Ünnepi ételeink
Borral készült ételek a szakácsművészetben
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztrációTartalomjegyzék
Ajánlás |
3 |
Bevezető |
5 |
Előételek |
8 |
Hideg előételek |
8 |
Füstölt lazac fehérboros, tormás mártással |
8 |
Rizlinges fogas |
9 |
Kötözött sonka gyümölcsmártással |
9 |
Hideg borjúhátszín egészben sütve, Remulade mártással |
10 |
Bárány hidegen, fűszeres meleg borsmártásban |
10 |
Vadszárnyas hideg gyümölcsmártással |
11 |
Hideg szarvassült Cumberland mártással |
12 |
Levesek |
13 |
Borleves |
13 |
Erőleves |
14 |
Ragulevesek |
15 |
Zöldségragu |
16 |
Gyümölcslevesek hidegen vagy melegen |
18 |
Almaleves |
18 |
Meggyleves |
19 |
Halászlevek |
19 |
Szegedi halászlé borral |
20 |
Bouillabaisse vagy francia halászlé |
21 |
Tihanyi káposztás korhely halászlé |
21 |
Húsos ragulevesek |
22 |
Szárnyas raguleves |
22 |
Marharagu |
22 |
Szarvas és őzragu |
23 |
Meleg előételek |
24 |
Csirág (spárga) bormártással |
24 |
Bevert tojás Hadik módra |
25 |
Sonkás rák |
25 |
Töltött rák |
26 |
Piruló sellők szivárvány salátával |
26 |
Ponty Orly módon |
27 |
Libamáj rizottó |
27 |
Libamájérmék bundás kenyéren, üde, bazsalikomos paradicsom mártással |
28 |
Főételek |
30 |
Halból készült főételek |
30 |
Fogasfilé Kőrössy módra |
30 |
Fogas-, süllőszelet bormártással |
32 |
Paradicsomos fogas vagy süllő |
32 |
Csuka gombával |
33 |
Balatoni csuka, ahogyan a tihanyi apátok szeretik és 600 éve főzetik nagyböjt idején |
34 |
Fogas admirális módra |
36 |
Fűszeres vagy franciás ponty |
36 |
Pisztráng zöldségesen |
37 |
Szilvásváradi pisztráng kékre főzve, főtt hordóburgonyával, diszkoszrépával, és zengőmártással |
38 |
Zöldséges vagy oroszos ponty |
40 |
Ponty fehérborban |
42 |
Harcsa hajóskapitány módra |
42 |
Szárnyas főételek |
43 |
Cserépedényben sült csirke |
43 |
Fűszeres francia kappan |
43 |
Részeges csirke |
44 |
Gyöngytyúk á la Capitol |
46 |
Paprikás csirke galuskával |
47 |
Erdélyi tárkonyos, zöldséges, rizses csirke borban fürösztve |
47 |
Móricz Zsigmond kedve szerinti csirke |
48 |
Sült kacsa bormártással |
50 |
Libapecsenye vörösborban |
51 |
Libamáj bormártással |
51 |
Libamáj szeletekben, borral párolva |
52 |
Sertésből készült főételek |
53 |
Sertés szűzérmék Tenkes kapitány módra |
53 |
Brassói aprópecsenye Tihanyi Merlot vörösborral |
54 |
Boros Tokány Kaporral |
54 |
Sertésborda borban áztatva |
55 |
Smucig Sógor Kedvence |
56 |
Sertéssült borban főtt savanyúkáposztával, fóliában sült burgonyával |
58 |
Csülkös pincepörkölt |
59 |
Borjúból és marhából készült főételek |
60 |
Borjúcomb normandi mártásban parajos galuskával |
60 |
Borjúhús Marengó módra |
61 |
Jó magyar borjúpörkölt |
61 |
Borjúérmék szőlőcsősz kedvence szerint |
62 |
Borjúszeletek betyár módra, töltött cipóval |
62 |
Bográcsos jó magyar marhapörkölt |
63 |
Angol vesepecsenye |
64 |
Vesepecsenye "á la Dubarry" |
65 |
Wellington bélszín Madeira mártással, tavaszi körettel |
65 |
Vesepecsenye "á la Colbert" Madeira mártással és sült galuskával |
67 |
Lávakövön sült bélszín |
68 |
Tournedos receptek |
70 |
Tournedos á la Béarnaise |
70 |
Tournedos á la Bordelaise |
71 |
Tournedos á la Casino |
72 |
Saftbraten (lében sült) |
73 |
Főtt marhahús különböző mártásokkal |
73 |
Gombás rostélyos |
74 |
Marhapörkölt borral |
74 |
Pincepörkölt, ahogy a Lincmayerék készítik |
75 |
Marhanyelv vadasan |
75 |
Különleges húsokból készült főételek |
76 |
Házinyúlcomb tanyasiasan |
76 |
Nyúlpaprikás sós burgonyával |
77 |
Báránycomb fűszeres mártással, juhtúrós sztrapacskával |
77 |
Báránycsülök számadó módra |
78 |
Lávakövön sült bárány vagy gödölye (kecskegida) Bernaise mártással |
78 |
Rozmaringos báránybordák |
79 |
Magyaros birkapörkölt |
80 |
Töltött kecskeborda csopakiasan |
80 |
Vadpecsenyék |
|
Kötözött vaddisznócomb egészben főzve |
81 |
Vörösborban pácolt, párolt vaddisznócomb, dércsípte áfonyamártással, aszalt szilvával töltött burgonyakrokettel |
82 |
Vaddisznópecsenye vörösborban sütve |
84 |
Egészben sült szarvasgerince burgonyás rétessel |
84 |
Szarvasszeletek, ahogyan a vénasszonyok a legjobban szeretik |
85 |
Szarvasszeletek "Vadász" módra, zsemlegombóccal |
86 |
Szarvascomb vadmártással, zsemlegombóccal |
88 |
Párolt szarvasszelet narancsos áfonyamártással |
89 |
Mandulás szarvasbélszín Szent Hubert szerint |
90 |
Szarvasbélszín baconköntösben, illatos erdei gombákkal, bazsalikomos hordóskáposztával, mogyoróburgonyával |
92 |
Őzcomb vörösborban párolva |
94 |
Őzpörkölt túróscsuszával |
95 |
Vadnyúlcomb vörösborban |
95 |
Pók Tamás Egri Bikavérében pácolt, sült kacsamell, káposztás cvekedlivel töltve, hagymás törtburgonyával és körtés bikavérmártással |
96 |
Fonott vadnyúlgerinc, napraforgómagban sütve |
98 |
Fertőtavi vadkacsa vadasan, vörösborban |
98 |
Vadkacsa fűszeres borban |
99 |
Töltött fácán |
99 |
Fogoly vadmártással |
100 |
Fogoly gombával |
101 |
Szalonka borral |
101 |
Saláták borral |
102 |
Burgonyasaláta tartármártással |
102 |
Francia saláta |
102 |
Fejes saláta boros tartármártással |
103 |
Halsaláta |
103 |
Vegyes Nutusar hússaláta |
103 |
Narancssaláta |
104 |
Epersaláta |
104 |
Almasaláta |
105 |
Tésztafélék, desszertek borral |
106 |
Csopaki mandulapuding csipkebogyó öntettel |
106 |
Pozsonyi patkó |
107 |
Diós-, mákos-, lekváros kiflicskék |
108 |
Almás-diós pite |
108 |
Alma pongyolában |
109 |
Szent György-hegyi gyümölcskenyér, ahogy Kovács Zoltán készíti |
110 |
Farsangi fánk |
111 |
A könyvben szereplő termelők és éttermek névjegyzéke |
112 |
Kinyit