Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről

XVI. Lajos küldeménye 1780 körül merült el a Balti-tengerben

Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Állítólag XVI. Lajos pezsgőszállítmányát találták meg svéd búvárok a Balti-tenger fenekén július elején, de a felfedezés híre csak most került nyilvánosságra. A félszáz méter mélységben fekvő hajóroncsból egyelőre egyetlen palackot hoztak a felszínre, amelyben szakértők a világon létező legrégebbi, még fogyasztható pezsgőt vélik felismerni. Az ajándéknak szánt küldeményt valószínűleg XVI. Lajos francia király indította útnak – úgy 1780 táján...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

Egy borszakértő hölgy szerint, akinek módja volt megízlelni az üveg tartalmát, ez a kétszáz évesnél is idősebb nemes ital még mindig pezseg, "gyönyörű, finom buborékok" szállnak fel benne és az íze egyenesen "mesés". " Még mindig van egy pohárnyi belőle a frigómban és nekem minden öt percben kényszeresen oda kell mennem, hogy beszívjam az illatát. Meg kell magam csípni, hogy elhiggyem" - számolt be a rendkívüli élményről Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Tökéletesen konzervált állapot

A roncsból kiemelt palack, és a még víz alatt lévő további mintegy 30 pezsgősüveg több mint kétszáz évet töltött 55 méteres mélységben a svéd-finn partoknál fekvő Aland szigetek lábánál , de a fényhiány és az állandóan hideg vízhőmérséklet következtében tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évszázadokat.

"Kapcsolatba léptünk a francia világcéggel, a Moët & Chandon pezsgőgyártóval, szerintük 98%-os biztonsággal kijelenthető, hogy egy Veuve Clicquot-ról van szó" - közölte Christian Ekström, a svéd búvárcsapat vezetője. A szenzációs feltételezést arra alapozzák, hogy az üvegek dugóin egy horgony embléma látható, amelyet a Moët & Chandon ismeretei szerint kizárólag a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne megyében használtak.

"A rejtély legvalószínűbb megoldása az, hogy XVI. Lajos indíthatta útnak a küldeményt az orosz udvar címére, a szállítmány azonban sosem érkezett meg a célállomásra". Ha sikerül biztonsággal beazonosítani a szállítmány származási helyét és a hajó indulási időpontját, új világcsúcs születhet: a Veuve Clicquot ledöntheti trónjáról azt az 1825-ös Perrier-Jouët-t, amelyet avatott borászok tavaly ízleltek meg, s világ legöregebb, iható pezsgőjének nyilvánítottak. Ha tényleg Veuve Clicquot-ról van szó, a roncsban rejtőző pezsgősüvegek darabja akár 50 000 eurót is megér. Az Aland szigetek helyi hatóságai a napokban tartanak megbeszélést, amelyen abban a kérdésben kell állást foglalniuk, kinek a tulajdonát képezi a tenger mélyén megtalált hajóroncs rakománya. Amennyiben valóban XVI. Lajos volt a feladó, a lelet értéke több millió euróra rúghat. Nagy a tét, s a végeredményre nehéz fogadást kötni, mert bár a szigetcsoport jogilag Finnországhoz tartozik, lakossága 96%-ban svéd, és a helyi kormányzat teljes autonómiával rendelkezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Kapcsolódó cikkek