Spanyolország messze van, nem jutott el hozzánk a sertészsírral gyúrt empanada, amely számtalan féle töltelékkel készült pástétomszerűség, a sóhajvékonyra szelt kasztíliai marhasonka (cecina de León) vagy az extremadurai híres füstölt pirospaprika.
Egyes ételeknél – pl. crema catalana – enyhe déjà vu érzésünk is van: ezeket a francia konyha közvetítésével ismertük meg, holott a spanyolok legalább annyira a magukénak vallják őket. Extremadura egyébként borairól is nevezetes, akárcsak a Don Quijote történetéből ismerős La Mancha, és még nem is merültünk el Andalúzia kincsének, a sherrynek a múltjában. Mindezekről sok szó esik a Spanyol kulináriában, a spanyolok – a móroktól és a gyarmati áruktól megihletett – konyhaművészetének legteljesebb magyar nyelvű bemutatójában.
És ha legközelebb Sevilla környékén jár valaki, kóstolja meg a mojama nevezetű szárított tonhalat, amelyet a hűvös, sós párát terelő szél érlel sötétbarnára, és amely konkurenciát jelent az ibériai sonkának (jamon iberico).
Könyvajánló: Spanyol kulinária
Gazpacho és paella – nagyjából ennyit tudunk a spanyol konyháról, mivel a nyaralások során ezekkel az obligát ételekkel szoktunk találkozni...
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...