Főzés wokban

Főzés wokban
A több száz évvel ezelőtt feltalált wok mai is az ázsiai konyha legfontosabb segédeszköze. Ahogy az ázsiai konyhaművészet az egész világon elterjedt, a wok használata is kilépett hagyományos kereteiből és eljutott a világ minden tájára...

A cikk forrása

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó)
Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az...
Bővebben...

A wok alapelve, hogy nagyon közel hozza az élelmiszereket a hőforráshoz. Abban az időben találták fel, amikor még kevés volt a tüzelőanyag, ezért alapformája évszázadokon keresztül változatlan maradt, mivel mind formáját, mind anyagát úgy alakították ki, hogy egyenletesen melegedjen fel, sokáig tartsa a hőt, és gyorsan eloszlassa az egész felületen.

A wok segítségével gyorsan és könnyen főzhetünk. Szükség van ugyan némi előkészületre és szervezésre, de ezért rendszerint kárpótol a rövid főzési idő - amint azt a keverve sült ételek is bizonyítják. Elősegíti az egészséges életmódot, mivel tágas felületén kevesebb olaj is elegendő az ételek elkészítéséhez. További előnye, hogy - főként a keverve sült ételek, ill. a sokféle párolt fogás elkészítésekor - az alkotórészekből kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint sok más főzési módszer esetében.

A wok fajtái

Bár minden wok ugyanazon az elgondoláson alapszik, vannak bizonyos különbségek, beleértve a méreteket is. Általános háztartási célokra a 30-35 cm-es átmérőjű wok a legmegfelelőbb méret, mivel könnyebb kis adag ételeket elkészíteni nagyobb serpenyőben, mint fordítva.
Vannak edények, amelyekre két kis fület szereltek kétoldalt, másoknak egyetlen hosszú nyelük van. A két füllel ellátott wok stabilabb, ami jól jön, amikor párolunk vagy sütünk benne, míg a kevergetős és rázogatós módszerhez a nyeles wok alkalmasabb, mivel egyik kezünkben fogjuk a nyelét, a másikban a sülteslapátot, hogy biztosítsuk az alkotórészek ennél a főzési technikánál elengedhetetlen állandó mozgatását.
Formája szerint kétféle wok kapható: gömbölyű vagy lapos aljú. A lekerekített fajta leginkább a gáztűzhelyen való főzésre alkalmas, mivel a láng szabályozásával a wok távolabbi részei is jól elérhetők.

A megfelelő anyag kiválasztása

A wok eredetileg öntöttvasból készült és egyes szakácsok még ma is erre esküsznek, mivel azöntöttvas jól tartja a hőt. Az öntöttvas wok azonban nagyon nehéz, ezért nem mindenki tudja használni.
Manapság sokféle anyag közül választhatunk.Az ázsiai országokban a legáltalánosabban elterjedt anyag a közönséges könnyűacél. Kiválóan vezeti a hőt, ami elősegíti az ételek ropogós és ízletes elkészítését, különösen, ha gáztűzhelyen használjuk. A wok sok egyéb anyagból is kapható. Igen népszerű a nemesacél, amely azonban rossz hővezető, hacsak nem készül alumíniummaggal, vagyis olyan fémmel, amely jól vezeti a hőt. Az egészségtudatos étkezés elterjedésével egyre népszerűbbek a leragadást gátló bevonattal ellátott wokok. Ezeket könnyű tisztán tartani és alig van szükségük olajra. Sok gyártó azonban óv attól, hogy teflonedényeit nagy lángon használjuk, miközben ez nélkülözhetetlen a sikeres keverve sütéshez. Újabban hőkezelt teflonbevonatú wokok is megjelentek a piacon, amelyek képesek ellenállni a magas hőmérsékletnek, de nem árt meggyőződni a gyártóról.

A wok beavatása

A közönséges acélból készült új wokot használat előtt meg kell tisztítani, és be kell avatni, hogy eltávolítsuk az edényről azt a védőréteget, ami a vásárlás előtti rozsdásodást hivatott megakadályozni. Ezt az eljárást a nemesacélból, öntöttvasból és teflonbevonattal gyártott edényeken nem kell elvégezni.
Beavatáskor először is a közönséges acélból készült edényt a tűzhelyre tesszük, hideg vizet öntünk bele és hozzáadunk 2 evőkanálnyi szódabikarbónát. Felforraljuk a vizet, és nagy lángon 15 percig forraljuk. Ezután kiöntjük a vizet, és súrolókefével lesikáljuk a bevonatot, ha szükséges, a folyamatot többször megismételjük. A wokot kiöblítjük és hagyjuk, hogy alaposan megszáradjon. Előkészítjük a földimogyoró- vagy más olajat egy kis tálban és a háztartási törlőpapírt. A wokot nagy lángra tesszük, majd egy maroknyi papírtörlőt az olajba mártunk és bedörzsöljük vele a wok egész belső felületét - ehhez a művelethez használhatunk egy hosszú nyelű fogót. Addig ismételgetjük, amíg a papírtörlő tisztán válik el az edénytől. A lángot takarékra állítjuk, majd 15 percig melegítjük a wokot, hogy magába szívja az olajat. Az olajozást közvetlenül azt megelőzően megismételjük, hogy az edényt először használatba vesszük.
Idővel kialakul az étel leragadását gátló réteg. A nagy lángon való égetéskor a fátyolos üledékréteg nelesül a wokba és létrejön az összetvészthetetlenül jellegzetes, füstös wok-aroma. Sokak számára a wok-aroma íze jelenti az igazi keverve sült ételek zamatát.

Gondozás és karbantartás

Az acélból készült wokot tisztításkor először hagyjuk kihűlni, majd meleg vízben elmosogatjuk, amelyhez puha kefét vagy konyharuhát használunk.Mielőtt elrakjuk, meggyőződünk róla, hogy teljesen megszáradt. Sok ázsiai szakács a tiszta wokot 1-2 percig alacsony lángon melegíti, hogy tökéletesen megszáradjon. Elrakás előtt a közönséges acélból készült wokot vékony olajréteggel kell bedörzsölni vagy bekenni, hogy csúcsformáját megőrizze.
A megfelelően ápolt wokot általában nem szabad erős dörzsölőkefével súrolni. Kívülről azonban időről időre szükségessé válhat a súrolás. Kerüljük a tisztítószerek használatát, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel károsítják a bevonatot. Ha viszont leégettünk valamit a wokban, elkerülhetetlenné válhat mosószer, vagy akár egy finom súrolóeszköz alkalmazása, hogy a tisztítást elvégezhessük. Ezután meg kell ismételni a beavatást.

A wok tartozékai

Ha gyakran sütünk kevergetve, egyetlen tartozékra van igazán szükségünk, a sültes- vagy forgatólapátra - egy olyan lapátszerű fakanálra, amellyel a kevergetve sütésnél elengedhetetlen és folyamatos gyors kapargatást és forgatást a legkönnyebben elvégezhetjük.
Levesek, curryk vagy egytálételek készítésénél szükségünk lesz egy fedőre, hogy a letakarással főzés közben megakadályozzuk a párolgást, ha edig fedő nélküli bambusz-párolóedényt használunk, a párolt ételeket is le kell fedni.
Az olajban sütésnél hasznos a szedőkanál, hogy a megpirult darabokat kiemeljük, és lecsepegtessük róluk az olajat. Ezek sokféle méretben kaphatók. Jól jön egy pár hosszú, fából készült evőpálcika is, amelyekkel a hozzávalókat megfordíthatjuk, hogy egyenletesen ropogósra pirulhassanak.
A bambusz-párolókosarak egy sor ételelkészítésénél nyújtanak segítséget, a különféle gombócoktól és batyuktól kezdve egészen az egyben párolt halakig, és amikor a wokból kivesszük, egyenesen az étkezőasztalra tehetjük. Célszerű a kosarakat sütőpapírral vagy banánlevéllel kibélelni, nehogy az egyes ételdarabok a wokba essenek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Főzés wokban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Wok 3 Wok 3
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek