Hozzávalók kb. 1 liter leveshez:
3+2 dkg vaj
8 dkg lehetőleg világos zöldségféle (póréhagyma fehé része, zeller)
2-3 dkg liszt
12 dl meleg alapleves (zöldségből, halból, szárnyasból, marhából, borjúból vagy vadból)
1 dl tejszín
só, fűszerek
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és kis darabokra vágjuk.
2. 3 dkg vajat egy megfelelő edényben addig hevítjük, amíg a vizes savó elpárolog, de a vaj még nem színesedik.
3. Hozzáadjuk a darabolt zöldséget, és 2-3 percig úgy pirítjuk, hogy a zöldség ne kapjon színt.
4. Liszttel meghintjük, és néhány percig együtt pirítjuk, de színt ekkor sem kaphat. Ezután a tűzről lehúzzuk, és kissé hűlni hagyjuk.
5. Felöntjük az alaplevessel, és habverővel simára keverjük.
6. Állandó keverés közben felforraljuk, majd a hőmérsékletet csökkentve 20-25 percig lassan főzzük.
7. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és még egyszer felfőzzük, majd szükség szerint ízesítjük.
8. A levest végül finom szűrőn átszűrjük, és habverővel vagy botmixerrel beledolgozzuk a maradék vajat.
9. Előmelegített csészékbe vagy tányérokba tálaljuk. Betétként adhatunk bele kockákra vagy csíkokra vágott zöldségfélét, húst, különféle gombócokat, főtt rizst, finomra vágott zöldfűszereket.
Legírozás:
A krémleveseket legírozhatjuk tejszínnel és tojássárgájával. 1 liter levesre 1 tojássárgáját és 1 dl tejszínt számítunk. Legírozás után a levest, illetve mártást már nem tanácsos forralni! A sűrítéshez egyébként szokásos lisztmennyiséget 1 liter levesenként 1 evőkanállal csökkenthetjük, mert a tojássárgája is sűrít.
1. A tojássárgáját a tejszínnel gondosan elkeverjük. Körülbelül egy merőkanál forró levest öntünk hozzá, közben habverővel keverjük.
2. Erőteljes keverés közben a leveshez adjuk.
3. A levest állandó keverés közben felforrósítjuk, de már nem forraljuk, majd átszűrjük.
Hogyan készítsük a krémleveseket?
Főzőiskola
Kapcsolódó könyvek

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)
A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)
Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)
Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)
Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)
Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)
A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)
A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)
"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...