Házi gyorsfagyasztás

Házi gyorsfagyasztás
Mióta világ a világ, az embereknek nagy problémája volt az élelem megszerzése, s annak szűkösebb időkre való tartósítása...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Erre szolgált a szárítás, aszalás, gabonafélék pörkölése, a sózás, vermelés mely egyfajta hűtés, de megfagyás elleni védekezés is, füstölés, savanyítás. Ezek a tartósítási módok több-kevésbé beváltak, de az emberek ízlése, melyet a szervezetünk biológiai szükséglete táplál, mindig kívánta a friss, főleg gyümölcsöket, zöldségeket és a húsokat. Az utóbbiakból a húsokat már az őskortól kezdve próbálták fagyasztással is tartósítani, de ezek a kísérletek esetlegesek, bizonytalan eredményűek és erősen időjárástól és földrajzi helyzettől függőek voltak. Az elektromos árammal működő hűtőszekrény megalkotásakor, logikus lépésnek tűnt kidolgozni, az élelmiszerek frissességét hosszabb ideig megtartó, fagyasztva tartósítás. Folyt. köv.

Az első ammóniás kompresszoros hűtőgépet 1876-ban Carl von Lindére tervei alapján készítették. Ezután már logikus volt az élelmiszerek mélyhűtéssel, hosszabb ideig történő tartósítása. Bár a mélyhűtéssel tartósítás sikeresnek bizonyult az első fagyasztott élelmiszerek kiolvasztásuk közben víztartalmuk nagy részét elengedték és így gusztustalanná és ízetlenné váltak. A modern fagyasztott élelmiszerek ipara egy Clarence Birdseye nevű úrral kezdődött Amerikában 1925-ben, aki szőrmekereskedéssel foglalkozott Labradorban. Rájött, hogy a halfilék, melyeket az őslakosok hagytak kint a sarki téli levegőn, gyorsan megfagynak, jobban megőrzik a friss hal ízét és állagát, mint az év más időszakában, enyhébb hőmérsékleten fagyasztott halak. Birdseye felfedezésének kulcsa a fagyasztás sebessége. A tudományos kutatások kimutatták kimutatták, hogy a lassabban történő fagyasztáskor a sejtekben nagy jégkristályok képződnek, melyek roncsolják a sejtfalat. A gyors-, vagy más néven sokkolófagyasztáskor keletkező kisebb jégkristályok által épen hagyott sejtek, kiolvasztásukkor jobban megtartják szerkezeti szilárdságukat és így víztartalmukat. A gyorsfagyasztás iparilag folyékony nitrogénnel vagy szilárd széndioxiddal történik. Az otthoni gyorsfagyasztás a következő képen történik A húsokat megmossuk, szárazra töröljük és vastag fagyasztózacskóba helyezzük. A levegőt a lehető legjobban kipréseljük és a zacskót csomóval, záródróttal vagy befőttes gumival zárjuk, ha van vákuumos zacskólezárónk akkor azzal forrasztva zárjuk le.

A fagyasztásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket blansírozás után, a fenti módon zacskózzuk.

A fagyasztott élelmiszerek jó minőségének alapfeltétele a gyors, zavartalan hűtés. Ezt úgy érhetjük el, hogy a fagyasztandókat nem a már lefagyasztottak közé helyezzük, hanem lazán szétrakva egy tárolásra nem, csak fagyasztásra használt polcra helyezzük, majd a fagyasztót a szokott-20 C foknál alacsonyabb hőfokra állítjuk. Ezt a hőfokot csak a fagyasztandók teljes átfagyása utánn állítjuk vissza a szokott üzemi hőmérsékletre. Így biztosíthatjuk hogy az átfagyás a kívánt 3-5 cm/óra sebességgel történjen.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Házi gyorsfagyasztás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár