66 saláta

66 saláta  
66 saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Aquila Kiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 144
ISBN: 9636791120
Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem fantáziadús, szórakoztató, kedves fickók, jó barátok, akiket a nyughatatlan kalandvágy sodort a salátástál és az olajoskancsó közelébe. A "legvadabb" módon társították a hozzávalókat, amelyek nem föltétlenül jól átgondolt bevásárlólista, hanem az "ami van itthon" elv alapján kerültek a tálba, ráadásul csupa olyan fűszerrel szórták meg, ami képtelenségnek tetszett - a végeredmény lenyűgöző volt. Egyszeri és megismételhetetlen, mint a műalkotások. Persze, annak, aki nap mint nap "családélelmezéssel" foglalkozik, nem biztos, hogy minden alkalommal van ideje, energiája és kedve a rögtönzéshez, bár állíthatom, hogy a saláták nagyon is alkalmasak arra, hogy gyorsan, kevés munka árán, szép és finom ételekkel örvendeztessük meg magunkat és szeretteinket. Hogy uzsonnaként, előételként, hidegbüfé tartozékaként, köretként, egytálételként vagy fogyókúrás főételként tesszük asztalra, az attól függ, mennyire tartalmas és fűszeres alapanyagokból állítjuk össze, és mikor kínáljuk. A klasszikusnak számító saláták mellett ebben a könyvben is található számtalan olyan, amelyre azt mondhatnánk, hogy határeset - mindenki annak veszi-eszi, aminek jólesik, nincsenek szigorú szabályok. Szerepel itt továbbá néhány olyan finomság is, amely inkább az előételekhez közelít vagy éppen a csipegetős-komolytalan vendégváró falatkák, italkorcsolyák családjába tartozna, csakhogy ezek annyi finom zöldséggel- salátánakvalóval készülnek, és annyi szépséges játéklehetőség van a megjelenítésükben, hogy őszintén szólva, nem volt szívem kihagyni őket a sorból. A salátakészítést a franciák és az olaszok művészetnek tekintik, és hát az is, de voltaképpen sok titok nincsen benne: friss és jó minőségű hozzávalók kellenek hozzá, amelyeket néhány hasznos apróság figyelembevételével egyéni ízlésünk, fantáziánk szerint keverünk-alakítunk, és szemet gyönyörködtető előadásban tálalunk, hiszen a szemnek is meg kell adni a magáét. A mártások-öntetek elkészítésére viszont érdemes gondot fordítani, mert ezek azok a "különös ismertetőjegyek", amelyektől a saláták elnyerik karakterüket, "lelküket". Általában véve tarthatjuk magunkat Brillat-Savarin, a nagy francia ínyenc és író elméletéhez, mely szerint a jó saláta készítéséhez négyen kellenek: egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja és egy szegény, aki a fűszert szórja - no, meg egy jó publikum, mondom én, aki művünket nemcsak nyelvcsettintgetve elfogyasztja, hanem az elismeréssel sem fukarkodik.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Hasznos tudnivalók

Salátafélék

6

Salátaecetek

8

Salátaolajok

10

Vinaigrette-mártás

12

Majonéz és társai

13

Zölfűszerek

14

Köretsaláták

Krumplisaláták

16

Bécsi krumplisaláta
18
Majonézes krumplisaláta
19
Mediterrán krumplisaláta
19

Tavaszi vegyes saláta

20

Mimóza-hagymasaláta

22

Céklasaláta tormahabbal

24

Tojásos uborka-retek saláta

26

Joghurtos reteksaláta

28

Diós-hagymás céklasaláta

30

Zöldséges tavaszi rizssaláta

32

Hagymás-diós karfiolsaláta

34

Magyaros uborkasaláta

36

Koriatiki, avagy görög parasztsaláta

38

Joghurtos uborkasaláta és tzatziki

40

Zöldbabcsokor paprikával

42

Tojásos zöldbabsaláta

44

Olívás paradicsomsaláta

46

Babos babsaláta

48

Spanyol babsaláta

50

Szőlős-almás szárzellersaláta

52

Szicíliai padlizsánsaláta

54

Zelleres-szőlős köménysaláta

56

Káposztasaláták

58

Bajor káposztasaláta
60
Amerikai káposztasaláta
60
Sárgarépás káposztasaláta
61

Csicseriborsó-radicchio saláta

62

Joghurtos-narancsos szőlősaláta

64

Mazsolás répasaláta cikóriával

66

Cézár-saláta

68

Téli vegyes saláta

70

Szicíliai olívás narancssaláta

72

Aszalt barackos-szőlős vöröskáposzta-saláta

74

Lencsesaláták

76

Tavaszi lencsesaláta
78
Tiroli lencsesaláták
79

Egytálsaláták

Újévi lencsesaláta

80

Almás-hagymás csirkemájsaláta

82

Franciasaláta és orosz csirkehússaláta

84

Marhahússaláta zöldmártással

86

Zöldspárgás ráksaláta

88

Panzanella, avagy toszkán kenyérsaláta

90

Almás-sajtos brokkolisaláta

92

Nyers pikáns gombasaláta

94

Málnás cukkinisaláta

96

Rizssaláta a tenger gyümölcseivel

98

Salade nicoise, avagy nizzai saláta

100

Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta

102

Körtés-currys csirkesaláta

104

Avokádó-tőkehalmáj saláta

106

Sajtos-uborkás virslisaláta

108

Lazacos uborkasaláta

110

Waldorf-saláta

112

Rokfortos tésztasaláta

114

Egyéb finomságok

Ananászos-csirkés rizssaláta

116

Húsvéti tojásaszpik

118

Spenótkrémmel töltött tojás

120

Kaszinótojás

122

Vadrizses töltött paradicsom

124

Spárgás kukoricasaláta

126

Bajor spárgakrémhab

128

Mártogatósok

130

Padlizsánkrém-mártogatós
132
Túrókrém-mártogatós
133
Avokádókrém-mártogatós
133

Mozzarellás paradicsomsaláta és -nyársak

134

Erdélyi sültpaprika-saláta

136

Kovászos uborka

138

Tonhalas-majonézes töltött paradicsom

140

Betűrendes tárgymutató

142


Kinyit
pinterest

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Kapcsolódó cikkek