Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez

Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez
A rostonsültek alkotják a szabadtéri sütési mód lényegét. Csak kisebb méretű húsdarabokat tudunk roston sütni, általában 15-75 dkg között. Íme, néhány általános tanács...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...
  • vegyük ki a húst a hűtőszekrényből sütés előtt - mennyiségtől függően - 15 perccel, de akár I órával is előbb;
  • ha a húst nem pácoltuk, hagyjuk állni egy mélytányérban, melyben összekevertünk 2 evőkanál olajat, fűszereket és felvágott fokhagymát - így ízesebb lesz a sültünk;
  • ha a húst már bepácoltuk (lásd 16. oldal), jól csepegtessük le és vékonyan kenjük be olajjal;
  • helyezzük a hússzeleteket a jól felhevült rostra a parázs fölé, a szeletek vastagságának megfelelő távolságba: 3 cm-nyire a kb. 2 cm vastagságúakat, 4 cm-nyire a 4 cm vastagságúakat és 8 cmnyire a 6 cm vastagságú hússzeleteket;
  • soha ne sózzuk a húst a sütés előtt;
  • ha meg akarjuk fordítani a húst, tegyük ezt lapáttal, és ne szúrószerszámmal;
  • kenegessük a fehér húsokat sűrűn, nehogy kiszáradjanak; mivel a bárány és a birka húsa zsírosabb, kevesebb zsiradékot, olajat adjunk hozzá, mint a több húsféléhez.

A jó sütés feltételei:

  • A véres húsnak (marha, bárány, ló) pattogó tűzön kell „kisülnie", hogy létrejöjjön egy olyan réteg, mely megtartja a szelet belsejében a vért. Ha a szelet túl vastag, ajánlatos - mihelyt megsül - eltávolítani egy kicsit a parázstól, hogy lassabb tűznél folytatódjon a sütés. Ízlés szerint lehet a hús kékes (nagyon erősen süssük), angolosan sütött (erősen süssük), éppen jó (erős sütés, a hús belseje rózsaszínű), vagy jól sütött (a hús belseje enyhén rózsaszínes). A sütés fajtájától függ, mennyi ideig kell a roston hagyni.
  • A fehér hús (borjú, sertés, baromfi, nyúl) igényli, hogy a belseje teljesen átsüljön. Ezért a sütés kezdetétől fokozatosan csökkentsük a hőt, egy vékony szelet nagyon gyorsan megsül, ha a tűz túl élénk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Jó tanácsok a szabadtéri rostonsütéshez
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(2)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Vadászok szakácskönyve Vadászok szakácskönyve
Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

Édes békeidők Édes békeidők
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: StratComm Kft. (2016)

"Ebben a könyvben csupa kipróbált, bárki által elkészíthető sütemény receptjét gyűjtöttük össze,...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Kapcsolódó cikkek