Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?

Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Ételeink készítéséhez használt anyagok minősége döntően meghatározza azok élvezeti értékét. Ez a belsőség és halak ételeink készítésekor még fokozottabban érvényes. Egy szívós "radírgumi" állagú marha még erőlevessé, ízkivonattá menthető, ellenben egy pocsolya ízű vagy zsírra hizlalt pontyból, harcsából legfeljebb egy "gyakorló" hallé főzhető...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC
  • Élő, nem tenyésztett, közepes nagyságú halat vásároljunk.
  • A ponty lehetőleg sokpikkelyű úgynevezett "nyurga ponty" legyen. Ezeknek még a tavi változata sem zsíros.
  • Óvakodjunk a sebes, törődött, s főleg a medencében hátukon "úszó" halak megvételétől.
  • Amennyiben csak halszeletekre van szükségünk érdemesebb egy egész élő halat megvenni és az aktuálisan fel nem használandó részeit lefagyasztani. Jó lesz az még máskor.
  • A jégen napokig tárolt halak, halszeletek "kirakathalak". Minőségük, frissességük esetleges.
  • A többi édesvízi hal élve nem szállítható, így legfeljebb a halászok hálójából vásárolhatók.
  • A fagyasztott nemes halak (pisztráng, süllő, fogas, kecsege) minősége többnyire kifogástalan. Ez érvényes a harcsára is. A fagyasztott törpeharcsák is általában jó minőségűek, de ezeket érdemes a kiolvasztásuk után sóval még egyszer átpucolni.
  • Probléma általában a fagyasztott, "konyhakész" keszeggel, kárásszal szokott lenni. Kiolvasztásuk után ellenőrizzük "illatukat" és pucoljuk át őket. Komolyabb hallébe ezekből inkább csak frissen fogottak kerüljenek. Ezeket a halakat nagy forgalmú halmészárszékekben lehet frissen, konyhakészen (nem fagyasztottan) is vásárolni. Megbízható, "bejáratott" helyen vehetünk ezekből.
  • Tengeri halakat és a tenger gyümölcseit fagyasztva vásárolhatjuk meg. Ebben az esetben, lehetőleg átlátszó zacskóban lévőt válasszunk, mert így ellenőrizhetjük a benne lévőket. Amennyiben a halszeletek barnásra színeződtek, taplószerűek, vagy sok zúzmara található a zacskóban akkor az a hal már egyszer kiolvadt, de újrafagyasztották.
  • A zacskó is árulkodó lehet. Amennyiben gyűrött, megviselt, matt, nem fénylő, akkor már sokat hánykolódhatott a mélyhűtő pulton.
  • Az így vásároltakat lehetőleg hűtőzacskóban vigyük haza és azonnal tegyük a mélyhűtőbe vagy használjuk fel.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mire ügyeljünk a halak vásárlásánál?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A legfinomabb halételek A legfinomabb halételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Levesek Levesek
Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

88 ünnepi halétel 88 ünnepi halétel
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)

A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Halak, vadak Halak, vadak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

500 halétel 500 halétel
Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek