Étkezési szokások

Étkezési szokások
Az evés tekintetében a görög nap tulajdonképpen nem kezdődik el dél előtt...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

A kényelmesen elfogyasztott, bőséges "klasszikus" reggeli helyett csupán aprósüteményt - édeset vagy sósat, ízlés szerint - esznek a kávéhoz, szinte csak futólag. Délben ezzel szemben megnyílik a korlátlan lehetőségek hideg vagy langyos ételekből álló büféje: friss saláták, főtt, konzerv vagy pürésített zöldségek, grillezett húsok vagy sült halak. A sokféleség mellett az egyes adagok kellemesen áttekinthetők maradnak. Általában etima fajitát adnak, azaz már délelőtt elkészített, ezért többé vagy kevésbé kihűlt ételeket, a tisz orasszal, a frissen készültekkel ellentétben. A nap főétkezését a kora éjszakai a kora éjszakai órákban fogyasztják el, mert este 10 vagy 11 előtt nemigen mennek sehová. Ezzel be is zárul a kör, és az említésre is alig méltó reggeli értelmet kap, hiszen ilyenkorra az utolsó étkezés óta viszonylag kevés idő telik el.

A kenyér minden étkezés elengedhetetlen alkotórésze, akár tésztafélék, akár saláták kerülnek az asztalra, és mindig lehet utánrendelni. Még szokás az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt enni, ami a görög konyha egyik nagy előnye. A másik: a szupermarketek előre csomagolt és mélyhűtött készételei új jelenségnek számítanak, és szinte csak a városokra korlátozódnak, ahol főleg a dolgozó nők használják fel őket szívesen.

Az étkezés több mint táplálékfelvétel, tudatosan a társas kapcsolatok ápolására is szolgál, ami talán a szirupos gyümölcsök és az édes sütemények esetében a leginkább szembeötlő - ezeket főleg társaságban előszeretettel szolgálják fel mindenféle álszemérem nélkül a délutáni kávéhoz és egy pohár vízhez.
Az étkezési szokások mellett a hívő görögök meglehetősen szigorú "nem-étkezési" szokásokat is ápolnak, és az ortodox egyház előírásai szerint az év során eltérő hosszúságú időszakokban lemondanak bizonyos élelmiszerekről.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Étkezési szokások
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Kapcsolódó cikkek