Így érdemes rákot készíteni

Főtt élő rák

Így érdemes rákot készíteni
A halasnál válasszunk személyenként egy darab élénken mozgó, farkát húzgáló, ollóját emelgető királyrákot. (A rákot a feje mögött, a hátát megfogva lehet a legkönnyebben felemelni.) Ha a rák felemelésekor lekonyul, akkor inkább próbáljunk szerencsét más napon, mert ez azt jelenti, hogy már nem friss...

A cikk forrása

A tudós szakács A tudós szakács
(Akadémiai Kiadó)
A Konyhatudomány sorozat első darabja nem szokványos szakácskönyv. Nem azt mondja el, miből készül az étel, hanem azt: hogyan készül, és miért éppen úgy? Robert L. Wolke, a University of Pittsburgh kémiaprofesszora és a...
Bővebben...

A rákot olyan tartóban vigyük haza, amelyben elég levegő marad nekik, és hidegen is tartja őket.

Válasszunk egy mély, fedős levesesfazekat, amelybe a rákok egészben beleférnek. (70-90 dkg rákra nagyjából 3 liter vizet számoljunk, azt is figyelembe véve, hogy a fazekat legfeljebb háromnegyed részéig szabad megtölteni.)

Ahogy közeledik az igazság pillanata, adjunk a vízhez literenként 2 dkg kóser sót (így készül a műtengervíz), és melegítsük addig, amíg erős forrásba nem jön.

Vegyünk fel egy rákot, és tegyük a fazékba fejjel lefelé. Fedjük le, hozzuk ismét forrásba, majd csökkentsük a lángot vagy a főzőlap fokozatát addig, hogy éppen csak lassú forrásban legyen a víz. Egy félkilós rák nagyjából 11 perc alatt készül el, egy negyvendekás kb. 8 perc alatt, egy kilencvendekás pedig 15 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl sokáig, mert akkor a hús megkeményedik.

Fogóval vegyük ki a rákot a vízből, de vigyázzunk arra, nehogy visszacsússzon és kicsapja a vizet. Tegyük ki egy papírral vagy ruharadarabbal leterített asztalra.

Távolítsuk el a felesleges vizet a rákból úgy, hogy a szemek között egy kis kés hegyével lyukat ütünk. Lyukasztás után támasszuk ki mindegyik rákot egy fazékba, vagy akár a mosgatótálcába fejjel lefelé, így a folyadék kifolyik a páncéljukból, és egyszerűbb lesz a rák felnyítása.

Azonnal tálaljuk. Megolvasztott vajat és citromkarikákat adjunk mellé.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Így érdemes rákot készíteni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Sajtok Sajtok
Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)

A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)

Kapcsolódó cikkek