Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről

XVI. Lajos küldeménye 1780 körül merült el a Balti-tengerben

Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Állítólag XVI. Lajos pezsgőszállítmányát találták meg svéd búvárok a Balti-tenger fenekén július elején, de a felfedezés híre csak most került nyilvánosságra. A félszáz méter mélységben fekvő hajóroncsból egyelőre egyetlen palackot hoztak a felszínre, amelyben szakértők a világon létező legrégebbi, még fogyasztható pezsgőt vélik felismerni. Az ajándéknak szánt küldeményt valószínűleg XVI. Lajos francia király indította útnak – úgy 1780 táján...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

Egy borszakértő hölgy szerint, akinek módja volt megízlelni az üveg tartalmát, ez a kétszáz évesnél is idősebb nemes ital még mindig pezseg, "gyönyörű, finom buborékok" szállnak fel benne és az íze egyenesen "mesés". " Még mindig van egy pohárnyi belőle a frigómban és nekem minden öt percben kényszeresen oda kell mennem, hogy beszívjam az illatát. Meg kell magam csípni, hogy elhiggyem" - számolt be a rendkívüli élményről Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Tökéletesen konzervált állapot

A roncsból kiemelt palack, és a még víz alatt lévő további mintegy 30 pezsgősüveg több mint kétszáz évet töltött 55 méteres mélységben a svéd-finn partoknál fekvő Aland szigetek lábánál , de a fényhiány és az állandóan hideg vízhőmérséklet következtében tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évszázadokat.

"Kapcsolatba léptünk a francia világcéggel, a Moët & Chandon pezsgőgyártóval, szerintük 98%-os biztonsággal kijelenthető, hogy egy Veuve Clicquot-ról van szó" - közölte Christian Ekström, a svéd búvárcsapat vezetője. A szenzációs feltételezést arra alapozzák, hogy az üvegek dugóin egy horgony embléma látható, amelyet a Moët & Chandon ismeretei szerint kizárólag a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne megyében használtak.

"A rejtély legvalószínűbb megoldása az, hogy XVI. Lajos indíthatta útnak a küldeményt az orosz udvar címére, a szállítmány azonban sosem érkezett meg a célállomásra". Ha sikerül biztonsággal beazonosítani a szállítmány származási helyét és a hajó indulási időpontját, új világcsúcs születhet: a Veuve Clicquot ledöntheti trónjáról azt az 1825-ös Perrier-Jouët-t, amelyet avatott borászok tavaly ízleltek meg, s világ legöregebb, iható pezsgőjének nyilvánítottak. Ha tényleg Veuve Clicquot-ról van szó, a roncsban rejtőző pezsgősüvegek darabja akár 50 000 eurót is megér. Az Aland szigetek helyi hatóságai a napokban tartanak megbeszélést, amelyen abban a kérdésben kell állást foglalniuk, kinek a tulajdonát képezi a tenger mélyén megtalált hajóroncs rakománya. Amennyiben valóban XVI. Lajos volt a feladó, a lelet értéke több millió euróra rúghat. Nagy a tét, s a végeredményre nehéz fogadást kötni, mert bár a szigetcsoport jogilag Finnországhoz tartozik, lakossága 96%-ban svéd, és a helyi kormányzat teljes autonómiával rendelkezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Kapcsolódó cikkek