Fűszerezési ajánlatok

Ételek és fűszerek

Fűszerezési ajánlatok
Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy az egyes ételfajtákat mely fűszerek segítségével ízesíthetjük...

A cikk forrása

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
(Mezőgazdasági Kiadó)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretnének egészségesen, de egyúttal ízletesen táplálkozni. A műben ábácásorrendben megtalálható az összes...
Bővebben...

Levesek

Bableves: bazsalikom, bors, kakukkfű vagy borsfű vagy paprika.
Borsóleves: metélőhagyma, petrezselyem vagy szerecsendió, bors vagy borsfű.
Burgonyaleves: üröm, borsfű, kapor, tárkony vagy curry vagy kömény, majoránna vagy babérlevél.
Hagymaleves: sáfrány vagy sáfrányos szeklice, bors, petrezselyemlevél.
Halleves: sáfrány, tárkony, fokhagyma, babérlevél.
Húslevesek: bors vagy borsfű, fokhagyma, zeller, petrezselyem és tárkony vagy zsálya, sáfrány vagy sátrányos szeklice, cseresznyepaprika, gyömbér, szerecsendió, hagyma, citromlé, borecet, kömény, fokhagyma.
Karalábéleves: bors vagy borsfű, petrezselyem, friss borsmenta, zsálya és bazsalikomlevél vagy szerecsendió, Worcester-szósz.
Karfiolleves: bazsalikom vagy curry vagy kapor vagy tárkony, vagy lestyán.
Paradicsomleves: bazsalikom, kapor, turbolya zsálya, szurokfű vagy paprika.
Spenótleves: szerecsendió, bors, petrezselyem levél, metélőhagyma.
Tojásleves: hagyma, fokhagyma,pirospaprika, babérlevél, bors vagy petrezselyem, bazsalikomlevél vagy zellerzöld.
Zöldséglevesek: borsmentalevél, szerecsendió, bors vagy borsfű, petrezselyemlevél vagy zellerlevél és -gumó.

Párolt zöldségek

Bab: borsfű vagy feketebors + kapor vagy petrezselyem, vagy zsályalevél, fokhagyma.
Burgonya: rozmaring, vöröshagyma, fokhagyma vagy bors, kakukkfű, petrezselyemlevél.
Fehér káposzta: bazsalikom, borsfű, boróka + kömény.
Gomba: rozmaring, kakukkfű vagy kömény.
Karfiol: szerecsendió, fehér bors.
Karalábé: szegfűszeg vagy szerecsendió vagy rozmaring.
Lencse: hagyma, szegfűszeg, babérlevél, fokhagyma, bors, petrezselyemlevél.
Sárgarépa: ánizs, tárkony + szegfűszeg vagy petrezselyem vagy menta.
Uborka: petrezselyem, hagyma, fekete bors + ánizs vagy borsfű vagy kapor.
Vörös káposzta: ánizs, boróka, hagyma + borsfű vagy szegfűszeg.
Zöldborsó: fehér bors, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem.

Főzelékek

Burgonyafőzelék: hagyma, zeller vagy babérlevél.
Kelkáposzta-főzelék: fokhagyma, kömény, pirospaprika, bors.
Lencsefőzelék: babérlevél, fokhagyma, hagyma, borsfű.
Salátafőzelék: kapor, fokhagyma.
Szárazborsó-főzelék: fokhagyma, hagyma, bors vagy borsfű.
Tökfőzelék: hagyma, kapor, pirospaprika.

Húsok

Borjúhús: hagyma, fehér bors + curry vagy paprika vagy zsálya vagy rozmaring.
Csirkehús: szárnyas fűszerkeverék, rózmaring, bazsalikom, üröm + paprika vagy tárkony vagy édeskömény, hagyma, fokhagyma.
Marhahús: főtt = bazsalikom, babérlevél, bors, szerecsendió; sült = kakukkfű vagy rozmaring, bors.
Sertéshús: majoránna, üröm, fokhagyma + curry vagy kakukkfű vagy bazsalikom.
Ürühús: rozmaring, fokhagyma + majoránna vagy kakukkfű.
Vadhúsok: boróka, zsálya, szegfűszeg, curry vagy tárkony, áfonya.

Halételek

Angolna: kapor, torma + koriander vagy zsálya, szerecsendió.
Csuka: petrezselyemlevél, bors, Worcester-szósz, fokhagyma, babérlevél, mustár, ketchup, hagyma.
Fogas: hagyma, rozmaring, kakukkfű, majoránna, babérlevél, bors.
Főtt hal: kapor, zsálya, bazsalikom, boróka, babérlevél + rozmaring vagy curry.
Harcsa: fokhagyma, petrezselyem levél, bors vagy szója­szósz, gyömbér.
Hering: kapor, tárkony, babérlevél, bors + koriander.
Kecsege: kapri, fokhagyma, petrezselyemlevél, bazsalikom, szurokfű, bors.
Pisztráng: bors, szurokfű, ánizs, hagyma, fokhagyma, petrezselyemlevél.
Ponty: kapor, édeskömény, bors, petrezselyem + paprika vagy kakukkfű.

Saláták

Babsaláta: hagyma, fokhagyma, babérlevél, borecet, petrezselyemlevél.
Burgonyasaláta: borsfű, bors, hagyma, paprika, petrezselyemlevél vagy metélőhagyma vagy kakukkfű.
Céklasaláta: koriander, torma, bors + kömény vagy zeller.
Gombasaláta: babérlevél, koriander, bors, petrezselyemlevél vagy metélőhagyma, mustár.
Gyümölcssaláta: zeller, bors, cayenne-i bors, gyömbér.
Halsaláta: bazsalikom, fokhagyma, babérlevél, torma + petrezselyemlevél vagy paprika.
Hússaláta: bazsalikom, üröm, kapor, tárkony + majoránna vagy torma.
Paprikasaláta: fokhagyma, borecet, bors vagy borsfu, szurokfű vagy olajbogyó, kapri.
Paradicsomsaláta: kapor, petrezselyemlevél, fokhagyma + bazsalikom vagy hagyma, kakukkfű.
Spárgasaláta: bazsalikom, tárkony + szerecsendió vagy szegfűbors vagy sáfrány.
Uborkasaláta: kapor, borsfű, fokhagyma + borágó, tárkony vagy metélőhagyma vagy petrezselyemlevél.
Zöld saláta: bazsalikom, borsfű, kapor + hagyma vagy fokhagyma, kakukkfű vagy petrezselyemlevél.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Fűszerezési ajánlatok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Kapcsolódó cikkek