Felső erjesztésű sörök

A felső erjesztésű sörök

Felső erjesztésű sörök
Történelmileg a felső erjesztési eljárás terjedt el először, aminek oka igen egyszerű: a különféle hűtési technikák elterjedéséig alsó erjesztésű söröket csak hideg vidékeken, illetve hűvösebb évszakokban készíthettek, míg a felső erjesztésű söröket gyakorlatilag bárhol, az év bármely szakában főzhettek...

A cikk forrása

Sör aranykönyv Sör aranykönyv
(Dréher Sörgyárak Rt.)
A sör több, mint egyszerű innivaló. Több, mint maláta, komló, víz és élesztő együttese. Több, mint egy átlagos fogyasztási cikk, mely ott sorakozik a szupermarketek polcain. A sörnek évezredes története, kultúrája...
Bővebben...

A hagyományos, felső erjesztés 15-20 fokon történik és az erjesztés legalább 4, de akár 8 napig is eltarthat. Az erjesztés végén az edény tetejére felemelkedő élesztőt lefölözik és a sörlét hordókba vagy kondícionálótartályokba töltik. Ezután a sört pincehőmérsékleten közel egy hónapig érlelik. Ezt nevezik meleg kondícionálásnak.

Felső erjesztési eljárással készülnek az ale-ek (bitter, mild, stout, porter, brown ale, pale ale, old ale, barley wine), valamint a búzasörök. Ezek a sörök mintegy 13 fokon felszolgálva nyújtanak teljes ízélményt, így semmiképpen sem ajánlatos őket túlhűteni!

A felső erjesztésű sörök fajtái

A felső erjesztésű sörök legismertebb típusa az ale, melynek alkoholtartalma és ízkaraktere szerint számos fajtáját különböztetjük meg.

A bitter az egyik legnépszerűbb, főleg csapolt sörként fogyasztott angol ale, melynek íze kissé száraz és kesernyés, színe rézvörös vagy óarany, alkoholtartalma pedig meglehetősen alacsony (3,5-4,5%).

A mild egy világosabb és alapvetően malátaízű ale, amelyet csak kevéssé komlóznak és alkoholtartalma még a bitternél is alacsonyabb. Éppen ezért ez a sör nagy mennyiségben is fogyasztható, valódi szomjoltó.

Az old ale valódi sörkülönlegesség, melynek lényege minden esetben a hosszú érlelési idő. Van olyan változata, amelynél az érlelés csak 3 hónapig tart, viszont az italt csak a palackozás utáni 5. (!) évben szabad - vagy inkább ajánlatos - elfogyasztani. Az old ale-ek egy másik verzójánál viszont az 1-2 évig tölgyfahordóban érlelt brown ale-t egy friss főzésű brown ale-lel keverik össze - természetesen előre meghatározott arányban.

A pale ale a közép-angliai Burton városából származik. Színe borostyánsárga vagy világos vörösesbarna, íze friss, kissé gyümölcsös, nem túl keserű, alkoholtartalma pedig 4,5 %-os.

A brown ale jellegzetes karamelles, édeskés ízét a maláta finom aszalásának, pörkölésének köszönheti, mely során a maláta természetes cukortartalma enyhén karamellizálódik. A szinte áthatolhatatlanul sötétbarna színű italt alacsony alkoholtartalma miatt elsősorban étkezésekhez, édeskés íze miatt akár desszertekhez is ajánlják.

Az alt, a németek ale-je sokban különbözik az angol ale-ektől. Itt a meleg főerjedési szakaszt egy hideg utóérlelés (lagerezés) követi, amely egészen különleges ízkaraktert kölcsönöz ezeknek a söröknek. A német alt-oknak két alapvető válzozatuk van. A düsseldorfi alt-ok bronz, vagy sötét rézszínűek, alig komlózottak, viszont igen keserűek és kissé savanykás utóízűek. A kölni kölsh világos aranyszínű, nem kesernyés, inkább gyümölcsös ízű, könnyű sör.

A felső erjesztésű sörök másik legismertebb típusa a stout, melynek jellegzetessége, hogy a felhasznált pörkölt malátának köszönhetően rendkívül sötét, gyakran fekete színű, igen testes ital. Ízprofiljuk és alkoholtartalmuk alapján a stoutokat tovább csoportosíthatjuk.

A milk stout (mai nevén: sweet stout vagy cream stout) jellemzően angol eredetű. Nevét onnan kapta, hogy tejcukrot, vagyis laktózt is tartalmaz, melyet az erjedésben lévő sörhöz adagolnak hozzá. A sört ezután lehűtik, leállítva ezzel az erjedés folyamatát. Az eredmény: egy édeskés, alacsony alkoholtartalmú ital, amelyet kis mennyiségben akár még gyermekek is fogyaszthatnak.

A dry stout (vagy extra stout) legjelesebb képvielői az ír stout-ok, melyek - ellentétben az angol típusúakkal - igencsak kesernyések és szárazak.

Az imperial stout egy rendkívül magas - legalább 8-10 %-os - alkoholtartalmú sör, melyet igen hosszú időn keresztül erjesztenek, így a malátacikor szinte teljes mértékben átaakul benne alkohollá.

A porter-t 1720 körül főzték először Londonban. Egyes kutatások szerint a kocsmákban elkészített sörkeveréket, a stout és az ale mixét kívánták iparilag utánozni vele. A felhasznált pörkölt malátának köszönhetően színe sötét, néha teljesen fekete, 5-6 %-os alkoholtartalmú, erősen komlóízű sör.

A búzasör (wiezenbier, weissbier) Bajorországból származik és csak az utóbbi évtizedekben tett szert igazi népszerűségre. a búzasör felerészben búzamalátából, felerészt árpamalátából készül és kétféle változata is ismert: a szűretlen (hefeweizen) és a szűrt (kristallweizen). Ez utóbbit a sörínyencek nemes egyszerűséggel a búzasör megcsúfolásának tartják.

A barley wine, az árpabor egyik különlegessége, hogy készítéséhez nem sörélesztőt, hanem a pezsgőgyártásnál alkalmazott speciális élesztő-törzseket használnak. A "sört" itt is több hónapon át tölgyfahordókban érlelik, de közben többször is felkeverik. A gyümölcsös ízű barley wine 9-10 %-os alkoholtartalmú, vagyis meglehetősen erős ital.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Felső erjesztésű sörök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Gasztronómiai szótár Gasztronómiai szótár
Szerzők: Hadoke, Mike, Kerndter, Fritz
Kiadó: Grimm Kiadó (2008)

Összesen mintegy 2500 aktuális szakkifejezés. Szakterületek: általános gasztronómia, elkészítési módok...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Kapcsolódó cikkek