99 húsétel 33 színes ételfotóval

99 húsétel 33 színes ételfotóval  
99 húsétel 33 színes ételfotóval
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerzők: ,
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 63
ISBN: 9631347276
Főétel - mondjuk a húsételekre -, tehát olyan fogás, amely nem maradhat ki az étrendből. A húst mindig is a legfontosabb táplálékának vallotta az ember, olyannyira értékesnek, hogy a rég volt istenek oltárán is a legfőbb áldozatként szolgált. Az ókori lakomáknak csak a híre maradt meg, a Nyársforgató Jakabok kora lejárt, de még mai s művészetnek számít ízletesen elkészíteni a húst. Szinte egyetlen ételt sem lehet olyan unalmassá és olykor ehetetlenné tenni, mint a húst, érdemes hát néhány apróságot szem előtt tartani: - Mindig a célnak megfelelő húst vásároljunk. A mélyhűtők korában sokkal gazdaságosabb egyszerre több húst venni, arról nem is szólva, hogy pl. a bélszínnek - és általában a marhahúsoknak - kifejezetten jót tesz, ha a mélyhűtőben előérleljük őket. - A hús külleme sose tévesszen meg bennünket; a "szép" hús még nem biztos, hogy jó is; - A hirtelensültek esetében ne ragaszkodjunk a teljesen sovány húsokhoz, a kissé zsírosak, pl. a sertéstarja vagy az oldalas, sokkal ízletesebbek, és a fölsöleges zsírt utólag is eltávolíthatjuk; - Általában 150-200g húst számítsunk személyenként. A hús mennyisége függ még a körítés jellegétől, valamint az előétel vagy leves tartalmasságától; - A borjúhúst helyettesíthetjük fiatal marha előérlelt húsával vagy tejben pácolt sertéshússal is. Fontos művelet a hús előkészítése. A húst felhasználásáig hűtőszekrényben kell tartani, folyó víz alatt, lehetőleg egészben megmosni - hogy az értékes tápanyag ne ázzon ki belőle -, csak azután felszeletelni, kiverni vagy kicsontozni, és ha a recept nem szól másképpen, kb. fél órára gyengén besózni.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Sertéshúsból készült ételek

6

Göcseji sertéspecsenye

6

Sertésborda Ambassador módra

6

Mexikói sertésborda

6

Sertésborda cecei módra

7

Gombás rakott borda

7

Tarajos töltött sertésborda

8

Hargitai sertésborda

8

Bakonyi sertésborda

10

Trubadúr-falatok

10

Kolbászkrémes rakott hús

10

Brassói aprópecsenye

11

Szűzérmék szilvamártásban

11

Sertéscomb böllér módra

11

Tejben sült sertéspecsenye

12

Sertéssült szőlővel

12

Rozmaringos sertéspecsenye

12

Gesztenyés sertéssült

13

Sertéssült California módra

13

Sertéssült almamártásban

14

Sertéssült Corneille módra

14

Mantovai hústekercs

15

Sertésszelet köményes bormártásban

15

Rántott sertésszelet kaprimártással

15

Sertésszelet sörmártásban

16

Sertéspörkölt

16

Tavaszi hústekercs

16

Rakott hús köpenyben

18

Rablóhús a magam módján

18

Normandiai vagdalthús szelet

19

Sertésoldalas édes-savanyú módon

19

Roston sült tarja fűszeres pácban

19

Oldalas koszorú

20

Cipóban sült sertéscsülök

21

Sertéscsülök Juliska módra

23

Sonka Wilson módra

23

Marhahúsból készült ételek

26

Wellington bélszín

26

Budapest bélszín

26

Avignoni tournedos

28

Bélszín Stroganoff módra

28

Kaukázusi saslik

28

Csikós pecsenye

28

Máltai marhasült

29

Burgundi szelet

30

Marhapörkölt

30

Hátszínpecsenye örmény módra

30

Majoránnás aprópecsenye

31

Provence-i marhasült

31

Savanyú székelytokány

31

Rögtönzött marhaszelet, ahogyan jókedvemben csinálom

32

Hagymás rostélyos

32

Serpenyős rostélyos

32

Esterházy rostélyos

33

Rostélyos pizzasütő módra

33

Borjúhúsból készült ételek

36

Milánói borjúkotlett

36

Borjúborda kubai módra

36

Borjúborda birsalmával

36

Borjúpecsenye narancsmártásban

36

Borjúsült zucchinivel

37

"Ugorj a számba" borjúfalatkák (Saltimbocca)

37

Borjúbatyu bormártásban

38

Vagdalt borjúpecsenye libamájjal

38

Borjúsült tonhal mártásban (hideg)

38

Magyaros borjúérmék

39

Velővel töltött borjúszegy

39

Töltött borjúszegy

41

Gombás borjúcsülök

41

Birka- és kecskehúsból készült ételek

44

Gödölyecomb vadász módra

44

Gödölye áfonyamártásban

44

Bárányszeletek padlizsánnal

44

Grúz bárányérmék

45

Prágai bárányrakottas

45

Csihirtma (azerbajdzsáni specialitás)

46

Indiai báránylapocka

46

Tárkonyos birkaragu

46

Birkagulyás

46

Párolt ürüszelet fűszeres mártásban

48

Ürühúspogácsa marokkói módra (Kafta)

48

Ürüpecsenye Casablanca módra

49

Kolozsvári ürüborda

49

Vegyes húsételek

52

Pikáns pástétom

52

Vagdalthús táskák gombával

52

Egybesült vagdaltpecsenye citrommártással

52

Szőlőlevélbe töltött húsgombócok (töltike)

53

Mititei

55

Skót húsgombóc tojással

55

Kebab vagy csevapcsicsa

55

Belsőségek

58

Savanyú tüdő (szalontüdő)

58

Nyelv olívabogyómártásban

58

Töltött marhanyelv

58

Marha- (borjú-)nyelv pikáns mártásban

59

Borjúszív gombás paradicsommártásban

59

Savanyú sertésfül

59

Pacal firenzei módra

59

Pacal Venturi módra

60

Szapáry máj (máj vesevelővel)

60

Magyaros pirított sertésmáj

60

Pirított máj zsályával

61

Vese flambírozott gombával

61

Flambírozott vese cordon bleu módra

62


Kinyit
szólj hozzá, értékelj