Kilencezer éves recept alapján főztek sört

Kilencezer éves recept alapján főztek sört
Rizsből, mézből és galagonyából állítottak elő kilencezer éves recept alapján sört egy kanadai sörfőzdében. Az ital júliusban kerül forgalomba Brit Kolumbiában, és ha lesz rá kereslet, később Kanada-szerte megvásárolható lesz...

A cikk forrása


(MTI)

A Chateau Jiahu nevű sör receptje az észak-kínai Hunan-tartományból való. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze Csiahu falu mellett feltárt újkőkorszaki településen bukkant a cserépedényekben tárolt, kilencezer éves sör nyomaira. A vegyelemzés kimutatta, hogy az italt rizs, méz és galagonya keverékéből állították elő.

McGovern az őskori sör összetevőivel megismertette a kanadai Miltonban üzemelő apró sörfőzde, a Dogfish Head Craft Bewery munkatársait. A régész 2001 óta működik együtt a sörfőzdével ókori itókák újraalkotásában. Kapcsolatuknak hála született meg például a Midas Touch (Midász király érintése) nevű ital 2700 éves összetevők alapján. Ezt a receptet egy törökországi, Midász király sírjának hitt temetkezés edényeiből olvasta ki a molekuláris régész.

A vállalkozás 9. századi finn sört is gyárt, a legutóbb pedig ókori közép-amerikai italt keltett életre, amelynek alapanyagául kakaóbab és chili szolgál.

Sam Calagione, a sörfőzde alapítója szerint ezúttal sem volt könnyű dolguk, hiszen csak az összetevőket ismerték, ennek alapján kellett kidolgozniuk a receptet. Meg kellett találnunk az optimális arányokat és mennyiségeket, majd kiötlenünk, hogy mennyi lehetett a kőkori sör alkoholtartalma. Arról sem volt fogalmunk, hogy leszűrték-e vagy sem az italt. Rengeteg kreativitásra volt szükség a részünkről, hogy életre keltsük a sört - magyarázta Calagione.

A kísérlet sikeresnek bizonyult, hiszen a Chateau Jiahu a nagy amerikai sörfesztivál aranyérmese lett, és hamarosan a fogyasztók is megízlelhetik.
(2010. június)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kilencezer éves recept alapján főztek sört
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Szerző: Verhoef, Berry
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Kapcsolódó cikkek