- Élő, nem tenyésztett, közepes nagyságú halat vásároljunk.
- A ponty lehetőleg sokpikkelyű úgynevezett "nyurga ponty" legyen. Ezeknek még a tavi változata sem zsíros.
- Óvakodjunk a sebes, törődött, s főleg a medencében hátukon "úszó" halak megvételétől.
- Amennyiben csak halszeletekre van szükségünk érdemesebb egy egész élő halat megvenni és az aktuálisan fel nem használandó részeit lefagyasztani. Jó lesz az még máskor.
- A jégen napokig tárolt halak, halszeletek "kirakathalak". Minőségük, frissességük esetleges.
- A többi édesvízi hal élve nem szállítható, így legfeljebb a halászok hálójából vásárolhatók.
- A fagyasztott nemes halak (pisztráng, süllő, fogas, kecsege) minősége többnyire kifogástalan. Ez érvényes a harcsára is. A fagyasztott törpeharcsák is általában jó minőségűek, de ezeket érdemes a kiolvasztásuk után sóval még egyszer átpucolni.
- Probléma általában a fagyasztott, "konyhakész" keszeggel, kárásszal szokott lenni. Kiolvasztásuk után ellenőrizzük "illatukat" és pucoljuk át őket. Komolyabb hallébe ezekből inkább csak frissen fogottak kerüljenek. Ezeket a halakat nagy forgalmú halmészárszékekben lehet frissen, konyhakészen (nem fagyasztottan) is vásárolni. Megbízható, "bejáratott" helyen vehetünk ezekből.
- Tengeri halakat és a tenger gyümölcseit fagyasztva vásárolhatjuk meg. Ebben az esetben, lehetőleg átlátszó zacskóban lévőt válasszunk, mert így ellenőrizhetjük a benne lévőket. Amennyiben a halszeletek barnásra színeződtek, taplószerűek, vagy sok zúzmara található a zacskóban akkor az a hal már egyszer kiolvadt, de újrafagyasztották.
- A zacskó is árulkodó lehet. Amennyiben gyűrött, megviselt, matt, nem fénylő, akkor már sokat hánykolódhatott a mélyhűtő pulton.
- Az így vásároltakat lehetőleg hűtőzacskóban vigyük haza és azonnal tegyük a mélyhűtőbe vagy használjuk fel.
Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Kapcsolódó könyvek

Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)
Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)
"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)
"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Szerző: Binder, Egon
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)
A füstölés hagyományokban gazdag eljárás, mely elsősorban arra szolgál, hogy a húst és a halat...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)
Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (1988)
A Balaton mellett nem csak strandolni, vitorlázni, horgászni, lovagolni, szórakozni és pihenni lehet - hanem,...

Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)
Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)
A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)
A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...