Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről

XVI. Lajos küldeménye 1780 körül merült el a Balti-tengerben

Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Állítólag XVI. Lajos pezsgőszállítmányát találták meg svéd búvárok a Balti-tenger fenekén július elején, de a felfedezés híre csak most került nyilvánosságra. A félszáz méter mélységben fekvő hajóroncsból egyelőre egyetlen palackot hoztak a felszínre, amelyben szakértők a világon létező legrégebbi, még fogyasztható pezsgőt vélik felismerni. Az ajándéknak szánt küldeményt valószínűleg XVI. Lajos francia király indította útnak – úgy 1780 táján...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

Egy borszakértő hölgy szerint, akinek módja volt megízlelni az üveg tartalmát, ez a kétszáz évesnél is idősebb nemes ital még mindig pezseg, "gyönyörű, finom buborékok" szállnak fel benne és az íze egyenesen "mesés". " Még mindig van egy pohárnyi belőle a frigómban és nekem minden öt percben kényszeresen oda kell mennem, hogy beszívjam az illatát. Meg kell magam csípni, hogy elhiggyem" - számolt be a rendkívüli élményről Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Tökéletesen konzervált állapot

A roncsból kiemelt palack, és a még víz alatt lévő további mintegy 30 pezsgősüveg több mint kétszáz évet töltött 55 méteres mélységben a svéd-finn partoknál fekvő Aland szigetek lábánál , de a fényhiány és az állandóan hideg vízhőmérséklet következtében tökéletes állapotban vészelte át az elmúlt évszázadokat.

"Kapcsolatba léptünk a francia világcéggel, a Moët & Chandon pezsgőgyártóval, szerintük 98%-os biztonsággal kijelenthető, hogy egy Veuve Clicquot-ról van szó" - közölte Christian Ekström, a svéd búvárcsapat vezetője. A szenzációs feltételezést arra alapozzák, hogy az üvegek dugóin egy horgony embléma látható, amelyet a Moët & Chandon ismeretei szerint kizárólag a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne megyében használtak.

"A rejtély legvalószínűbb megoldása az, hogy XVI. Lajos indíthatta útnak a küldeményt az orosz udvar címére, a szállítmány azonban sosem érkezett meg a célállomásra". Ha sikerül biztonsággal beazonosítani a szállítmány származási helyét és a hajó indulási időpontját, új világcsúcs születhet: a Veuve Clicquot ledöntheti trónjáról azt az 1825-ös Perrier-Jouët-t, amelyet avatott borászok tavaly ízleltek meg, s világ legöregebb, iható pezsgőjének nyilvánítottak. Ha tényleg Veuve Clicquot-ról van szó, a roncsban rejtőző pezsgősüvegek darabja akár 50 000 eurót is megér. Az Aland szigetek helyi hatóságai a napokban tartanak megbeszélést, amelyen abban a kérdésben kell állást foglalniuk, kinek a tulajdonát képezi a tenger mélyén megtalált hajóroncs rakománya. Amennyiben valóban XVI. Lajos volt a feladó, a lelet értéke több millió euróra rúghat. Nagy a tét, s a végeredményre nehéz fogadást kötni, mert bár a szigetcsoport jogilag Finnországhoz tartozik, lakossága 96%-ban svéd, és a helyi kormányzat teljes autonómiával rendelkezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kétszáz éves királyi ital a tenger mélyéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Kapcsolódó cikkek