33 padlizsán recept

33 padlizsán recept  
33 padlizsán recept
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Compu-Typo Kft.
Oldalszám: 37
ISBN: 963-8010-03-7
A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája India, innen indult el hódító útjára. Már az egyiptomi faliképeken is találkozhatunk vele, tanúsítva, hogy a régmúlt konyháján is népszerű volt. Először a mediterrán tengert övező országokban terjedt el, az ókori görögök és rómaiak is szívesen ették. Korabeli krónikák szerint Itáliában a 15. században kezdték el termeszteni, és a szomszédos Franciaország lakói innen importálták, majd a 17. századtól országuk déli felén termelték is. Tőlük kaptak kedvet a padlizsánra a spanyolok is: az Ibériai-félsziget étlapja ma már elképzelhetetlen a padlizsán nélkül. A magyar konyhán sem a 20. században találunk először padlizsánt. Múlt századbéli szakácskönyvekben is találkozunk elkészítésmódjaival - nem is eggyel -, igaz, akkoriban törökparadicsomnak nevezték, utalva arra, hogy az őshazájának Törökországot tartják.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Amerikai padlizsánsaláta

9

Argentin padlizsán

24

Ájult imám

13

Csirkés rakott padlizsán

33

Firenzei padlizsán

22

Gombás töltött padlizsán

26

Görög musszaka

36

Görög padlizsán

16

Görög padlizsánsaláta

7

Habos töltött padlizsán

28

Iván rakott padlizsánja

35

Joghurtos padlizsán

15

Krétai csupor

30

Krétai padlizsán

12

Olasz rakott padlizsán

34

Olasz sült padlizsán

14

Padlizsános csirke

32

Padlizsános palacsinta

23

Padlizsános rántotta

20

Padlizsánpüré

5

Padlizsánsaláta télire

10

Padlizsánsaláta télire egyszerűbben

11

Rántott padlizsán

19

Sajtos padlizsán

27

Sonkás padlizsán

18

Sonkás töltött padlizsán

25

Spanyol padlizsán

31

Szerb musszaka

37

Tojásos padlizsán

21

Török padlizsánpüré

2

Török padlizsánsaláta

8

Török ragu

29


Kinyit
pinterest