Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről

XVI. Lajos küldeménye 1780 körül merült el a Balti-tengerben

Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Állítólag XVI. Lajos pezsgőszállítmányát találták meg svéd búvárok a Balti-tenger fenekén július elején, de a felfedezés híre csak most került nyilvánosságra. A félszáz méter mélységben fekvő hajóroncsból egyelőre egyetlen palackot hoztak a felszínre, amelyben szakértők a világon létező legrégebbi, még fogyasztható pezsgőt vélik felismerni. Az ajándéknak szánt küldeményt valószínűleg XVI. Lajos francia király indította útnak – úgy 1780 táján...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

Egy borszakértő hölgy szerint, akinek módja volt megízlelni az üveg tartalmát, ez a kétszáz évesnél is idősebb nemes ital még mindig pezseg, "gyönyörű, finom buborékok" szállnak fel benne és az íze egyenesen "mesés". " Még mindig van egy pohárnyi belőle a frigómban és nekem minden öt percben kényszeresen oda kell mennem, hogy beszívjam az illatát. Meg kell magam csípni, hogy elhiggyem" - számolt be a rendkívüli élményről Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Tökéletesen konzervált állapot

A roncsból kiemelt palack, és a még víz alatt lévő további mintegy 30 pezsgősüveg több mint kétszáz évet töltött 55 méteres mélységben a svéd-finn partoknál fekvő Aland szigetek lábánál , de a fényhiány és az állandóan hideg vízhőmérséklet következtében tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évszázadokat.

"Kapcsolatba léptünk a francia világcéggel, a Moët & Chandon pezsgőgyártóval, szerintük 98%-os biztonsággal kijelenthető, hogy egy Veuve Clicquot-ról van szó" - közölte Christian Ekström, a svéd búvárcsapat vezetője. A szenzációs feltételezést arra alapozzák, hogy az üvegek dugóin egy horgony embléma látható, amelyet a Moët & Chandon ismeretei szerint kizárólag a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne megyében használtak.

"A rejtély legvalószínűbb megoldása az, hogy XVI. Lajos indíthatta útnak a küldeményt az orosz udvar címére, a szállítmány azonban sosem érkezett meg a célállomásra". Ha sikerül biztonsággal beazonosítani a szállítmány származási helyét és a hajó indulási időpontját, új világcsúcs születhet: a Veuve Clicquot ledöntheti trónjáról azt az 1825-ös Perrier-Jouët-t, amelyet avatott borászok tavaly ízleltek meg, s világ legöregebb, iható pezsgőjének nyilvánítottak. Ha tényleg Veuve Clicquot-ról van szó, a roncsban rejtőző pezsgősüvegek darabja akár 50 000 eurót is megér. Az Aland szigetek helyi hatóságai a napokban tartanak megbeszélést, amelyen abban a kérdésben kell állást foglalniuk, kinek a tulajdonát képezi a tenger mélyén megtalált hajóroncs rakománya. Amennyiben valóban XVI. Lajos volt a feladó, a lelet értéke több millió euróra rúghat. Nagy a tét, s a végeredményre nehéz fogadást kötni, mert bár a szigetcsoport jogilag Finnországhoz tartozik, lakossága 96%-ban svéd, és a helyi kormányzat teljes autonómiával rendelkezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Kapcsolódó cikkek