Hírek kávé mellett

Görögországi tradiciók

Hírek kávé mellett
Mivel a görögöknél az étkezési kultúráról általában délig szó sem esik, különösen a városlakókat a kávé segíti át a nap első kötelezettégein. Ez az első csésze ugyanakkor megelőlegezi a délutáni szertartás ízét.

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

A vale briki, aminek jelentése „forrald fel a kávét", a görögök mindennapjainak egyik legfontosabb mondata. Nemcsak a kávézás idejét jelzi, közvetlen felhívás lehet egy kis csevegésre, ha nem éppen pletykára, amikor a szomszédság legfrissebb híreiről esik szó. A kávézások itt kapcsolattartó és információs börzeként szociális jelentőséggel bírnak, és aki nem vesz részt bennük, vagy nem tartja be a szabályaikat, azt nehezen fogadja be a közösség. Az asztalon a háziasszony a kávé mellett édességet és egy pohár hideg vizet is felszolgál. A vendégek szerencsét és sikereket kívánnak neki, mielőtt először az édességből vennének, utána vízzel csillapítják a szomjukat, és csak ezt követően nyúlnak a kávéhoz. Ennek is megvannak a szabályai: a görög kávét a presszókávéval ellentétben nem egy kortyra, hanem tudatosan lassan isszák meg, hogy a homokszerű zacc a csésze alján maradjon.

A privát kávézások lehetnek vegyesek, és férfiak és nők egyaránt részt vehetnek rajtuk, vagy kizárólag női összejövetelről van szó. Ha a férfiak egymás között vannak, ritkán főznek maguknak kávét, inkább a kafenionban szolgáltatják ki magukat. Otthon a kávéfőzés a női tevékenységek körébe tartozik.

A kávé elkészítési módja sokféle lehet - és nem mindig sikerül. A főzött kávéban - így mondják - visszatükröződik az ember közérzete, és semmi sem maradhat rejtve benne. A kávénak alapvetően három elkészítési módját különböztetik meg: szketosz (keserű), metriosz (közepesen édes), glikosz (édes). Egy csésze kávéhoz egy teáskanál nagyon finomra őrölt kávéra van szükség. Ízlés szerint cukrot és egy csésze vizet öntünk hozzá, és az egészet egy kis speciális, nyeles edényben nagyon lassan felforraljuk, mielőtt a kész kávét óvatosan a csészébe öntenénk. Régen izzó hamuban forrósították fel. Ezután a zaccnak le kell ülepednie a csésze alján: a várakozási időt édességgel és süteménnyel lehet Lerövidíteni. A háztűznézőbe érkező fiatalemberek állítólag még a 18. században is olyan kávét kaptak, amely nemcsak a háziasszony vendégszeretetéről tanúskodott. Ha a kávé édes volt, a leánykérő reménykedhetett, ha azonban keserű, a fiatalember udvariasan felállt, megköszönte a beszélgetést, és többé színét sem látták.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hírek kávé mellett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Kapcsolódó cikkek