A szív- és érbetegségek diétás étrendjei és az ételek elkészítési módjai

A szív- és érbetegségek diétás étrendjei és az ételek elkészítési módjai  
A szív- és érbetegségek diétás étrendjei és az ételek elkészítési módjai
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 1967
Oldalszám: 110
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Néhány szó a szervezet tápanyag-szükségletéről

9

A diétás étel elkészítésének módjai

15

Háztartási tanácsok

24

Szív- és érbetegségek

29

A szív- és érbetegségek diétás étrendmintái

37

Sószegény, szigorú étrend
37
Sószegény, enyhébb étrend
39
Sószegény, szívkímélő étrend (nem annyira szigorú)
42
Konyhasószegény élelmiszerek, melyek a sószegény étrendeknél ajánlatosak
44
Konyhasóban gazdag élelmiszerek, amelyeket sószegény étrendből mellőzni kell
44

A magasvérnyomás diétás étrendmintái

45

Sószegény, kímélőétrend
45
Kevésbé szigorú, sószegény kímélőétrend
48
Szigorú nyersétrend
49
Szigorú nyersgyümölcsnap
50
Kombinált gyümölcsnap étrendje
50
Bővített nyersétrend
50
Burgonyanap
50
Főzeléknap
51

Az ételek elkészítése

52

Szigorú nyersétrend
52
Nyári minták
52
Téli minták
52
Nyerstálakhoz adható mártások
54
Burgonynap
54
Főzeléknap
54

Olajjal készített ebéd- és vacsora-ételminták

55

Receptek

63

Reggelik, uzsonnák

63

Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek

64

Tejes ételek

66

Tojásétel

67

Levesek

67

Húsok, húsos és húspótló ételek

68

Főzelékek, köretek

71

Mártások

77

Saláták

78

Tészták, krémek, sodók

80

Ital

87

Speciális kenyér

87

Gyógytea

88

Általános tudnivalók

88

Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma

88

A-vitaminban gazdag élelmiszerek
88
B-vitaminokban gazdag élelmiszerek
88
C-vitamin-források
88
D-vitamin-tartalmú élelmiszereink
89

Mésztartalú élelmiszereink

89

Fontosabb vastartalmú élelmiszerek

90

Diétás készítmények

90

Gyomornedv-megkötő élelmiszerek és ételek
90
Dugító hatású élelmiszerek és ételek
90
Cukrok, cukorpótlók
91
Sópótló
91
Lisztek, kenyerek, őrlemények
91
Gyümölcskészítmények
91
Tej, tejtermékek
92
Egyéb diétás élelmiszerek
92

Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai

92

Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek
92
Kőképződést elősegítő élelmiszerek
92

Néhány hasznos leírás gyógyteák készítéséhez

93

Tévhitek és valóságok

98

Hasznos tanácsok

99

Pentzoldt-féle táblázat

107


Kinyit
google+