Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?

Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?
A beteg gyermekeknek szánt ételek emészthetőségét a megfelelő előkészítéssel fokozhatjuk...

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Tisztítás

A nyersanyagokat tisztításuk során nemcsak a szennyező, de a nehezebben emészthető részeiktől is különválasztjuk. A rizst, a száraztésztát, a mazsolát és a dióbelet kiválogatjuk, a tőkehúsról lefejtjük a látható zsírt, hártyákat, bőnyéket, porcogókat, a szárnyasok élvezhetetlen részeit (beleket, epét, nyelőcsövet, zuza belsejét, körmöket). A tojást felhasználás előtt folyó vízzel megmossuk, hogy a héján levő szennyező anyagokat, mikroorganizmusokat lehetőség szerint eltávolítsuk.
A színesfőzelék-félék, a burgonya, a gyümölcsök héja alatt tápanyaggazdag réteg helyezkedik el, ezért vékonyan, kíméletesen hámozzuk meg.
Az aprómagvas gyümölcsök emészthetőbbek lesznek, ha áttörve, préselve használjuk fel.

Darabolás

Az ételek emészthetőségét, a nyersanyagok megfelelő, egyenletes, az étel jellegéhez illő darabolásával is elősegíthetjük. Az egyenletesen feldarabolt nyersanyag részei egyenletesen puhulnak meg, az étel könnyebben rágható, a nyállal jobban keveredik, könnyebbe emésztődik. Mennél finomabb, apróbb részekre dara boljuk a nyersanyagot, annál könnyebben emészthető lesz az étel.

Lazítás

Az emészthetőséget fokozhatjuk még az ételek, a ételmassza lazításával is. Jól lazíthatunk tojássárgájával tojással, tejföllel, tejszínnel, vajjal. Zsírtartalmuk körül fogja a nyersanyag apró részecskéit, különválasztja egy mástól, szoros összetapadásukat meggátolja. A keményítőtartalmú anyagok (rizs, dara, zsemlye, fehérke nyér, zsemlemorzsa) azért lazítanak jól, mert a keményítő sok folyadékot vesz fel, megduzzad, ha a készítményekhez keverjük, ezek lazák, szivacsosak, nagy felületűek lesznek. A tojáshabba, tejszínhabba sok levegőt verünk, hasonlóképpen a jól kivert tojássárgájába, egész tojásba is. A turmixolás lazító hatása két tényezőn, az apróra daraboláson és a sok levegő bevitelé alapszik. A hússzeleteket húsverő kalapáccsal vagy nagyobb, súlyosabb késsel sűrűn bevagdalva lazítjuk. jól kivert, bevagdalt hús felülete a sokszorosára megnő könnyebben megpuhul, könnyebben rágható, ezenfelül az izomrostok folytonossága is megszakad, ami szinté a puhulást, a könnyebb rághatóságot segíti elő.

Sűrítés

Sokfajta magyaros étel készül valamilyen sűrítő eljárással. Ezek közül legkönnyebben emészthető a száraz vagy diétás rántás, amikor is a lisztet zsiradék nélkül folytonosan kevergetve megpirítjuk, felengedjük a főző folyadékkal és utólag tesszük hozzá a zsíradékot (zsírt vajat vagy olajat). Ha a zsírt nem hevítjük fel, ne bomlik zsírsavakra, így ezek izgató hatása nem érvényesül, és a zsiradék nélkül pirított liszt felületén is kevesebb izgató hatású pörzsanyag keletkezik. Jól sűríti a ételeket a tojássárgája, az egész tojás, a tejföl, a tejszín apró pelyhekben megalvadó fehérjetartalma is, de ügyeljünk arra, hogy csak lassan, fokozatosan, folytonos keverés közben öntsük bármelyikhez a meleg ételt, mert különben durva pelyhekben kicsapódik a fehérjetartalom, sűríteni nem fog, de az étel szépségét rontja.

Megfelelő íz- és színhatás

A jó ízű ételt könnyebben emészti meg a beteg gyermek mint az unalmas, egyhangú ételeket. Az ételek jó ízét, nagy élvezeti értékét a jó ízű nyersanyagok kiválasztásával alapozzuk meg. A természetes ízeket a készítés során igyekezzünk megőrizni, illetőleg gazdagítani. Különböző nyersanyagok együttes felhasználásával, töltéssel, tűzdeléssel, rétegezéssel kitűnő ízeket kaphatunk. Sok magyaros ételt készítünk tejföllel, paradicsommal, paradicsompaprikával, zöldpaprikával, vegyes zöldséggel, pirított zöldséggel, petrezselyemmel, paradicsommal-tejföllel, kaporral-tejföllel. ízük igen kellemes, és a színhatásuk is tetszetős. A rózsás-piros szín étvágygerjesztő, a gyermekek különösen kedvelik. A pirított paradicsom, paradicsompüré az ételeknek szép színt kölcsönöz. Sok magyaros ételre jellemző a vöröshagyma íze is. Nagyobb gyerekek, ha megszokták, szeretik, nehezen nélkülözik. A vöröshagyma kíméletes felhasználása a következő: a megtisztított, megmosott hagymát kevés hideg vízben kezdjük főzni, ha puhára főtt, leszűrjük és a főzővizéből használunk az étel ízesítésére. Ugyanígy járhatunk el a fokhagyma esetében is.

Fűszerezés

A száraz fűszerek izgató hatása nem olyan nagymértékű, mint régebben hittük. Azokat a fűszereket, amelyeket a gyermek életkorának megfelelően, mértékletesen használtunk, a beteg gyermek ételeiből sem kell kihagynunk, kivéve azokban a megbetegedésekben, ahol az orvos kifejezetten fűszerszegény diétát rendel. A fűszerek közül legnépszerűbb a paprika, ennek csípősségmentes, édes-nemes fajtáiból mértékletesen használhatunk. A fűszereket, ízesítőket már csak azért se hagyjuk ki a beteg gyermek ételeiből, mert a kellemes ízhatáson kívül az emésztést is elősegítik. Az ánizst sütemények, gyümölcsételek ízesítésére használjuk. Javítja az emésztést, a teltségérzést csökkenti, az étvágytalanságot enyhíti. A fahéj is cukorral együtt használatos, sütemények, gyümölcsételek, tejes ételek ízesítője. Élénkíti a gyomorműködést, emésztési zavarok, puffadás ellen jó hatású. A gyömbérrel sós ételeket ízesítünk, emésztési zavarok, étvágytalanság, teltségérzés csökkentésére alkalmas. A kakukkfüvet azokba az ételekbe használjuk, amelyeket különben feketeborssal ízesítenénk, íze azonos, izgató hatása nincs. A köménymag élénkíti a gyomor-, ill. bélműködést. Elősegítik még az emésztést a szerecsendió, a szegfűszeg. A friss fűszernövények közül a petrezselymet, kaprot előszeretettel alkalmazzuk értékes vitamintartalmuk miatt. A cukrot sok gyermek kedveli, édes ízű ételek, édességek kedvéért elhanyagolják a sóval ízesített, esetleg értékesebb fogásokat. Az édes ízű ételek fogyasztását nehéz abbahagyni továbbá evésre ösztönöz, ezért igyekezzünk a gyermeket sokféle, változatos ízű étel élvezetére nevelni, illetve a betegség tartatna alatt is ügyeljünk arra, hogy agy, egészséges korban megszerzett, helyes étkezési szokás sok megmaradjanak.
Konyhasóból általában jóval többet használunk mint amennyi szükséges. Különösen ügyeljünk arra hogy a beteg gyermek szervezetét túlsózott készítményekkel ne terheljük. Általános szabályként fogadhatjuk el, hogy a kímélő étrend ételeiben a konyhasó és a. egyes fűszerek íze külön ne érződjék. Ha a nyersanyagok természetes ásványianyag-tartalmát, íztartalmát megőrizzük, kevesebb sóval is jó ízű ételt készíthetünk

Főzés, sütés, párolás, tálalás

Az étel emészthetőségét a szakszerűen végzett főzés sütés, párolás nagymértékben fokozza. A főzés a nyers anyag természetes ízét is felszínre hozza. Különösei hasznos módszer a kuktában való főzés, mert kevés folyadékot használunk fel, esetenként oly keveset, hogy az teljes egészében az ételben marad, ezzel a készítmény természetes tápanyagtartalmát, ízét a főzés során kioldódó értékes anyagokkal is fokozzuk.
Különböző sütési módszereket ismerünk, közülük kímélő étrendben a sütőben sütést alkalmazhatjuk a legjobban. A sütéssel készített ételek azért előnyösek, mert természetes íztartalmukhoz a sütés során keletkező kellemes ízű pörzsanyag élvezeti hatása is hozzájárul. Sütőben süthetünk zsír nélkül vagy zsír, vaj, olaj felhasználásával, az étel jellege és a diéta előírása szerint.
Készíthetjük még a kímélő étrend ételeit párolással is. Ennek során két művelet, a kevés forró zsiradékban való átsütés és a kevés folyadékban főzés előnyös hatása egyesül. A sütés alatt kellemes ízű anyagok kelet keznek a nyersanyag felszínén, és a főzés a rostokat alaposan felpuhítja.
A beteg gyermek ételeit közvetlen elkészítés után frissen tálaljuk.
A tálalással, adagolással alkalmazkodjunk a gyermek elvágyához, illetve étvágytalanságához.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hogyan tehetjük az ételeket könnyebben emészthetővé?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Rákmegelőző és gyógyító diéta Rákmegelőző és gyógyító diéta
Szerző: Kushi, Michio
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Michio Kushi (1926) a makrobiotika legismertebb jelenkori kutatója és tanítója. A japán-amerikai fiatalember az...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

Gap-szindróma Gap-szindróma
Szerző: Campbell-McBride, Natasha
Kiadó: Reneszánsz kiadó (2013)

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában....

Paleolit étrend Paleolit étrend
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2011)

Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Táplálkozással a rák ellen Táplálkozással a rák ellen
Szerzők: Béliveau, Richard, Gingras, Denis
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldségfélét, mértékkel keserű csokoládét, továbbá zöld...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Mit egyen az epebeteg? Mit egyen az epebeteg?
Szerzők: Bencsik Klára, Dr. Bach Katalin, Dr. Nyiredyné Dr. Mikita Klára, Gaálné Labáth Katalin
Kiadó: Anonymus Kiadó (2001)

Az epebetegek gyógyításában a legtöbb nyugat-európai országban közel sincs olyan jelentősége a diétának,...

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2015)

A paleolit sütés-főzés nem bonyolult, és nem drága ám érthető, ha eleinte az ellenkezőjét tapasztalod....

Kapcsolódó cikkek