Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek

Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
A legtöbbünk által nagyon kedvelt köretek, ételek készülnek a különböző gabonafélékből. Ezeket - mint a többi élelmiszercsoportot - hol dicsőítik, hol "elátkozzák" a táplálkozási szakemberek...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Gabonafélékből készíthető köretek

Történelmünk egyik fontos fordulópontja volt, amikor vadászó - gyűjtögető életmódot folytató őseink háziasították az első pázsitfűféléke és a többi gabonafélét. A mi kultúrkörünk első gabona növényei a kis-ázsiai, úgynevezett termékeny félhold (a mai Törökország, Izrael, Szíria, Irak és Irán egyes területei) területén több ezer évvel ezelőtt háziasított tönkölybúza, rozs és az árpa. A kínai kultúrkör első háziasított gabonája, északon egy muharféle a rókafarkú köles, mely a magyarság legrégebben ismert gabonája is, míg délen már akkor is a rizs volt. A rizzsel a muszlim hódítások korában ismerkedett meg Európa. Tömeges elterjedését pedig a hosszújáratú tengeri kereskedelem tette lehetővé. Bár termesztése több európai országban is meghonosodott, így Olaszország Lombardia tartományában és hazánkban is, Szarvas város környékén, a szintén jövevény burgonya elsőségét nem tudta megingatni. Bár a spanyol konyhában a paellák, és az olasz konyhában a rizottók tekintélyes csoportot alkotnak. És mi lenne a magyar konyha a kitűnő rizses húsok és a disznótor rizses hurkái nélkül? Mint a receptek sorából látszik a két jövevény teljesen kiszorította ételsorainkból a csak hántolt gabonaszemeket vagy durvára őrölt gabonát. Ezek csak egyes nemzetiségi vagy tájjellegű konyhákban maradtak fenn, és mi ritkán kuriózumként főzzük és fogyasztjuk őket. Ilyen a zsidó konyha kitűnő ételkreációjában, a sóletben lévő hántolt árpa (gersli) és a hántolt búza (burizs), mely utóbbi a hántolt étkezési cirokkal (cirizs) együtt inkább háborús rizspótló volt. Szintén a drága rizs helyettesítését szolgáló kukoricadara, melyet a töltött káposztába és hurkába használtak szegényebb vidékeken. Újabban kezd divatba jönni a kukoricaszemek köretként is való fogyasztása. Ez nagyon jó, mert finom ízén túl fontos ásványi és tápanyagokat tartalmaz. A kukoricalisztből vagy darából készült lepények az USA középnyugati államaiban, a palacsintaszerű tortilla és a pászkához hasonló taco a mexikói konyhában, míg a mandarin palacsinta a kínai konyhában jelentős. Az olaszországi Venetó tartomány, és a balkáni országok kedvelt körete a kukoricalisztből vagy darából főzött kása, a puliszka vagy polenta. A szabolcsi és erdélyi konyhának valaha gyakori étele volt.

Pl. Párolt rizs (Ris braisé)- Batthyány – rizs (Ris á la Batthyány) - Sonkás rizs (Ris au jambon) - Gombás rizs - Rizibizi (Ris aux petit pois) Zöldséges rizs - Tojásos rizs - Baszk rizs - Piros rizs - Puliszka - Pirított dara (Garniture de semoule)

Tésztafélékből készíthető köretek

Bár a gabonaszemeket már régen nem fogyasztjuk á, la natúr, a lisztjükből készített köretek fontossága és fogyasztásuk gyakorisága minden divathóbort ellenére töretlen. A tészta ételekkel is az történt mint sok más élelmiszer társával, hogy az egészséges táplálkozás messialisztikus prófétái kiátkozták és benne találták meg minden betegség fő okát ami sújtja az emberiséget. Mások viszont az eddig csak a gabonák feldolgozásakor keletkező hulladéknak tartott korpában vélték megtalálni az „elixírt”. Éljünk, tehát „nullkalóriás” kefirbe kevert korpán és minden „bajunk” tovatűnik. Hm. Melyik rokonunk is szereti a savóba kevert korpát, kérdezhetnénk szarkasztikusan? Na de félre a tréfával. A tészta ételeinkkel is az történt mint sok más élelmiszerünkkel, kikiáltották károsnak és így egészségtelennek. Hiába mutogattak a tésztaételek kedvelői, ott vannak az olaszok. Náluk szinte nincs főétkezés tészta nélkül. Ez ugyan inkább csak a Rómától délre eső Olaszországra igaz, de a felmérések szerint ott sem testesebbek az emberek mint északon. Hol van hát az igazság? Természetesen józanul utánagondolva valahol középen. Természetesen a szervezetünknek szüksége van a tésztafélékben lévő szénhidrátokra, fehérjékre és ásványi anyagokra. Bár nem minden ételünk „szereti” a teljes kiőrlésű liszteket, de a kenyérfélék még finomabbak, egészségesebbek és tartósabbak is ha korpát és így sok rostot tartalmaznak. Tehát elmondható: amennyiben kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, bátran ehetünk tésztákat is. A száraztészták eredete ismeretlen. Az olasz tészták eredetéről, úgy szól a fáma, hogy készítésük receptjét még Marco Póló hozta magával Kínából. A másik megemlítendő érdekesség, hogy a teljesen magyarnak tudott tarhonyát, az Iráni konyha is ismeri, csak ott a neve tarhuna.

Pl. Galuska (Noques) - Zsemlegombóc (Quenelles de pain) - Tarhonya (Farvelli) - Burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre) - Sonkás burgonyagombóc (Quenelles de pommes de terre au jambon) - Széles metélt (Lasagne) - Piros metélt (Lasagne rouge) - Zöld metélt (Lasagne vert) - Csőtészta (Maccaroni) - Spagetti (Spaghezzi) - Csusza tészta - Kockatészta

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Gabonafélékből és tésztafélékből készíthető köretek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Tészták Tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindenki szereti a tésztát? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: azoknak, akik szeretik, ezek a receptek örömet...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

A legfinomabb köretek és főzelékek A legfinomabb köretek és főzelékek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Palacsintaparti Palacsintaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Egyszer fogadásból egy olyan bulit rendeztem fiatalok számára, ahol minden étel alapja a palacsintatészta volt....

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek