Hogyan derítsük a leveseket?

Főzőiskola

Hogyan derítsük a leveseket?
A levesek derítése lépésről-lépésre

A cikk forrása

Levesek, mártások, egytálételek Levesek, mártások, egytálételek
(Officina Nova Kiadó)
Bővebben...

A derítéshez a hús mellett szükség van különböző zöldségfélékre is, például sárgarépára, póréra, zellerre. Nem hiányozhat a szemes bors, a borókabogyó, a tárkony, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű és a fokhagyma sem, mivel ezek hangsúlyozzák az ízét és karakterét valamennyi erőlevesnek, de vigyázzunk, nehogy túladagoljuk őket. A szárnyas- és vaderőleves aromáját előzőleg lepirított szárnyas- vagy vadcsontok hozzáadásával fokozhatjuk.

1,5 liter leves derítéséhez szükséges:

  • 20 dkg durvára darált derítőhús, az erőleves jellegének megfelelően marha, vad vagy hal,
  • 8-10 dkg kockára vágott zöldség (répa, póré, zeller),
  • 1 tojásfehérje. Több fehérje már befolyásolja az erőleves ízét.
  • A derítőmasszához szükség van 4-6 evőkanál vízre, a felöntéshez körülbelül 1,5 liter levesre.
  • A szárnyas- vagy vaderőleveshez hozzáadunk körülbelül 40 dkg lepirított szárnyas- vagy vadcsontot is.

Erőleves készítésekor legyünk még figyelemmel a következőkre:

  • A leves készítésekor használt edénynek és a derítéshez használt húsnak zsírtalannak kell lennie. A zsír befolyásolja a derítési folyamatot.
  • A felöntéshez használt alapleves ne legyen zavaros.
  • Az erőlevest addig kevergetjük, amíg a leves felforr, hogy a fehérje nehogy túl gyorsan megkössön, és a lábos fenekén odaégjen.
  • Ha felforrt, a hőt feltétlenül lecsökkentjük. Az erőlevest állandóan forrpont alatt tartjuk. Semmiképpen sem szabad már kevernünk.
  • A tetején keletkező habot eltávolítjuk.

Ha az erőleves nem lenne elég tiszta, szűrjük le és hűtsük ki. Készítsünk új derítőmasszát és derítsük a levest még egyszer. A tojásfehérje arányát semmi esetre se emeljük, mert a túl sok fehérje is zavarossá teheti a levest. Ha az edény nem teljesen zsírmentes, vagy a hozzávalók nem kifogástalan minőségűek, az erőleves nem lesz igazán tiszta.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hogyan derítsük a leveseket?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Kapcsolódó cikkek