Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek

Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
A legtöbbünk által nagyon kedvelt köretek, ételek készülnek a különböző gabonafélékből. Ezeket - mint a többi élelmiszercsoportot - hol dicsőítik, hol "elátkozzák" a táplálkozási szakemberek...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Gabonafélékből készíthető köretek

Történelmünk egyik fontos fordulópontja volt, amikor vadászó - gyűjtögető életmódot folytató őseink háziasították az első pázsitfűféléke és a többi gabonafélét. A mi kultúrkörünk első gabona növényei a kis-ázsiai, úgynevezett termékeny félhold (a mai Törökország, Izrael, Szíria, Irak és Irán egyes területei) területén több ezer évvel ezelőtt háziasított tönkölybúza, rozs és az árpa. A kínai kultúrkör első háziasított gabonája, északon egy muharféle a rókafarkú köles, mely a magyarság legrégebben ismert gabonája is, míg délen már akkor is a rizs volt. A rizzsel a muszlim hódítások korában ismerkedett meg Európa. Tömeges elterjedését pedig a hosszújáratú tengeri kereskedelem tette lehetővé. Bár termesztése több európai országban is meghonosodott, így Olaszország Lombardia tartományában és hazánkban is, Szarvas város környékén, a szintén jövevény burgonya elsőségét nem tudta megingatni. Bár a spanyol konyhában a paellák, és az olasz konyhában a rizottók tekintélyes csoportot alkotnak. És mi lenne a magyar konyha a kitűnő rizses húsok és a disznótor rizses hurkái nélkül? Mint a receptek sorából látszik a két jövevény teljesen kiszorította ételsorainkból a csak hántolt gabonaszemeket vagy durvára őrölt gabonát. Ezek csak egyes nemzetiségi vagy tájjellegű konyhákban maradtak fenn, és mi ritkán kuriózumként főzzük és fogyasztjuk őket. Ilyen a zsidó konyha kitűnő ételkreációjában, a sóletben lévő hántolt árpa (gersli) és a hántolt búza (burizs), mely utóbbi a hántolt étkezési cirokkal (cirizs) együtt inkább háborús rizspótló volt. Szintén a drága rizs helyettesítését szolgáló kukoricadara, melyet a töltött káposztába és hurkába használtak szegényebb vidékeken. Újabban kezd divatba jönni a kukoricaszemek köretként is való fogyasztása. Ez nagyon jó, mert finom ízén túl fontos ásványi és tápanyagokat tartalmaz. A kukoricalisztből vagy darából készült lepények az USA középnyugati államaiban, a palacsintaszerű tortilla és a pászkához hasonló taco a mexikói konyhában, míg a mandarin palacsinta a kínai konyhában jelentős. Az olaszországi Venetó tartomány, és a balkáni országok kedvelt körete a kukoricalisztből vagy darából főzött kása, a puliszka vagy polenta. A szabolcsi és erdélyi konyhának valaha gyakori étele volt.

Pl. Párolt rizs (Ris braisé)- Batthyány – rizs (Ris á la Batthyány) - Sonkás rizs (Ris au jambon) - Gombás rizs - Rizibizi (Ris aux petit pois) Zöldséges rizs - Tojásos rizs - Baszk rizs - Piros rizs - Puliszka - Pirított dara (Garniture de semoule)

Tésztafélékből készíthető köretek

Bár a gabonaszemeket már régen nem fogyasztjuk á, la natúr, a lisztjükből készített köretek fontossága és fogyasztásuk gyakorisága minden divathóbort ellenére töretlen. A tészta ételekkel is az történt mint sok más élelmiszer társával, hogy az egészséges táplálkozás messialisztikus prófétái kiátkozták és benne találták meg minden betegség fő okát ami sújtja az emberiséget. Mások viszont az eddig csak a gabonák feldolgozásakor keletkező hulladéknak tartott korpában vélték megtalálni az „elixírt”. Éljünk, tehát „nullkalóriás” kefirbe kevert korpán és minden „bajunk” tovatűnik. Hm. Melyik rokonunk is szereti a savóba kevert korpát, kérdezhetnénk szarkasztikusan? Na de félre a tréfával. A tészta ételeinkkel is az történt mint sok más élelmiszerünkkel, kikiáltották károsnak és így egészségtelennek. Hiába mutogattak a tésztaételek kedvelői, ott vannak az olaszok. Náluk szinte nincs főétkezés tészta nélkül. Ez ugyan inkább csak a Rómától délre eső Olaszországra igaz, de a felmérések szerint ott sem testesebbek az emberek mint északon. Hol van hát az igazság? Természetesen józanul utánagondolva valahol középen. Természetesen a szervezetünknek szüksége van a tésztafélékben lévő szénhidrátokra, fehérjékre és ásványi anyagokra. Bár nem minden ételünk „szereti” a teljes kiőrlésű liszteket, de a kenyérfélék még finomabbak, egészségesebbek és tartósabbak is ha korpát és így sok rostot tartalmaznak. Tehát elmondható: amennyiben kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, bátran ehetünk tésztákat is. A száraztészták eredete ismeretlen. Az olasz tészták eredetéről, úgy szól a fáma, hogy készítésük receptjét még Marco Póló hozta magával Kínából. A másik megemlítendő érdekesség, hogy a teljesen magyarnak tudott tarhonyát, az Iráni konyha is ismeri, csak ott a neve tarhuna.

Pl. Galuska (Noques) - Zsemlegombóc (Quenelles de pain) - Tarhonya (Farvelli) - Burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre) - Sonkás burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre au jambon) - Széles metélt (Lasagne) - Piros metélt (Lasagne rouge) - Zöld metélt (Lasagne vert) - Csőtészta (Maccaroni) - Spagetti (Spaghezzi) - Csusza tészta - Kockatészta

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

101 kifőtt tészta 101 kifőtt tészta
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2002)

A kedves olvasó olyan füzetet tart a kezében, amiben 101 tészta-étel receptje szerepel. Különféle...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

33 főzelék és köret 33 főzelék és köret
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek