A joghurt Görögországban

A joghurt Görögországban
A kész, kis poharakba csomagolt joghurt Görögországban nem régóta tartozik a szupermarketek választékához. Korábban a városokban a tejhez hasonlóan a „sarki" tejesnél lehetett megvenni, vidéken inkább közvetlenül a parasztoktól vásároltak tejet, és otthon készítették el a joghurtot, mert az ilyen tejben megvolt minden szükséges tejsavbaktérium, amire a jó joghurthoz szükség van...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

A pasztörizált, vagyis legfeljebb 74 °C-osra felforrósított tej tartósabb ugyan, de erjesztő szerek hozzáadása nélkül nem alkalmas joghurtkészítésre. Ami a tej spontán megalvadását illeti, a görögök a kezdetektől a tűz közelében voltak, mivel a joghurt egyik alapja a lactobacillus bulgaricus, egy speciális tejsavkultúra, amelynek a hazája, ahogy a neve is utal rá, egészen közel található. A sajátossága az, hogy csak bizonyos tejfehérjéket erjeszt meg, ami előnyösen befolyásolja a joghurt ízét és minőségét. Frissen fejt tej, megfelelő gombák a levegőben, meleg napsütés — ha elég időt szántak rá, szinte semmi sem állhatott a tökéletes joghurt útjába.
Ma már Görögország vidéki területein is tanácsosnak tartják a joghurtkészítésnél először felforralni a tejet, majd lehűteni, mielőtt induló kultúraként az előző joghurt maradékát belekevernék, és az edényt meleg helyre tennék.
A tej forrásaként a tehenek Görögországban is kétségtelenül a legfontosabb háziállatok közé tartoznak, a tejmarhák nagyüzemi, szisztematikus tartása azonban errefelé még meglehetősen új keletű. Vidéken mindig is voltak parasztok, akik a saját szükségleteik fedezésére tartottak tehenet. Ám még egy generációval ezelőtt is a teljes görög tejszükséglet nagy részét Hollandiából kellett importálni.
Az utóbbi időben a görög kormányzat igyekezett jobban megszervezni a tejgazdálkodást, és állami támogatásokkal, programokkal felépíteni és segíteni. Epírosz ezekhez a tervekhez különösen alkalmasnak látszott. A legelők fele hegyeken található, és gazdag, egészséges táplálékot nyújt, ezenfelül a sok patak tiszta vizet is biztosít. Az éghajlati viszonyok is ideálisak a tehenek külterjes tartásához. Nem véletlenül Epíroszban jött létre Görögország legnagyobb tejfeldolgozó üzeme: a Dodoni ma 18 országba exportálja termékeit, és az ország legsikeresebb vállalatai közé tartozik.

Joghurtkészítés házilag

A joghurt házi előaállítása a friss tej felforralásával kezdődik. Nehogy a tej kifusson, egyy üveg "varázseszközt" tesznek az edény aljára. Egy kis gyakorlattal nincs szükség hőmérőre, hogy tudjuk, mikor hűl le eléggé a tej. A langyos tejhez egy kis maradék joghurtot kevernek erjesztő kultúraként.
A joghurt müzlivel és mézzel mindenhol finomnak számít, Görögországban azonban főleg a böjti időszakban fogyasztják. Nyáron a joghurtot és a mézet általában friss gyümölcsökkel párosítják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A joghurt Görögországban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Görög konyha Görög konyha
Szerzők: Kieslich, Sabine, Kaipi, Aphrodite
Kiadó: Alexandra Kiadó (0)

Varázsolja könyvünk segítségével asztalára a nyár hangulatát! Több mint 50 eredeti recept, változatos...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Kelet-európai szakácskönyv Kelet-európai szakácskönyv
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1983)

Az egyes népek táplálkozási szokásai mindig összefüggtek életkörülményeikkel, országuk földrajzi és...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek