Könyvajánló: Provence – Gasztronómiai kalauz

Könyvajánló: Provence – Gasztronómiai kalauz
Ahogy föllapozzuk a provence-i gasztronómiai kalauzt, rögvest valamiféle cselszövésre gyanakszunk: vajon az érzékek játszanak az olvasóval, vagy valóban illatosak lennének a tüneményes kiadvány lapjai? Cseppet se bánjuk: a zöldfűszeres aroma mintha egy kis levendulával keveredne; nincs is ennél testre szabottabb illat egy provence-i kulináris túrára invitáló kötet esetében.

A cikk forrása

Gusto Magazin

A könyv belső borítóin térkép segít az eligazodásban: a Ligur-tenger és az Oroszlán-öböl határolta varázslatos vidékre hív hát a szerző, aki a környék kincseinek hatására maga is provence-i lakos lett. Nem is kérhetjük számon rajta az elfogulatlanságot: ez esetben semmi szükség rá! Sőt, még hálásak is lehetünk, hogy nemcsak végigszaladt a tájon, hanem az ott töltött évek során igencsak alámerült a piacok, a hársfavirág-termesztők, a levendulaföldolgozók, a borászok és a cukrászok világába (hogy csak néhány mesterséget említsünk).

A könnyen forgatható kalauz tájegységenként halad: minden egyes vidéknél elidőzik az arra jellemző falatoknál, kortyoknál vagy éppen történelmi, művészettörténeti eseményeknél. Francie Jouanin ugyanakkor nem szedi katonás rendbe a fejezeteket: emitt Aix-en-Provence híres szülöttének, Paul Cézanne-nak szentel néhány oldalt, amott Marseille kikötőin vezet végig, majd pedig a fényűző monacói Hőtel de Paris lépcsőin surran be Alain Ducasse konyhájába. Mindenhol otthonosan mozog, nem fecseg, de mégis szórakoztat, nem „szakmázik”, mégis pontos, ha az ételek elkészítéséről van szó. És nemcsak receptek biztatják az olvasót a provence-i hangulat megidézésére, hanem olyan jól hasznosítható képes-ábrás „segédanyagok”, mint az olívaolajak címkéinek értelmezése, a homár elfogyasztásának művészete vagy a számtalan citrusfélét használatuk és ízük szerint osztályozó katalógus.

Még itthon olvassuk át alaposan a gazdagon illusztrált kalauzt, hiszen útban Provence felé már úgysem tudnánk koncentrálni!

2007. szeptember 6.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Könyvajánló: Provence – Gasztronómiai kalauz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

100 vadétel recept 100 vadétel recept
Szerző: Prevot, Norbert
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1997)

A számításba jövő vadak listája nagyon hosszú, mégis megkíséreltünk mindegyikhez receptet nyújtani....

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Akarom, mert Makaron! Akarom, mert Makaron!
Szerző: Colonna, Jill
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert Makaron! című könyvecske...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Alain Ducasse konyhaművészete - Húsételek Alain Ducasse konyhaművészete - Húsételek
Szerző: Ducasse, Alain
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Alain Ducasse konyhaművészeti sorozatának "Desszertek és cukrászat" című kötete után most a "Húsételek"...

Finom levesek Finom levesek
Szerző: Duroy, Chantal
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Bouchon Bouchon
Szerző: Keller, Thomas
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Thomas Kellernek, a világhírű French Laundry tulajdonosának és séfjének a bisztrókonyha a szenvedélye,...

Francia konyha Francia konyha
Szerző: R. Szepessy Ilona
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1986)

Könyvünk a francia étrend sorrendjében ismerteti a recepteket... Az olvasó a könyvben közreadott receptekben...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat
Szerzők: Ducasse, Alain, Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek