Levesek
Bableves: bazsalikom, bors, kakukkfű vagy borsfű vagy paprika.
Borsóleves: metélőhagyma, petrezselyem vagy szerecsendió, bors vagy borsfű.
Burgonyaleves: üröm, borsfű, kapor, tárkony vagy curry vagy kömény, majoránna vagy babérlevél.
Hagymaleves: sáfrány vagy sáfrányos szeklice, bors, petrezselyemlevél.
Halleves: sáfrány, tárkony, fokhagyma, babérlevél.
Húslevesek: bors vagy borsfű, fokhagyma, zeller, petrezselyem és tárkony vagy zsálya, sáfrány vagy sátrányos szeklice, cseresznyepaprika, gyömbér, szerecsendió, hagyma, citromlé, borecet, kömény, fokhagyma.
Karalábéleves: bors vagy borsfű, petrezselyem, friss borsmenta, zsálya és bazsalikomlevél vagy szerecsendió, Worcester-szósz.
Karfiolleves: bazsalikom vagy curry vagy kapor vagy tárkony, vagy lestyán.
Paradicsomleves: bazsalikom, kapor, turbolya zsálya, szurokfű vagy paprika.
Spenótleves: szerecsendió, bors, petrezselyem levél, metélőhagyma.
Tojásleves: hagyma, fokhagyma,pirospaprika, babérlevél, bors vagy petrezselyem, bazsalikomlevél vagy zellerzöld.
Zöldséglevesek: borsmentalevél, szerecsendió, bors vagy borsfű, petrezselyemlevél vagy zellerlevél és -gumó.
Párolt zöldségek
Bab: borsfű vagy feketebors + kapor vagy petrezselyem, vagy zsályalevél, fokhagyma.
Burgonya: rozmaring, vöröshagyma, fokhagyma vagy bors, kakukkfű, petrezselyemlevél.
Fehér káposzta: bazsalikom, borsfű, boróka + kömény.
Gomba: rozmaring, kakukkfű vagy kömény.
Karfiol: szerecsendió, fehér bors.
Karalábé: szegfűszeg vagy szerecsendió vagy rozmaring.
Lencse: hagyma, szegfűszeg, babérlevél, fokhagyma, bors, petrezselyemlevél.
Sárgarépa: ánizs, tárkony + szegfűszeg vagy petrezselyem vagy menta.
Uborka: petrezselyem, hagyma, fekete bors + ánizs vagy borsfű vagy kapor.
Vörös káposzta: ánizs, boróka, hagyma + borsfű vagy szegfűszeg.
Zöldborsó: fehér bors, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem.
Főzelékek
Burgonyafőzelék: hagyma, zeller vagy babérlevél.
Kelkáposzta-főzelék: fokhagyma, kömény, pirospaprika, bors.
Lencsefőzelék: babérlevél, fokhagyma, hagyma, borsfű.
Salátafőzelék: kapor, fokhagyma.
Szárazborsó-főzelék: fokhagyma, hagyma, bors vagy borsfű.
Tökfőzelék: hagyma, kapor, pirospaprika.
Húsok
Borjúhús: hagyma, fehér bors + curry vagy paprika vagy zsálya vagy rozmaring.
Csirkehús: szárnyas fűszerkeverék, rózmaring, bazsalikom, üröm + paprika vagy tárkony vagy édeskömény, hagyma, fokhagyma.
Marhahús: főtt = bazsalikom, babérlevél, bors, szerecsendió; sült = kakukkfű vagy rozmaring, bors.
Sertéshús: majoránna, üröm, fokhagyma + curry vagy kakukkfű vagy bazsalikom.
Ürühús: rozmaring, fokhagyma + majoránna vagy kakukkfű.
Vadhúsok: boróka, zsálya, szegfűszeg, curry vagy tárkony, áfonya.
Halételek
Angolna: kapor, torma + koriander vagy zsálya, szerecsendió.
Csuka: petrezselyemlevél, bors, Worcester-szósz, fokhagyma, babérlevél, mustár, ketchup, hagyma.
Fogas: hagyma, rozmaring, kakukkfű, majoránna, babérlevél, bors.
Főtt hal: kapor, zsálya, bazsalikom, boróka, babérlevél + rozmaring vagy curry.
Harcsa: fokhagyma, petrezselyem levél, bors vagy szójaszósz, gyömbér.
Hering: kapor, tárkony, babérlevél, bors + koriander.
Kecsege: kapri, fokhagyma, petrezselyemlevél, bazsalikom, szurokfű, bors.
Pisztráng: bors, szurokfű, ánizs, hagyma, fokhagyma, petrezselyemlevél.
Ponty: kapor, édeskömény, bors, petrezselyem + paprika vagy kakukkfű.
Saláták
Babsaláta: hagyma, fokhagyma, babérlevél, borecet, petrezselyemlevél.
Burgonyasaláta: borsfű, bors, hagyma, paprika, petrezselyemlevél vagy metélőhagyma vagy kakukkfű.
Céklasaláta: koriander, torma, bors + kömény vagy zeller.
Gombasaláta: babérlevél, koriander, bors, petrezselyemlevél vagy metélőhagyma, mustár.
Gyümölcssaláta: zeller, bors, cayenne-i bors, gyömbér.
Halsaláta: bazsalikom, fokhagyma, babérlevél, torma + petrezselyemlevél vagy paprika.
Hússaláta: bazsalikom, üröm, kapor, tárkony + majoránna vagy torma.
Paprikasaláta: fokhagyma, borecet, bors vagy borsfu, szurokfű vagy olajbogyó, kapri.
Paradicsomsaláta: kapor, petrezselyemlevél, fokhagyma + bazsalikom vagy hagyma, kakukkfű.
Spárgasaláta: bazsalikom, tárkony + szerecsendió vagy szegfűbors vagy sáfrány.
Uborkasaláta: kapor, borsfű, fokhagyma + borágó, tárkony vagy metélőhagyma vagy petrezselyemlevél.
Zöld saláta: bazsalikom, borsfű, kapor + hagyma vagy fokhagyma, kakukkfű vagy petrezselyemlevél.