Ízek és kultúrák – gasztro könyvsorozat a HVG-től

Ízek és kultúrák – gasztro könyvsorozat a HVG-től
Ha valaki meghallja azt a nevet, hogy HVG, nem feltétlenül a gasztronómia vagy egy szakácskönyv jut az eszébe. Viszont a minőség és szakmaiság mindenképp. A HVG Könyvek most 13 részes sorozatot jelentet meg Ízek és kultúrák címmel. No persze nem egyszerre: kéthetente adagolják az újabb és újabb részeket.

A cikk forrása

Kultography online magazin

Az elmúlt néhány évben – köszönhetően a tévés műsorokkal „szerelt” nemzetközi hírnevű séfeknek – a hazánkban megjelenő gasztrokiadványokban is egyre inkább tetten érhető a korábbi műfajok keveredése. A polcokon regénynek „álcázott” receptgyűjteményeket, kulturális háttérrel spékelt szakácskönyveket, stílustani útmutatónak látszó gasztronómiai köteteket találunk. A kultúrák, az ízek akarva-akaratlanul is összevegyülnek, pont úgy, ahogy az ember fejében és ebben a könyvben is történik.

Mi jut az eszedbe az olaszokról, ha kaja a téma? Mitől döglik a légy, ha a mexikói kultúráról van szó? Ezek hálás területek, így az Ízek és kultúrák könyvsorozat szerzőinek szinte csak annyi dolguk volt, hogy ügyesen végigvezessék az olvasót egy Föld-körüli utazáson, melynek során nem csak hozzávalókról és receptekről hallunk, hanem a leglaikusabb érdeklődő is az alapoktól kezdheti tanulni mindezt – persze csak ha akarja.

A próbakötet, a 13 részes sorozat első darabja, a mexikói konyháról szól. És itt már fújnánk is fejből, hogy: „chili” és „bab” és „kukorica krémleves” és…és…és, de azért ennél jóval többről van szó. Kezdjük ott, hogy amikor az ember először fellapozza a könyvet, lát egy chilipaprikát a fehér lap közepén, szóval már tudja, hogy valóban jó helyen jár, az autentikus fíling megvan. Aztán egy látványos fotó után – tele szószos tortillachips-szel – továbblapozva rájön, hogy mit sem tud (sőt, akár még nem is hallott!) az igazi mexikói édességekről, vagy épp a tequilán kívül bármilyen mexikói italról.

Ha én most egymagam főzni kezdenék tanulni – de úgy igazán -, akkor más dolgom sincs, csak fellapozom a kötetet (egyelőre még csak ez az egy van, de kivárom a többit is!), átfutom, hogy milyen kultúrákból is táplálkozik a mexikói konyhaművészet, majd áttekintem, milyen alapanyagok és konyhai eszközök jöhetnek szóba, megismerem az összes létező chilifajtát (ezt csak úgy a miheztartás végett), és ha ezeken az oldalakon már jól átszellemültem, lépek is tovább a receptekhez. Komolyan mondom, hogy ezt a könyvet itt férfiaknak találták ki (vagy legalábbis számításba vették őket is – és ez jó!) – minden receptnél felsorolják a szükséges eszközöket is, ezután fotókkal illusztrálva lépésről-lépésre végigvehetők az elkészítés lépései.

Pofonegyszerű…nek tűnik így elsőre. Úgyhogy el is határoztam, hogy kiválasztom valamelyik ízkompozíciót, és a recept szerint magam készítem el. Na jó, megpróbálom. Ha sikerült, elolvashatjátok egy következő cikkben.
(2011. szeptember. 15.)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ízek és kultúrák – gasztro könyvsorozat a HVG-től
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése