66 saláta

66 saláta  
66 saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Aquila Kiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 144
ISBN: 9636791120
Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem fantáziadús, szórakoztató, kedves fickók, jó barátok, akiket a nyughatatlan kalandvágy sodort a salátástál és az olajoskancsó közelébe. A "legvadabb" módon társították a hozzávalókat, amelyek nem föltétlenül jól átgondolt bevásárlólista, hanem az "ami van itthon" elv alapján kerültek a tálba, ráadásul csupa olyan fűszerrel szórták meg, ami képtelenségnek tetszett - a végeredmény lenyűgöző volt. Egyszeri és megismételhetetlen, mint a műalkotások. Persze, annak, aki nap mint nap "családélelmezéssel" foglalkozik, nem biztos, hogy minden alkalommal van ideje, energiája és kedve a rögtönzéshez, bár állíthatom, hogy a saláták nagyon is alkalmasak arra, hogy gyorsan, kevés munka árán, szép és finom ételekkel örvendeztessük meg magunkat és szeretteinket. Hogy uzsonnaként, előételként, hidegbüfé tartozékaként, köretként, egytálételként vagy fogyókúrás főételként tesszük asztalra, az attól függ, mennyire tartalmas és fűszeres alapanyagokból állítjuk össze, és mikor kínáljuk. A klasszikusnak számító saláták mellett ebben a könyvben is található számtalan olyan, amelyre azt mondhatnánk, hogy határeset - mindenki annak veszi-eszi, aminek jólesik, nincsenek szigorú szabályok. Szerepel itt továbbá néhány olyan finomság is, amely inkább az előételekhez közelít vagy éppen a csipegetős-komolytalan vendégváró falatkák, italkorcsolyák családjába tartozna, csakhogy ezek annyi finom zöldséggel- salátánakvalóval készülnek, és annyi szépséges játéklehetőség van a megjelenítésükben, hogy őszintén szólva, nem volt szívem kihagyni őket a sorból. A salátakészítést a franciák és az olaszok művészetnek tekintik, és hát az is, de voltaképpen sok titok nincsen benne: friss és jó minőségű hozzávalók kellenek hozzá, amelyeket néhány hasznos apróság figyelembevételével egyéni ízlésünk, fantáziánk szerint keverünk-alakítunk, és szemet gyönyörködtető előadásban tálalunk, hiszen a szemnek is meg kell adni a magáét. A mártások-öntetek elkészítésére viszont érdemes gondot fordítani, mert ezek azok a "különös ismertetőjegyek", amelyektől a saláták elnyerik karakterüket, "lelküket". Általában véve tarthatjuk magunkat Brillat-Savarin, a nagy francia ínyenc és író elméletéhez, mely szerint a jó saláta készítéséhez négyen kellenek: egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja és egy szegény, aki a fűszert szórja - no, meg egy jó publikum, mondom én, aki művünket nemcsak nyelvcsettintgetve elfogyasztja, hanem az elismeréssel sem fukarkodik.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Hasznos tudnivalók

Salátafélék

6

Salátaecetek

8

Salátaolajok

10

Vinaigrette-mártás

12

Majonéz és társai

13

Zölfűszerek

14

Köretsaláták

Krumplisaláták

16

Bécsi krumplisaláta
18
Majonézes krumplisaláta
19
Mediterrán krumplisaláta
19

Tavaszi vegyes saláta

20

Mimóza-hagymasaláta

22

Céklasaláta tormahabbal

24

Tojásos uborka-retek saláta

26

Joghurtos reteksaláta

28

Diós-hagymás céklasaláta

30

Zöldséges tavaszi rizssaláta

32

Hagymás-diós karfiolsaláta

34

Magyaros uborkasaláta

36

Koriatiki, avagy görög parasztsaláta

38

Joghurtos uborkasaláta és tzatziki

40

Zöldbabcsokor paprikával

42

Tojásos zöldbabsaláta

44

Olívás paradicsomsaláta

46

Babos babsaláta

48

Spanyol babsaláta

50

Szőlős-almás szárzellersaláta

52

Szicíliai padlizsánsaláta

54

Zelleres-szőlős köménysaláta

56

Káposztasaláták

58

Bajor káposztasaláta
60
Amerikai káposztasaláta
60
Sárgarépás káposztasaláta
61

Csicseriborsó-radicchio saláta

62

Joghurtos-narancsos szőlősaláta

64

Mazsolás répasaláta cikóriával

66

Cézár-saláta

68

Téli vegyes saláta

70

Szicíliai olívás narancssaláta

72

Aszalt barackos-szőlős vöröskáposzta-saláta

74

Lencsesaláták

76

Tavaszi lencsesaláta
78
Tiroli lencsesaláták
79

Egytálsaláták

Újévi lencsesaláta

80

Almás-hagymás csirkemájsaláta

82

Franciasaláta és orosz csirkehússaláta

84

Marhahússaláta zöldmártással

86

Zöldspárgás ráksaláta

88

Panzanella, avagy toszkán kenyérsaláta

90

Almás-sajtos brokkolisaláta

92

Nyers pikáns gombasaláta

94

Málnás cukkinisaláta

96

Rizssaláta a tenger gyümölcseivel

98

Salade nicoise, avagy nizzai saláta

100

Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta

102

Körtés-currys csirkesaláta

104

Avokádó-tőkehalmáj saláta

106

Sajtos-uborkás virslisaláta

108

Lazacos uborkasaláta

110

Waldorf-saláta

112

Rokfortos tésztasaláta

114

Egyéb finomságok

Ananászos-csirkés rizssaláta

116

Húsvéti tojásaszpik

118

Spenótkrémmel töltött tojás

120

Kaszinótojás

122

Vadrizses töltött paradicsom

124

Spárgás kukoricasaláta

126

Bajor spárgakrémhab

128

Mártogatósok

130

Padlizsánkrém-mártogatós
132
Túrókrém-mártogatós
133
Avokádókrém-mártogatós
133

Mozzarellás paradicsomsaláta és -nyársak

134

Erdélyi sültpaprika-saláta

136

Kovászos uborka

138

Tonhalas-majonézes töltött paradicsom

140

Betűrendes tárgymutató

142


Kinyit
recepttár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

33 saláta és hidegtál 33 saláta és hidegtál
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Guggenbuhl, Jean-Philippe
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1994)

Semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál. Az sem utolsó szempont, hogy a salátafélék kis...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

500 saláta 500 saláta
Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Az 500 saláta azoknak szól, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, egészséges és friss ételeket. Azoknak,...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Kapcsolódó cikkek