1. A teljesen zsírmentes marhahúst a lehető legdurvábbra daráljuk (1. kép)
2. A sárgarépát, a pórét és a zellert megtisztítjuk, gondosan megmossuk és 0,5 cm-es kockákra vágjuk (2. kép)
3. A derítőhúst és a zöldségeket összekeverjük néhány összetört borsszemmel, fokhagymagerezddel, petrezselyemzöld szárával és egy kevés tojásfehérjével.
4. Ezeket a hozzávalókat néhány evőkanál hideg víz hozzáadásával képlékeny masszává állítjuk össze (3-4. kép)
5. Felöntjük a hideg húslevessel, és állandó keverés közben felforraljuk (5. kép)
6. Ezután csökkentjük a hőt, a keletkező habot pedig gondosan eltávolítjuk (6. kép). Az erőlevest 120 percen át nagyon gyenge tűzön főzzük, de többé már nem keverjük. Ha közben túl sok folyadék párologna el, egy kis hideg vízzel pótoljuk.
7. Az erőlevest finom textilkendőn gondosan átszűrjük (7. kép).
8. A tetején lévő zsiradékot konyhai itatóspapírral vagy szalvétával eltávolítjuk (8. kép), végül az erőlevest sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A dupla erőleves készítése hasonlóan történik. Ez esetben a derítésre szánt hús mennyiségét megduplázzuk. A dupla erőlevest általában erősebben is kell fűszerezni, mert a több hús miatt nagyon aromás lesz. Egy jó erőleves nemcsak melegen ízletes, hanem - különösen nyáron - hidegen is. Akkor a legjobb, ha enyhén kocsonyásodik. Ezt úgy érhetjük el, ha a derítéshez használt hús menynyiségét megnöveljük, és lehetőleg marhalábszárat használunk. Ez a hús ugyanis elég inas, és a kifövő anyagok az erőlevest kocsonyásítják.