Hűvös alapok

Hűvös alapok
"Kedves alapszakács, egy kissé hideg van itt, az ételek viszont remekül érzik magukat. Szívélyes üdvözlettel - a hűtőszekrényed."

A cikk forrása

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a...
Bővebben...

Mi a közös a mazsolában és a savanyú káposztában? Hogy ezeket nem kell hűtőszekrényben tárolni. Mivel bizonyos módon tartósították őket, ahogy azt a nagyon okosok még a hűtőszekrény nélküli időkben kitalálták. Nem is voltak olyan rossz idők, gondoljuk, miközben az ízletesen eltett olajbogyót nassoljuk. De jó, hogy elmúltak. Különben a proseccónk mostanra felmelegedett volna.

Egy konyhát konyhaszekrény nélkül még mindig jobban elviselnénk, mint egy háztartást a konnektorból származó hideg nélkül. Mert et a fantasztikus frissességet hajszolóknak és az enyhülést keresőknek is tartogat mindig valamit a hétköznapokban. Az éghajlat pedig a hűtőszekrény enyhe telétől a fagyasztó sarki fagyáig változhat. Sőt néhány élelmiszer a maga tavaszi hőmérsékletét is megtalálja benne.

Éghajlatkutatás a hűtőszekrényben

Az átlagos hűtőszekrényben 0-tól 6 fokig terjed a hőmérséklet. Viszont mind a jégkockahűtős minibárra, min d a pezsgőhűtős luxushűtőszekrényre érvényes: hátul és lent mindig hidegebb van, mint elöl és fönt. Tehát a halat legjobb az alsó lapra fektetni, és hátratolni a hűtőcsőhöz. Kivételek? Három: közvetlenül a mélyhűtő mellett akkor is igen hideg van, ha az legfölül található. Legalul, a zöldségtároló dobozokban melegebb van, mint gondolnánk - mert a fölötte levő lap megállítja a lefelé áramló hideg levegőt. És: a hütő ajtajában enyhe éghajlat uralkodik, amely minden nyitásra enyhébb, azaz melegebb lesz. Aztán itt van a mélyhűtő: az alapmodell 0 fokra hűt, tehát csak a jégkockának felel meg. Mihyelyt ugyanis zsír vagy cukor is belép a játékba, csökken az élelmiszerek fagyáspontja. Az egycsillagos mélyhűtők tehát csak 1-3 napra elegendőek, a kétcsillagosak legföljebb 2 hétre, a háromcsillagosak- -18 fokkal, fagyasztó minőséget képviselnek.

Háromcsillagos sarki fagy: a fagyasztó

Mínusz 18 fok vagy kevesebb uralkodik a fagyasztóberendezésekben, olyan farkasordító hideg, mint amikor az embernek már mozdulni sincs kedve. Így az élet is lasabban telik a fagyasztókban, vagyis hosszab ideig fennmarad. Ez azonban nem jelent örök életet. A levegő és a víz, bár erősen gátolva, de itt is tovább dolgozik. A mélyhűtött álomban nyugvó élelmiszerek lassú öregedése még tovább gátolható, ha szakszerűen, azaz légmentesen vannak csomagolva. A félig nyitott zacskóban betett mélyhűtött hasábburgonyán megfigyelhetjük, hogy mi történik: hamarosan már csak néhány kiszáradt krumplidarabot és sok jeget találunk a tasakban. Van, aki azt mondja, hogy a mirelit zöldség több tápanyagot tartalmaz, mint a zöldségesnél vásárolt áru, igaz, ha a kereskedő régi árut ad tovább jó pénzért. Egyébként a friss mindig jobb. Világos, hogy nagyon praktikus a zöldborsót vagy a leveles tésztát a mályhűtőből előkapni, és a megmaradt három tányér levesnek is az az ideális helye. De: a friss halfilé vagy egy finom hússzelet nem feltétlenül tartozik az lapavető mélyhűtött ksézlethez - inkább kerüljenek rögötn a serpenyőbe.

Némelyek a friss levegőt kedvelik

Sok gyümölcs- és néhány zöldségfajta igazi nyári fajtaként nem szereti a hűtőszekrény hőmérsékletét. A banán egyáltalán nem tűri a hideget, a paradicsom a hidegben elveszti az aromáját, mások nem viselik el tartósan a túl hideget, viszont a tálalás előtti rövid hűtés frissítően hat rájuk - például a dinnyére.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hűvös alapok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Kapcsolódó cikkek