1. Kiválasztunk egy szép, friss, jól pikkelyezett halat (1. kép). Nagyon hideg vízben megmossuk és enyhén megszikkasztjuk.
2. Hogy megkönnyítsük a további munkát, közvetlenül a kopoltyúk mögött levágjuk a hal fejét, valamint a hát- és melluszonyát (2. kép).
3. A hal most készen áll a filézésre (3. kép).
4. Nagyon éles késsel (lehetőleg filéző késsel) bevágjuk a halat hosszában a gerint mentén (4. kép).
5. A kést a gerincre támasztva a halat tovább vágjuk. A vágás előrehaladtával felemeljük a filét (5. kép).
6. Az első filé leválasztása után levágjuk a gerincet, hogy fölszabaduljon a másik filé is (6. kép).
7. A filét laposan, bőrével lefelé leterítjük és a farkától számított 2,5 cm-es távolságban bevágást ejtünk rajta. A bőrhöz érő kés élével a filét fűrészelésre emlékeztető mozdulatokkal vágjuk le (7. kép), ügyelve arra, hogy a késsel meg ne sértsük a bőrt vagy a filét.
8. A filéről lehúzzuk a bőrt (8. kép).
9. A filét lefektetjük és kis csipesz segítségével kihuzigáljuk a benne maradt szálkákat (9. kép).