Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?

Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?
A beteg gyermekeknek szánt ételek emészthetőségét a megfelelő előkészítéssel fokozhatjuk...

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Tisztítás

A nyersanyagokat tisztításuk során nemcsak a szennyező, de a nehezebben emészthető részeiktől is különválasztjuk. A rizst, a száraztésztát, a mazsolát és a dióbelet kiválogatjuk, a tőkehúsról lefejtjük a látható zsírt, hártyákat, bőnyéket, porcogókat, a szárnyasok élvezhetetlen részeit (beleket, epét, nyelőcsövet, zuza belsejét, körmöket). A tojást felhasználás előtt folyó vízzel megmossuk, hogy a héján levő szennyező anyagokat, mikroorganizmusokat lehetőség szerint eltávolítsuk.
A színesfőzelék-félék, a burgonya, a gyümölcsök héja alatt tápanyaggazdag réteg helyezkedik el, ezért vékonyan, kíméletesen hámozzuk meg.
Az aprómagvas gyümölcsök emészthetőbbek lesznek, ha áttörve, préselve használjuk fel.

Darabolás

Az ételek emészthetőségét, a nyersanyagok megfelelő, egyenletes, az étel jellegéhez illő darabolásával is elősegíthetjük. Az egyenletesen feldarabolt nyersanyag részei egyenletesen puhulnak meg, az étel könnyebben rágható, a nyállal jobban keveredik, könnyebbe emésztődik. Mennél finomabb, apróbb részekre dara boljuk a nyersanyagot, annál könnyebben emészthető lesz az étel.

Lazítás

Az emészthetőséget fokozhatjuk még az ételek, a ételmassza lazításával is. Jól lazíthatunk tojássárgájával tojással, tejföllel, tejszínnel, vajjal. Zsírtartalmuk körül fogja a nyersanyag apró részecskéit, különválasztja egy mástól, szoros összetapadásukat meggátolja. A keményítőtartalmú anyagok (rizs, dara, zsemlye, fehérke nyér, zsemlemorzsa) azért lazítanak jól, mert a keményítő sok folyadékot vesz fel, megduzzad, ha a készítményekhez keverjük, ezek lazák, szivacsosak, nagy felületűek lesznek. A tojáshabba, tejszínhabba sok levegőt verünk, hasonlóképpen a jól kivert tojássárgájába, egész tojásba is. A turmixolás lazító hatása két tényezőn, az apróra daraboláson és a sok levegő bevitelé alapszik. A hússzeleteket húsverő kalapáccsal vagy nagyobb, súlyosabb késsel sűrűn bevagdalva lazítjuk. jól kivert, bevagdalt hús felülete a sokszorosára megnő könnyebben megpuhul, könnyebben rágható, ezenfelül az izomrostok folytonossága is megszakad, ami szinté a puhulást, a könnyebb rághatóságot segíti elő.

Sűrítés

Sokfajta magyaros étel készül valamilyen sűrítő eljárással. Ezek közül legkönnyebben emészthető a száraz vagy diétás rántás, amikor is a lisztet zsiradék nélkül folytonosan kevergetve megpirítjuk, felengedjük a főző folyadékkal és utólag tesszük hozzá a zsíradékot (zsírt vajat vagy olajat). Ha a zsírt nem hevítjük fel, ne bomlik zsírsavakra, így ezek izgató hatása nem érvényesül, és a zsiradék nélkül pirított liszt felületén is kevesebb izgató hatású pörzsanyag keletkezik. Jól sűríti a ételeket a tojássárgája, az egész tojás, a tejföl, a tejszín apró pelyhekben megalvadó fehérjetartalma is, de ügyeljünk arra, hogy csak lassan, fokozatosan, folytonos keverés közben öntsük bármelyikhez a meleg ételt, mert különben durva pelyhekben kicsapódik a fehérjetartalom, sűríteni nem fog, de az étel szépségét rontja.

Megfelelő íz- és színhatás

A jó ízű ételt könnyebben emészti meg a beteg gyermek mint az unalmas, egyhangú ételeket. Az ételek jó ízét, nagy élvezeti értékét a jó ízű nyersanyagok kiválasztásával alapozzuk meg. A természetes ízeket a készítés során igyekezzünk megőrizni, illetőleg gazdagítani. Különböző nyersanyagok együttes felhasználásával, töltéssel, tűzdeléssel, rétegezéssel kitűnő ízeket kaphatunk. Sok magyaros ételt készítünk tejföllel, paradicsommal, paradicsompaprikával, zöldpaprikával, vegyes zöldséggel, pirított zöldséggel, petrezselyemmel, paradicsommal-tejföllel, kaporral-tejföllel. ízük igen kellemes, és a színhatásuk is tetszetős. A rózsás-piros szín étvágygerjesztő, a gyermekek különösen kedvelik. A pirított paradicsom, paradicsompüré az ételeknek szép színt kölcsönöz. Sok magyaros ételre jellemző a vöröshagyma íze is. Nagyobb gyerekek, ha megszokták, szeretik, nehezen nélkülözik. A vöröshagyma kíméletes felhasználása a következő: a megtisztított, megmosott hagymát kevés hideg vízben kezdjük főzni, ha puhára főtt, leszűrjük és a főzővizéből használunk az étel ízesítésére. Ugyanígy járhatunk el a fokhagyma esetében is.

Fűszerezés

A száraz fűszerek izgató hatása nem olyan nagymértékű, mint régebben hittük. Azokat a fűszereket, amelyeket a gyermek életkorának megfelelően, mértékletesen használtunk, a beteg gyermek ételeiből sem kell kihagynunk, kivéve azokban a megbetegedésekben, ahol az orvos kifejezetten fűszerszegény diétát rendel. A fűszerek közül legnépszerűbb a paprika, ennek csípősségmentes, édes-nemes fajtáiból mértékletesen használhatunk. A fűszereket, ízesítőket már csak azért se hagyjuk ki a beteg gyermek ételeiből, mert a kellemes ízhatáson kívül az emésztést is elősegítik. Az ánizst sütemények, gyümölcsételek ízesítésére használjuk. Javítja az emésztést, a teltségérzést csökkenti, az étvágytalanságot enyhíti. A fahéj is cukorral együtt használatos, sütemények, gyümölcsételek, tejes ételek ízesítője. Élénkíti a gyomorműködést, emésztési zavarok, puffadás ellen jó hatású. A gyömbérrel sós ételeket ízesítünk, emésztési zavarok, étvágytalanság, teltségérzés csökkentésére alkalmas. A kakukkfüvet azokba az ételekbe használjuk, amelyeket különben feketeborssal ízesítenénk, íze azonos, izgató hatása nincs. A köménymag élénkíti a gyomor-, ill. bélműködést. Elősegítik még az emésztést a szerecsendió, a szegfűszeg. A friss fűszernövények közül a petrezselymet, kaprot előszeretettel alkalmazzuk értékes vitamintartalmuk miatt. A cukrot sok gyermek kedveli, édes ízű ételek, édességek kedvéért elhanyagolják a sóval ízesített, esetleg értékesebb fogásokat. Az édes ízű ételek fogyasztását nehéz abbahagyni továbbá evésre ösztönöz, ezért igyekezzünk a gyermeket sokféle, változatos ízű étel élvezetére nevelni, illetve a betegség tartatna alatt is ügyeljünk arra, hogy agy, egészséges korban megszerzett, helyes étkezési szokás sok megmaradjanak.
Konyhasóból általában jóval többet használunk mint amennyi szükséges. Különösen ügyeljünk arra hogy a beteg gyermek szervezetét túlsózott készítményekkel ne terheljük. Általános szabályként fogadhatjuk el, hogy a kímélő étrend ételeiben a konyhasó és a. egyes fűszerek íze külön ne érződjék. Ha a nyersanyagok természetes ásványianyag-tartalmát, íztartalmát megőrizzük, kevesebb sóval is jó ízű ételt készíthetünk

Főzés, sütés, párolás, tálalás

Az étel emészthetőségét a szakszerűen végzett főzés sütés, párolás nagymértékben fokozza. A főzés a nyers anyag természetes ízét is felszínre hozza. Különösei hasznos módszer a kuktában való főzés, mert kevés folyadékot használunk fel, esetenként oly keveset, hogy az teljes egészében az ételben marad, ezzel a készítmény természetes tápanyagtartalmát, ízét a főzés során kioldódó értékes anyagokkal is fokozzuk.
Különböző sütési módszereket ismerünk, közülük kímélő étrendben a sütőben sütést alkalmazhatjuk a legjobban. A sütéssel készített ételek azért előnyösek, mert természetes íztartalmukhoz a sütés során keletkező kellemes ízű pörzsanyag élvezeti hatása is hozzájárul. Sütőben süthetünk zsír nélkül vagy zsír, vaj, olaj felhasználásával, az étel jellege és a diéta előírása szerint.
Készíthetjük még a kímélő étrend ételeit párolással is. Ennek során két művelet, a kevés forró zsiradékban való átsütés és a kevés folyadékban főzés előnyös hatása egyesül. A sütés alatt kellemes ízű anyagok kelet keznek a nyersanyag felszínén, és a főzés a rostokat alaposan felpuhítja.
A beteg gyermek ételeit közvetlen elkészítés után frissen tálaljuk.
A tálalással, adagolással alkalmazkodjunk a gyermek elvágyához, illetve étvágytalanságához.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

33 finom étel fogyókúrázóknak 33 finom étel fogyókúrázóknak
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek
Szerzők: Whitney, Catherine, D'Adamo, Peter J.
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Ebben a könyvben Dr. Peter J. D’Adamo a legrettegettebb betegségre, a rákra mér csapást az újfajta...

160 grammos szénhidrátdiéta 160 grammos szénhidrátdiéta
Kiadó: Sanoma Kiadó (2013)

Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

Kapcsolódó cikkek