62


Kinyit
bevásárlólista

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

155 egytálétel 155 egytálétel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Az egytálételek vendégvárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorára...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Levesek Levesek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Magyar konyha leves nélkül nem létezik! A magyar ember eszik leggyakrabban levest a világon. Ugyanakkor számos...

155 leves 155 leves
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Kapcsolódó cikkek