Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez

Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez
A rostonsültek alkotják a szabadtéri sütési mód lényegét. Csak kisebb méretű húsdarabokat tudunk roston sütni, általában 15-75 dkg között. Íme, néhány általános tanács...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...
  • vegyük ki a húst a hűtőszekrényből sütés előtt - mennyiségtől függően - 15 perccel, de akár I órával is előbb;
  • ha a húst nem pácoltuk, hagyjuk állni egy mélytányérban, melyben összekevertünk 2 evőkanál olajat, fűszereket és felvágott fokhagymát - így ízesebb lesz a sültünk;
  • ha a húst már bepácoltuk (lásd 16. oldal), jól csepegtessük le és vékonyan kenjük be olajjal;
  • helyezzük a hússzeleteket a jól felhevült rostra a parázs fölé, a szeletek vastagságának megfelelő távolságba: 3 cm-nyire a kb. 2 cm vastagságúakat, 4 cm-nyire a 4 cm vastagságúakat és 8 cmnyire a 6 cm vastagságú hússzeleteket;
  • soha ne sózzuk a húst a sütés előtt;
  • ha meg akarjuk fordítani a húst, tegyük ezt lapáttal, és ne szúrószerszámmal;
  • kenegessük a fehér húsokat sűrűn, nehogy kiszáradjanak; mivel a bárány és a birka húsa zsírosabb, kevesebb zsiradékot, olajat adjunk hozzá, mint a több húsféléhez.

A jó sütés feltételei:

  • A véres húsnak (marha, bárány, ló) pattogó tűzön kell „kisülnie", hogy létrejöjjön egy olyan réteg, mely megtartja a szelet belsejében a vért. Ha a szelet túl vastag, ajánlatos - mihelyt megsül - eltávolítani egy kicsit a parázstól, hogy lassabb tűznél folytatódjon a sütés. Ízlés szerint lehet a hús kékes (nagyon erősen süssük), angolosan sütött (erősen süssük), éppen jó (erős sütés, a hús belseje rózsaszínű), vagy jól sütött (a hús belseje enyhén rózsaszínes). A sütés fajtájától függ, mennyi ideig kell a roston hagyni.
  • A fehér hús (borjú, sertés, baromfi, nyúl) igényli, hogy a belseje teljesen átsüljön. Ezért a sütés kezdetétől fokozatosan csökkentsük a hőt, egy vékony szelet nagyon gyorsan megsül, ha a tűz túl élénk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(2)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Vadászok szakácskönyve Vadászok szakácskönyve
Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Kapcsolódó cikkek