Ünnepi ételeink

Borral készült ételek a szakácsművészetben

Ünnepi ételeink  
Ünnepi ételeink
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó
Oldalszám: 119
ISBN: 963-202-666-7
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Ajánlás

3

Bevezető

5

Előételek

8

Hideg előételek

8

Füstölt lazac fehérboros, tormás mártással
8
Rizlinges fogas
9
Kötözött sonka gyümölcsmártással
9
Hideg borjúhátszín egészben sütve, Remulade mártással
10
Bárány hidegen, fűszeres meleg borsmártásban
10
Vadszárnyas hideg gyümölcsmártással
11
Hideg szarvassült Cumberland mártással
12

Levesek

13

Borleves
13
Erőleves
14

Ragulevesek

15

Zöldségragu
16

Gyümölcslevesek hidegen vagy melegen

18

Almaleves
18
Meggyleves
19

Halászlevek

19

Szegedi halászlé borral
20
Bouillabaisse vagy francia halászlé
21
Tihanyi káposztás korhely halászlé
21

Húsos ragulevesek

22

Szárnyas raguleves
22
Marharagu
22
Szarvas és őzragu
23

Meleg előételek

24

Csirág (spárga) bormártással
24
Bevert tojás Hadik módra
25
Sonkás rák
25
Töltött rák
26
Piruló sellők szivárvány salátával
26
Ponty Orly módon
27
Libamáj rizottó
27
Libamájérmék bundás kenyéren, üde, bazsalikomos paradicsom mártással
28

Főételek

30

Halból készült főételek

30

Fogasfilé Kőrössy módra
30
Fogas-, süllőszelet bormártással
32
Paradicsomos fogas vagy süllő
32
Csuka gombával
33
Balatoni csuka, ahogyan a tihanyi apátok szeretik és 600 éve főzetik nagyböjt idején
34
Fogas admirális módra
36
Fűszeres vagy franciás ponty
36
Pisztráng zöldségesen
37
Szilvásváradi pisztráng kékre főzve, főtt hordóburgonyával, diszkoszrépával, és zengőmártással
38
Zöldséges vagy oroszos ponty
40
Ponty fehérborban
42
Harcsa hajóskapitány módra
42

Szárnyas főételek

43

Cserépedényben sült csirke
43
Fűszeres francia kappan
43
Részeges csirke
44
Gyöngytyúk á la Capitol
46
Paprikás csirke galuskával
47
Erdélyi tárkonyos, zöldséges, rizses csirke borban fürösztve
47
Móricz Zsigmond kedve szerinti csirke
48
Sült kacsa bormártással
50
Libapecsenye vörösborban
51
Libamáj bormártással
51
Libamáj szeletekben, borral párolva
52

Sertésből készült főételek

53

Sertés szűzérmék Tenkes kapitány módra
53
Brassói aprópecsenye Tihanyi Merlot vörösborral
54
Boros Tokány Kaporral
54
Sertésborda borban áztatva
55
Smucig Sógor Kedvence
56
Sertéssült borban főtt savanyúkáposztával, fóliában sült burgonyával
58
Csülkös pincepörkölt
59

Borjúból és marhából készült főételek

60

Borjúcomb normandi mártásban parajos galuskával
60
Borjúhús Marengó módra
61
Jó magyar borjúpörkölt
61
Borjúérmék szőlőcsősz kedvence szerint
62
Borjúszeletek betyár módra, töltött cipóval
62
Bográcsos jó magyar marhapörkölt
63
Angol vesepecsenye
64
Vesepecsenye "á la Dubarry"
65
Wellington bélszín Madeira mártással, tavaszi körettel
65
Vesepecsenye "á la Colbert" Madeira mártással és sült galuskával
67
Lávakövön sült bélszín
68

Tournedos receptek

70

Tournedos á la Béarnaise

70

Tournedos á la Bordelaise

71

Tournedos á la Casino

72

Saftbraten (lében sült)

73

Főtt marhahús különböző mártásokkal

73

Gombás rostélyos

74

Marhapörkölt borral

74

Pincepörkölt, ahogy a Lincmayerék készítik

75

Marhanyelv vadasan

75

Különleges húsokból készült főételek

76

Házinyúlcomb tanyasiasan

76

Nyúlpaprikás sós burgonyával

77

Báránycomb fűszeres mártással, juhtúrós sztrapacskával

77

Báránycsülök számadó módra

78

Lávakövön sült bárány vagy gödölye (kecskegida) Bernaise mártással

78

Rozmaringos báránybordák

79

Magyaros birkapörkölt

80

Töltött kecskeborda csopakiasan

80

Vadpecsenyék

Kötözött vaddisznócomb egészben főzve

81

Vörösborban pácolt, párolt vaddisznócomb, dércsípte áfonyamártással, aszalt szilvával töltött burgonyakrokettel

82

Vaddisznópecsenye vörösborban sütve

84

Egészben sült szarvasgerince burgonyás rétessel

84

Szarvasszeletek, ahogyan a vénasszonyok a legjobban szeretik

85

Szarvasszeletek "Vadász" módra, zsemlegombóccal

86

Szarvascomb vadmártással, zsemlegombóccal

88

Párolt szarvasszelet narancsos áfonyamártással

89

Mandulás szarvasbélszín Szent Hubert szerint

90

Szarvasbélszín baconköntösben, illatos erdei gombákkal, bazsalikomos hordóskáposztával, mogyoróburgonyával

92

Őzcomb vörösborban párolva

94

Őzpörkölt túróscsuszával

95

Vadnyúlcomb vörösborban

95

Pók Tamás Egri Bikavérében pácolt, sült kacsamell, káposztás cvekedlivel töltve, hagymás törtburgonyával és körtés bikavérmártással

96

Fonott vadnyúlgerinc, napraforgómagban sütve

98

Fertőtavi vadkacsa vadasan, vörösborban

98

Vadkacsa fűszeres borban

99

Töltött fácán

99

Fogoly vadmártással

100

Fogoly gombával

101

Szalonka borral

101

Saláták borral

102

Burgonyasaláta tartármártással

102

Francia saláta

102

Fejes saláta boros tartármártással

103

Halsaláta

103

Vegyes Nutusar hússaláta

103

Narancssaláta

104

Epersaláta

104

Almasaláta

105

Tésztafélék, desszertek borral

106

Csopaki mandulapuding csipkebogyó öntettel

106

Pozsonyi patkó

107

Diós-, mákos-, lekváros kiflicskék

108

Almás-diós pite

108

Alma pongyolában

109

Szent György-hegyi gyümölcskenyér, ahogy Kovács Zoltán készíti

110

Farsangi fánk

111

A könyvben szereplő termelők és éttermek névjegyzéke

112


Kinyit
recepttár