A rákot olyan tartóban vigyük haza, amelyben elég levegő marad nekik, és hidegen is tartja őket.
Válasszunk egy mély, fedős levesesfazekat, amelybe a rákok egészben beleférnek. (70-90 dkg rákra nagyjából 3 liter vizet számoljunk, azt is figyelembe véve, hogy a fazekat legfeljebb háromnegyed részéig szabad megtölteni.)
Ahogy közeledik az igazság pillanata, adjunk a vízhez literenként 2 dkg kóser sót (így készül a műtengervíz), és melegítsük addig, amíg erős forrásba nem jön.
Vegyünk fel egy rákot, és tegyük a fazékba fejjel lefelé. Fedjük le, hozzuk ismét forrásba, majd csökkentsük a lángot vagy a főzőlap fokozatát addig, hogy éppen csak lassú forrásban legyen a víz. Egy félkilós rák nagyjából 11 perc alatt készül el, egy negyvendekás kb. 8 perc alatt, egy kilencvendekás pedig 15 perc alatt. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl sokáig, mert akkor a hús megkeményedik.
Fogóval vegyük ki a rákot a vízből, de vigyázzunk arra, nehogy visszacsússzon és kicsapja a vizet. Tegyük ki egy papírral vagy ruharadarabbal leterített asztalra.
Távolítsuk el a felesleges vizet a rákból úgy, hogy a szemek között egy kis kés hegyével lyukat ütünk. Lyukasztás után támasszuk ki mindegyik rákot egy fazékba, vagy akár a mosgatótálcába fejjel lefelé, így a folyadék kifolyik a páncéljukból, és egyszerűbb lesz a rák felnyítása.
Azonnal tálaljuk. Megolvasztott vajat és citromkarikákat adjunk mellé.