Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek

Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
A legtöbbünk által nagyon kedvelt köretek, ételek készülnek a különböző gabonafélékből. Ezeket - mint a többi élelmiszercsoportot - hol dicsőítik, hol "elátkozzák" a táplálkozási szakemberek...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Gabonafélékből készíthető köretek

Történelmünk egyik fontos fordulópontja volt, amikor vadászó - gyűjtögető életmódot folytató őseink háziasították az első pázsitfűféléke és a többi gabonafélét. A mi kultúrkörünk első gabona növényei a kis-ázsiai, úgynevezett termékeny félhold (a mai Törökország, Izrael, Szíria, Irak és Irán egyes területei) területén több ezer évvel ezelőtt háziasított tönkölybúza, rozs és az árpa. A kínai kultúrkör első háziasított gabonája, északon egy muharféle a rókafarkú köles, mely a magyarság legrégebben ismert gabonája is, míg délen már akkor is a rizs volt. A rizzsel a muszlim hódítások korában ismerkedett meg Európa. Tömeges elterjedését pedig a hosszújáratú tengeri kereskedelem tette lehetővé. Bár termesztése több európai országban is meghonosodott, így Olaszország Lombardia tartományában és hazánkban is, Szarvas város környékén, a szintén jövevény burgonya elsőségét nem tudta megingatni. Bár a spanyol konyhában a paellák, és az olasz konyhában a rizottók tekintélyes csoportot alkotnak. És mi lenne a magyar konyha a kitűnő rizses húsok és a disznótor rizses hurkái nélkül? Mint a receptek sorából látszik a két jövevény teljesen kiszorította ételsorainkból a csak hántolt gabonaszemeket vagy durvára őrölt gabonát. Ezek csak egyes nemzetiségi vagy tájjellegű konyhákban maradtak fenn, és mi ritkán kuriózumként főzzük és fogyasztjuk őket. Ilyen a zsidó konyha kitűnő ételkreációjában, a sóletben lévő hántolt árpa (gersli) és a hántolt búza (burizs), mely utóbbi a hántolt étkezési cirokkal (cirizs) együtt inkább háborús rizspótló volt. Szintén a drága rizs helyettesítését szolgáló kukoricadara, melyet a töltött káposztába és hurkába használtak szegényebb vidékeken. Újabban kezd divatba jönni a kukoricaszemek köretként is való fogyasztása. Ez nagyon jó, mert finom ízén túl fontos ásványi és tápanyagokat tartalmaz. A kukoricalisztből vagy darából készült lepények az USA középnyugati államaiban, a palacsintaszerű tortilla és a pászkához hasonló taco a mexikói konyhában, míg a mandarin palacsinta a kínai konyhában jelentős. Az olaszországi Venetó tartomány, és a balkáni országok kedvelt körete a kukoricalisztből vagy darából főzött kása, a puliszka vagy polenta. A szabolcsi és erdélyi konyhának valaha gyakori étele volt.

Pl. Párolt rizs (Ris braisé)- Batthyány – rizs (Ris á la Batthyány) - Sonkás rizs (Ris au jambon) - Gombás rizs - Rizibizi (Ris aux petit pois) Zöldséges rizs - Tojásos rizs - Baszk rizs - Piros rizs - Puliszka - Pirított dara (Garniture de semoule)

Tésztafélékből készíthető köretek

Bár a gabonaszemeket már régen nem fogyasztjuk á, la natúr, a lisztjükből készített köretek fontossága és fogyasztásuk gyakorisága minden divathóbort ellenére töretlen. A tészta ételekkel is az történt mint sok más élelmiszer társával, hogy az egészséges táplálkozás messialisztikus prófétái kiátkozták és benne találták meg minden betegség fő okát ami sújtja az emberiséget. Mások viszont az eddig csak a gabonák feldolgozásakor keletkező hulladéknak tartott korpában vélték megtalálni az „elixírt”. Éljünk, tehát „nullkalóriás” kefirbe kevert korpán és minden „bajunk” tovatűnik. Hm. Melyik rokonunk is szereti a savóba kevert korpát, kérdezhetnénk szarkasztikusan? Na de félre a tréfával. A tészta ételeinkkel is az történt mint sok más élelmiszerünkkel, kikiáltották károsnak és így egészségtelennek. Hiába mutogattak a tésztaételek kedvelői, ott vannak az olaszok. Náluk szinte nincs főétkezés tészta nélkül. Ez ugyan inkább csak a Rómától délre eső Olaszországra igaz, de a felmérések szerint ott sem testesebbek az emberek mint északon. Hol van hát az igazság? Természetesen józanul utánagondolva valahol középen. Természetesen a szervezetünknek szüksége van a tésztafélékben lévő szénhidrátokra, fehérjékre és ásványi anyagokra. Bár nem minden ételünk „szereti” a teljes kiőrlésű liszteket, de a kenyérfélék még finomabbak, egészségesebbek és tartósabbak is ha korpát és így sok rostot tartalmaznak. Tehát elmondható: amennyiben kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, bátran ehetünk tésztákat is. A száraztészták eredete ismeretlen. Az olasz tészták eredetéről, úgy szól a fáma, hogy készítésük receptjét még Marco Póló hozta magával Kínából. A másik megemlítendő érdekesség, hogy a teljesen magyarnak tudott tarhonyát, az Iráni konyha is ismeri, csak ott a neve tarhuna.

Pl. Galuska (Noques) - Zsemlegombóc (Quenelles de pain) - Tarhonya (Farvelli) - Burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre) - Sonkás burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre au jambon) - Széles metélt (Lasagne) - Piros metélt (Lasagne rouge) - Zöld metélt (Lasagne vert) - Csőtészta (Maccaroni) - Spagetti (Spaghezzi) - Csusza tészta - Kockatészta

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

A legfinomabb főtt tészták A legfinomabb főtt tészták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Lángosparti Lángosparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Mi legyen a hűtőben, amit bármikor elő lehet venni, és amit biztosan szeretnek is a vendégek?Mi az, ami nem...

101 tésztaétel 101 tésztaétel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Ezeket a gyorsan és egyszerűen elkészíthető recepteket úgy válogatták össze, hogy még azoknak se kelljen...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek