Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?

Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Ételeink készítéséhez használt anyagok minősége döntően meghatározza azok élvezeti értékét. Ez a belsőség és halak ételeink készítésekor még fokozottabban érvényes. Egy szívós "radírgumi" állagú marha még erőlevessé, ízkivonattá menthető, ellenben egy pocsolya ízű vagy zsírra hizlalt pontyból, harcsából legfeljebb egy "gyakorló" hallé főzhető...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC
  • Élő, nem tenyésztett, közepes nagyságú halat vásároljunk.
  • A ponty lehetőleg sokpikkelyű úgynevezett "nyurga ponty" legyen. Ezeknek még a tavi változata sem zsíros.
  • Óvakodjunk a sebes, törődött, s főleg a medencében hátukon "úszó" halak megvételétől.
  • Amennyiben csak halszeletekre van szükségünk érdemesebb egy egész élő halat megvenni és az aktuálisan fel nem használandó részeit lefagyasztani. Jó lesz az még máskor.
  • A jégen napokig tárolt halak, halszeletek "kirakathalak". Minőségük, frissességük esetleges.
  • A többi édesvízi hal élve nem szállítható, így legfeljebb a halászok hálójából vásárolhatók.
  • A fagyasztott nemes halak (pisztráng, süllő, fogas, kecsege) minősége többnyire kifogástalan. Ez érvényes a harcsára is. A fagyasztott törpeharcsák is általában jó minőségűek, de ezeket érdemes a kiolvasztásuk után sóval még egyszer átpucolni.
  • Probléma általában a fagyasztott, "konyhakész" keszeggel, kárásszal szokott lenni. Kiolvasztásuk után ellenőrizzük "illatukat" és pucoljuk át őket. Komolyabb hallébe ezekből inkább csak frissen fogottak kerüljenek. Ezeket a halakat nagy forgalmú halmészárszékekben lehet frissen, konyhakészen (nem fagyasztottan) is vásárolni. Megbízható, "bejáratott" helyen vehetünk ezekből.
  • Tengeri halakat és a tenger gyümölcseit fagyasztva vásárolhatjuk meg. Ebben az esetben, lehetőleg átlátszó zacskóban lévőt válasszunk, mert így ellenőrizhetjük a benne lévőket. Amennyiben a halszeletek barnásra színeződtek, taplószerűek, vagy sok zúzmara található a zacskóban akkor az a hal már egyszer kiolvadt, de újrafagyasztották.
  • A zacskó is árulkodó lehet. Amennyiben gyűrött, megviselt, matt, nem fénylő, akkor már sokat hánykolódhatott a mélyhűtő pulton.
  • Az így vásároltakat lehetőleg hűtőzacskóban vigyük haza és azonnal tegyük a mélyhűtőbe vagy használjuk fel.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Jamie 15 perces kaják Jamie 15 perces kaják
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)

Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Halak, vadak Halak, vadak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

A 100 legjobb halétel A 100 legjobb halétel
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek