Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft
Oldalszám: 48
ISBN: 963-04-3132-7
Hozzászólás beküldése:
Bejelentkezés vagy regisztráció
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft
Oldalszám: 48
ISBN: 963-04-3132-7
"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a barátságos, régi magyar szokás szerinti kínáló versikével is ajánlhatnánk az olvasó szíves figyelmébe mindazt, amit a következő oldalakon talál. "Komatálba" rakva a húsvéttól pünkösdig terjedő időszak jellemző, régi és újabb ételeit, s italait, a hozzá kötődő néphagyományokkal fűszerezve. Tavasszal, nyárelőn fogyasztott táplálékokat, melyeket a magyar ember a hosszú húsvéti böjtöt követően vett magához, ötvennapos. Pünkösdig tartó evéssel "kipótolva" a korábbi önmegtartóztatást, koplalást.
Tartalomjegyzék
Komatálat hoztam (Bevezető) |
7 |
Előételek |
|
Töltött fejes saláta |
9 |
Sonkás puding |
9 |
Töltött burgonya |
10 |
Fejes saláta gyümölccsel és sajttal |
10 |
Hagymás tojás |
11 |
Levesek |
|
Újházy-csirkeleves |
13 |
Gombaleves |
13 |
Tavaszi tarhonyaleves |
14 |
Zöld leves |
14 |
Sóskaleves |
15 |
Raguleves |
15 |
Részeges eperleves |
15 |
Főzelékfélék |
|
Salátafőzelék |
17 |
Töltött karalábé |
17 |
Paraj - sonkával |
18 |
Lencsefőzelék füstölt hússal |
18 |
Parajfelfújt |
19 |
Rakott sajtos burgonya |
19 |
Húsételek |
|
Levesben főtt tyúkpecsenye |
21 |
Csirkepörkölt |
21 |
Paprikás csirke |
21 |
Aszpikos csirkemell |
22 |
Csirkecomb ínyenc módra |
23 |
Sörös csirke |
23 |
Töltött csirke |
24 |
Vegyes pörkölt |
24 |
Tárkonyos bárány |
25 |
Zöldfokhagymás báránypecsenye |
25 |
Hal tavasziasan |
26 |
Pityókos ponty |
27 |
Könnyű fasírt |
27 |
Saláták, mártások |
|
Tavaszi saláta |
29 |
Májusi saláta |
29 |
Halsaláta |
30 |
Szárnyassaláta ananásszal |
30 |
Snidling mártás |
31 |
Gombamártás |
31 |
Tészták, csemegék |
|
Lekváros derelye |
33 |
Herőce |
33 |
Túrósmarni |
34 |
Gyümölcskenyér |
34 |
Sonkás palacsinta |
35 |
Sós perecek |
35 |
Vaníliás kifli |
36 |
Rizskoch |
36 |
Piskótakuglóf |
37 |
Házi karamella |
37 |
Rumlab |
38 |
Italok |
|
Mézbor |
39 |
Májusi ital |
39 |
Málnaturmix |
39 |
Borkoktél |
40 |
Szamócabólé |
40 |
Borsodó |
40 |
Kísérő (Utószó) |
41 |
Kinyit