Gizi, az ízek asszonya

Gizi, az ízek asszonya
Ambrus Gizella, a népszerű Citadella vendéglő, azaz a „Gizi csárda” tulajdonosa, most egy receptes könyv kiadására készül. A hagyományos ízeiről elhíresült étterem Gizije a Székelyudvarhely melletti Szencseden született, ahol még most sincs bevezetve a villany. Főzni gyerekkorában tanult meg a nagymamájától, és már tizenegy évesen a gazdaságukban dolgozó embereknek ebédet készített. Nehéz gyerekkoráról, sikereiről, legközelebbi terveiről beszélgettünk a napokban.

A gyermekkor és az első kenyér

– Nagy volt a gazdaság. Édesanyám a település egyetlen üzletét vezette, így a kereskedés mellett nagyon kevés ideje maradt főzésre – mesélte Gizi asszony. A gazdaságban nagyon sok ember dolgozott, nekik főzni kellett. Alig voltam 11 éves, amikor édesanyám levágott egy jó nagy csirkét, és rám bízta, hogy kopasszam meg. Vártam egy darabig, hogy hazajön, és elkészíti, de miután nem érkezett meg, és az embereknek enni kellett adni, félénken nekiálltam, és elkészítettem a szárnyast, ami aztán kitűnően sikerült. A tanyán kevés húsból, sok zöldséggel finom ételeket készítettünk. Nagymamámtól tanultam meg főzni, aki lakodalmakban főzött, és nagyon sokszor magával vitt, hogy segítsek neki. Tőle tanultam meg, hogy a petrezselyemgyökeret hogyan kell megpucolni: a tövénél nem szabad levágni, mert ott van a zöldség aromája, és az adja meg az étel ízét. Lakodalmakkor egy 50 literes fazék húsleveshez öt tyúk, petrezselyem, zeller, karalábé, hagyma és sárgarépa kellett, végül bordáslaska került bele. Ugyancsak akkoriban sütöttem az első kenyeret, igaz, egy kicsit formátlan volt, de az íze kitűnőre sikeredett. Röviden ez volt a gyermekkorom és az első kenyér, ami meghatározta életutamat.

Vendéglő és versenyek

– Vendéglőmet ‘90-ben nyitottam meg. Étlapunkon a megszokott ízek mellett megtalálhatók a nagymama tokánya puliszkával, az eredeti töltelékes káposzta, a pityókatokány kolbásszal és akár bárányflekken is. A téli időszakban felszolgálunk házi készítésű disznótoros vacsorát (véres, májas, kolbász) puliszkával, savanyú cikakáposztával. Az elmúlt évek során több főzőversenyen is részt vettem, mind külföldön, mind itthon (Nagyszakácsiban, Nagykőrösön, Budapesten, Baján, Vácon, Udvarhelyen, Parajdon, és még sorolhatnám a kulináris megmérettetések színhelyeit. Ezekről első, második, harmadik díjakkal vagy dicsérő oklevelekkel tértem haza.Könyvbegyűjtött receptek– Az utóbbi időben több szakácskönyvben jelentek meg receptjeim. Legutóbb Kútvölgyi Mihály gasztronómus a „Megrögzött ízek” sorozatának 15. kötetében Juhételek címmel jelent meg néhány. A szerző így méltatott szakácskönyvében: „A méteres hó a fennsíkon, a hófehér ruhába öltözött fenyők, a csend és a nyugalom tiszteletet parancsol. Pálpatakán érzem, hogy nem kell kőből épített templomba menni. Ambrus Gizi, a székelyudvarhelyi vendégfogadós főzőasszony szinte a lelkembe látott, amikor észrevette szótlanságomat. Itt, a havason közel az Isten” – mesélte Gizi asszony. Kora tavasszal, legkésőbb húsvétkor jelenik meg egy szakácskönyvem az erdélyi ízek világáról. Akiknek ősi székely receptjeik vannak, szívesen venném, ha elküldenék, hogy azok is megjelenhessenek. A beküldők neve a receptek mellett megjelenik majd a kötetben – mondta Gizi asszony.

2004. november 11.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Gizi, az ízek asszonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja