Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről

XVI. Lajos küldeménye 1780 körül merült el a Balti-tengerben

Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Állítólag XVI. Lajos pezsgőszállítmányát találták meg svéd búvárok a Balti-tenger fenekén július elején, de a felfedezés híre csak most került nyilvánosságra. A félszáz méter mélységben fekvő hajóroncsból egyelőre egyetlen palackot hoztak a felszínre, amelyben szakértők a világon létező legrégebbi, még fogyasztható pezsgőt vélik felismerni. Az ajándéknak szánt küldeményt valószínűleg XVI. Lajos francia király indította útnak – úgy 1780 táján...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

Egy borszakértő hölgy szerint, akinek módja volt megízlelni az üveg tartalmát, ez a kétszáz évesnél is idősebb nemes ital még mindig pezseg, "gyönyörű, finom buborékok" szállnak fel benne és az íze egyenesen "mesés". " Még mindig van egy pohárnyi belőle a frigómban és nekem minden öt percben kényszeresen oda kell mennem, hogy beszívjam az illatát. Meg kell magam csípni, hogy elhiggyem" - számolt be a rendkívüli élményről Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Tökéletesen konzervált állapot

A roncsból kiemelt palack, és a még víz alatt lévő további mintegy 30 pezsgősüveg több mint kétszáz évet töltött 55 méteres mélységben a svéd-finn partoknál fekvő Aland szigetek lábánál , de a fényhiány és az állandóan hideg vízhőmérséklet következtében tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évszázadokat.

"Kapcsolatba léptünk a francia világcéggel, a Moët & Chandon pezsgőgyártóval, szerintük 98%-os biztonsággal kijelenthető, hogy egy Veuve Clicquot-ról van szó" - közölte Christian Ekström, a svéd búvárcsapat vezetője. A szenzációs feltételezést arra alapozzák, hogy az üvegek dugóin egy horgony embléma látható, amelyet a Moët & Chandon ismeretei szerint kizárólag a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne megyében használtak.

"A rejtély legvalószínűbb megoldása az, hogy XVI. Lajos indíthatta útnak a küldeményt az orosz udvar címére, a szállítmány azonban sosem érkezett meg a célállomásra". Ha sikerül biztonsággal beazonosítani a szállítmány származási helyét és a hajó indulási időpontját, új világcsúcs születhet: a Veuve Clicquot ledöntheti trónjáról azt az 1825-ös Perrier-Jouët-t, amelyet avatott borászok tavaly ízleltek meg, s világ legöregebb, iható pezsgőjének nyilvánítottak. Ha tényleg Veuve Clicquot-ról van szó, a roncsban rejtőző pezsgősüvegek darabja akár 50 000 eurót is megér. Az Aland szigetek helyi hatóságai a napokban tartanak megbeszélést, amelyen abban a kérdésben kell állást foglalniuk, kinek a tulajdonát képezi a tenger mélyén megtalált hajóroncs rakománya. Amennyiben valóban XVI. Lajos volt a feladó, a lelet értéke több millió euróra rúghat. Nagy a tét, s a végeredményre nehéz fogadást kötni, mert bár a szigetcsoport jogilag Finnországhoz tartozik, lakossága 96%-ban svéd, és a helyi kormányzat teljes autonómiával rendelkezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Kapcsolódó cikkek