Ehető

A világ élelmiszernövényeinek története, felhasználása

Ehető
Miközben tanácstalanul állunk a nagy élelmiszerláncok polcai előtt, és csodálkozva nézegetjük az idegenszerű, ismeretlen gyümölcsöket, zöldségeket, rádöbbenünk, hogy a világ zsugorodik. És miközben az egzotikus külhoni növények között próbálunk eligazodni, már nem emlékszünk, hogy lakóhelyünkön melyek az őshonos ehető növények, hogy ezek mikor teremnek és hogyan készíthetjük el őket. Vajon ebben az összezavarodott, korábban sosem tapasztalt bőségben tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi és miért, honnan és hogyan kerül az asztalunkra?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a rendkívül érdekes, a maga nemében egyedülálló kiadvány, amely több mint 450 élelmiszernövényünk eredetét, történetét, botanikai jellemzőit és felhasználhatóságát mutatja be 500 gyönyörű fotóval illusztrálva.

Az Ehető! nem szakácskönyv, sokkal inkább kultúrtörténeti-gasztronómiai enciklopédia. Első, áttekintő részében („A növényektől a táplálékig”) a kezdetektől a közeljövőig, a gyűjtögetéstől a legkorszerűbb élelmiszeripari eljárásokig kísérhetjük figyelemmel ehető haszonnövényeink, s velük párhuzamosan az egész emberiség történetét. Olyan rövid, de rendkívül tartalmas és izgalmas összefoglalást kapunk, ami a szokványos történelemkönyvekből rendszerint hiányzik, holott az élelmiszerek, az élelmezés geopolitikai szerepe mindig is a történelmi események egyik legfőbb mozgatórugója volt.

A második, terjedelmesebb rész („A tápláléknövények leírása”) maga az enciklopédia: azonos felépítésű szócikkekben, fényképekkel mutatja be a világ legfontosabb élelmiszernövényeit, sorrendben a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, diókat és egyéb magvakat, zöldfűszereket, fűszereket, italkészítésre használt növényeket, cukor- és olajnövényeket. Valamennyi szócikk a termény történetével indul: egészen bizonyos, hogy mindenki számára tartogat meglepetéseket! Ki gondolná, hogy a banán bizony nem Afrikából származik, a görögdinnye azonban igen, vagy hogy a perui Andokban őshonos burgonya írek millióit mentette meg az éhhaláltól?

A növény történetét botanikai jellemzői követik: ne számítsunk azonban itt sem száraz szakszövegre, puszta adathalmazra! Természetesen tudományos igényességgeel adja meg a termények rendszertani nevét, helyét, rokonságát, felsorolja alapvető fizikai jellemzőit, termesztésének alapelveit, ezzel együtt azonban az érdekességek újabb tárháza következik, legyen szó akár a világ legnagyobb gyümölcséről, a 45 kg-os, különös nevű dzsekfrútról, akár az egyik legrégebbi és leghétköznapibb fűszernövényünkről, a -18 °C-os telet is átvészelő rozmaringról. Nincs olyan növény, ami ne nyűgözné le az olvasót, ne ragadná meg képzeletét! A szócikkek harmadik része a növény felhasználási területeit mutatja be, melyek sokszínűsége rádöbbent bennünket mind az emberi faj hihetetlen találékonyságára, mind haszonnövényeink csodálatos sokoldalúságára.

A szorosabban vett tudományos adatokat lépten-nyomon kultúrtörténeti anekdoták, névmagyarázatok, idézetek, jó tanácsok, illusztrációk színesítik, erősítve a szerzők azon törekvését, hogy az élelmiszernövényekre ne pusztán mint táplálékunkra, sokkal inkább mint kultúránk szerves részére tekintsünk. A kötetet nagyon jól használható Függelék (tápanyagtáblázat és fogalomtár) zárja.

Kinek is szól ez a könyv? Mindenkinek, aki táplálkozik, de a kulináris élvezetek mellett intellektuális élvezetre is vágyik. Aki szeretné megismerni azt a hihetetlenül gazdag flórát, ami terített asztalként vesz körül mindannyiunkat, benne őseink hagyományaival, s utódaink lehetőségeivel. Mindenkinek, aki szívesen nézelődik a világfalu piacán, hogy újra és újra rácsodálkozzon, mennyi minden Ehető!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ehető
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Kapcsolódó cikkek