Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?

Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Ételeink készítéséhez használt anyagok minősége döntően meghatározza azok élvezeti értékét. Ez a belsőség és halak ételeink készítésekor még fokozottabban érvényes. Egy szívós "radírgumi" állagú marha még erőlevessé, ízkivonattá menthető, ellenben egy pocsolya ízű vagy zsírra hizlalt pontyból, harcsából legfeljebb egy "gyakorló" hallé főzhető...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC
  • Élő, nem tenyésztett, közepes nagyságú halat vásároljunk.
  • A ponty lehetőleg sokpikkelyű úgynevezett "nyurga ponty" legyen. Ezeknek még a tavi változata sem zsíros.
  • Óvakodjunk a sebes, törődött, s főleg a medencében hátukon "úszó" halak megvételétől.
  • Amennyiben csak halszeletekre van szükségünk érdemesebb egy egész élő halat megvenni és az aktuálisan fel nem használandó részeit lefagyasztani. Jó lesz az még máskor.
  • A jégen napokig tárolt halak, halszeletek "kirakathalak". Minőségük, frissességük esetleges.
  • A többi édesvízi hal élve nem szállítható, így legfeljebb a halászok hálójából vásárolhatók.
  • A fagyasztott nemes halak (pisztráng, süllő, fogas, kecsege) minősége többnyire kifogástalan. Ez érvényes a harcsára is. A fagyasztott törpeharcsák is általában jó minőségűek, de ezeket érdemes a kiolvasztásuk után sóval még egyszer átpucolni.
  • Probléma általában a fagyasztott, "konyhakész" keszeggel, kárásszal szokott lenni. Kiolvasztásuk után ellenőrizzük "illatukat" és pucoljuk át őket. Komolyabb hallébe ezekből inkább csak frissen fogottak kerüljenek. Ezeket a halakat nagy forgalmú halmészárszékekben lehet frissen, konyhakészen (nem fagyasztottan) is vásárolni. Megbízható, "bejáratott" helyen vehetünk ezekből.
  • Tengeri halakat és a tenger gyümölcseit fagyasztva vásárolhatjuk meg. Ebben az esetben, lehetőleg átlátszó zacskóban lévőt válasszunk, mert így ellenőrizhetjük a benne lévőket. Amennyiben a halszeletek barnásra színeződtek, taplószerűek, vagy sok zúzmara található a zacskóban akkor az a hal már egyszer kiolvadt, de újrafagyasztották.
  • A zacskó is árulkodó lehet. Amennyiben gyűrött, megviselt, matt, nem fénylő, akkor már sokat hánykolódhatott a mélyhűtő pulton.
  • Az így vásároltakat lehetőleg hűtőzacskóban vigyük haza és azonnal tegyük a mélyhűtőbe vagy használjuk fel.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

A legfinomabb halételek A legfinomabb halételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek