Mi a közös a mazsolában és a savanyú káposztában? Hogy ezeket nem kell hűtőszekrényben tárolni. Mivel bizonyos módon tartósították őket, ahogy azt a nagyon okosok még a hűtőszekrény nélküli időkben kitalálták. Nem is voltak olyan rossz idők, gondoljuk, miközben az ízletesen eltett olajbogyót nassoljuk. De jó, hogy elmúltak. Különben a proseccónk mostanra felmelegedett volna.
Egy konyhát konyhaszekrény nélkül még mindig jobban elviselnénk, mint egy háztartást a konnektorból származó hideg nélkül. Mert et a fantasztikus frissességet hajszolóknak és az enyhülést keresőknek is tartogat mindig valamit a hétköznapokban. Az éghajlat pedig a hűtőszekrény enyhe telétől a fagyasztó sarki fagyáig változhat. Sőt néhány élelmiszer a maga tavaszi hőmérsékletét is megtalálja benne.
Éghajlatkutatás a hűtőszekrényben
Az átlagos hűtőszekrényben 0-tól 6 fokig terjed a hőmérséklet. Viszont mind a jégkockahűtős minibárra, min d a pezsgőhűtős luxushűtőszekrényre érvényes: hátul és lent mindig hidegebb van, mint elöl és fönt. Tehát a halat legjobb az alsó lapra fektetni, és hátratolni a hűtőcsőhöz. Kivételek? Három: közvetlenül a mélyhűtő mellett akkor is igen hideg van, ha az legfölül található. Legalul, a zöldségtároló dobozokban melegebb van, mint gondolnánk - mert a fölötte levő lap megállítja a lefelé áramló hideg levegőt. És: a hütő ajtajában enyhe éghajlat uralkodik, amely minden nyitásra enyhébb, azaz melegebb lesz. Aztán itt van a mélyhűtő: az alapmodell 0 fokra hűt, tehát csak a jégkockának felel meg. Mihyelyt ugyanis zsír vagy cukor is belép a játékba, csökken az élelmiszerek fagyáspontja. Az egycsillagos mélyhűtők tehát csak 1-3 napra elegendőek, a kétcsillagosak legföljebb 2 hétre, a háromcsillagosak- -18 fokkal, fagyasztó minőséget képviselnek.
Háromcsillagos sarki fagy: a fagyasztó
Mínusz 18 fok vagy kevesebb uralkodik a fagyasztóberendezésekben, olyan farkasordító hideg, mint amikor az embernek már mozdulni sincs kedve. Így az élet is lasabban telik a fagyasztókban, vagyis hosszab ideig fennmarad. Ez azonban nem jelent örök életet. A levegő és a víz, bár erősen gátolva, de itt is tovább dolgozik. A mélyhűtött álomban nyugvó élelmiszerek lassú öregedése még tovább gátolható, ha szakszerűen, azaz légmentesen vannak csomagolva. A félig nyitott zacskóban betett mélyhűtött hasábburgonyán megfigyelhetjük, hogy mi történik: hamarosan már csak néhány kiszáradt krumplidarabot és sok jeget találunk a tasakban. Van, aki azt mondja, hogy a mirelit zöldség több tápanyagot tartalmaz, mint a zöldségesnél vásárolt áru, igaz, ha a kereskedő régi árut ad tovább jó pénzért. Egyébként a friss mindig jobb. Világos, hogy nagyon praktikus a zöldborsót vagy a leveles tésztát a mályhűtőből előkapni, és a megmaradt három tányér levesnek is az az ideális helye. De: a friss halfilé vagy egy finom hússzelet nem feltétlenül tartozik az lapavető mélyhűtött ksézlethez - inkább kerüljenek rögötn a serpenyőbe.
Némelyek a friss levegőt kedvelik
Sok gyümölcs- és néhány zöldségfajta igazi nyári fajtaként nem szereti a hűtőszekrény hőmérsékletét. A banán egyáltalán nem tűri a hideget, a paradicsom a hidegben elveszti az aromáját, mások nem viselik el tartósan a túl hideget, viszont a tálalás előtti rövid hűtés frissítően hat rájuk - például a dinnyére.