Hogyan készítsük a marhaerőlevest?

Főzőiskola

Hogyan készítsük a marhaerőlevest?
A marhaerőleves készítése lépésről-lépésre...

A cikk forrása

Levesek, mártások, egytálételek Levesek, mártások, egytálételek
(Officina Nova Kiadó)
Bővebben...

1. A teljesen zsírmentes marhahúst a lehető legdurvábbra daráljuk (1. kép)

2. A sárgarépát, a pórét és a zellert megtisztítjuk, gondosan megmossuk és 0,5 cm-es kockákra vágjuk (2. kép)

3. A derítőhúst és a zöldségeket összekeverjük néhány összetört borsszemmel, fokhagymagerezddel, petrezselyemzöld szárával és egy kevés tojásfehérjével.

4. Ezeket a hozzávalókat néhány evőkanál hideg víz hozzáadásával képlékeny masszává állítjuk össze (3-4. kép)

5. Felöntjük a hideg húslevessel, és állandó keverés közben felforraljuk (5. kép)

6. Ezután csökkentjük a hőt, a keletkező habot pedig gondosan eltávolítjuk (6. kép). Az erőlevest 120 percen át nagyon gyenge tűzön főzzük, de többé már nem keverjük. Ha közben túl sok folyadék párologna el, egy kis hideg vízzel pótoljuk.

7. Az erőlevest finom textilkendőn gondosan átszűrjük (7. kép).

8. A tetején lévő zsiradékot konyhai itatóspapírral vagy szalvétával eltávolítjuk (8. kép), végül az erőlevest sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A dupla erőleves készítése hasonlóan történik. Ez esetben a derítésre szánt hús mennyiségét megduplázzuk. A dupla erőlevest általában erősebben is kell fűszerezni, mert a több hús miatt nagyon aromás lesz. Egy jó erőleves nemcsak melegen ízletes, hanem - különösen nyáron - hidegen is. Akkor a legjobb, ha enyhén kocsonyásodik. Ezt úgy érhetjük el, ha a derítéshez használt hús menynyiségét megnöveljük, és lehetőleg marhalábszárat használunk. Ez a hús ugyanis elég inas, és a kifövő anyagok az erőlevest kocsonyásítják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hogyan készítsük a marhaerőlevest?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)

Kapcsolódó cikkek