Könyvajánló: Francois Chartier - Az ízek harmóniája

Könyvajánló: Francois Chartier - Az ízek harmóniája
Ha valakinek a könyvét nem más, mint a világ egyik leghíresebb és legjobb éttermének, a katalán elBullinak az alapítói, Ferran Adriá és Juli Solel ajánlja, személyesen is dicsérve a szerző páratlan szakértelmét és tudását...

A cikk forrása

Est online

...abban biztosak lehetünk, hogy a gasztronómia területén egészen magas színvonalat képviselő kiadványt veszünk a kezünkbe. Az ízek harmóniájának szerzője, François Chartier több mint két évtizede kutatja az élelmiszerek és borok molekuláris összetevőinek néhol bonyolult, néhol pofonegyszerűnek tűnő kapcsolatát, könyvében párosításuk új dimenzióit tárva fel, hol tudományos eredményekre, hol évezredes gasztronómiai tudásra alapozva.

Chartier a molekuláris gasztronómia tudományának, az aromák és zamatok szerepének rövid összefoglalását követően külön-külön fejezetekben mutatja be a kutatásainak és kísérleteinek eredményeként felfedezett nagy aromacsaládokat, melyek tagjai egymáshoz hasonló aromamolekulákon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az ízek harmóniájából kiderül, mi minden áll még közeli rokonságban a mentával és a sauvignon blanc-nal, hogyan fokozzák az ételek ízét a tölgyfa- és barikhordók, milyen borokkal párosítsuk a marhahúst, miért áll közeli kapcsolatban az ananász és az eper, vagy hogy mit is jelent a hideg íz. A fűszerek és aromák kapcsolódási pontjainak bemutatását Chartier időről időre remek gasztrotippekkel és receptekkel egészíti ki, a gyakorlatban is remekül hasznosítható ötletekkel, étel- és borpárosításokkal. És hogy a külföldi borok beszerzése se szegje senki kedvét, a kiadó megfelelő magyar borokat is ajánl ezek helyett a kötet végén.

Ugrás a könyvhöz

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Könyvajánló: Francois Chartier - Az ízek harmóniája
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár