Ehető

A világ élelmiszernövényeinek története, felhasználása

Ehető
Miközben tanácstalanul állunk a nagy élelmiszerláncok polcai előtt, és csodálkozva nézegetjük az idegenszerű, ismeretlen gyümölcsöket, zöldségeket, rádöbbenünk, hogy a világ zsugorodik. És miközben az egzotikus külhoni növények között próbálunk eligazodni, már nem emlékszünk, hogy lakóhelyünkön melyek az őshonos ehető növények, hogy ezek mikor teremnek és hogyan készíthetjük el őket. Vajon ebben az összezavarodott, korábban sosem tapasztalt bőségben tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi és miért, honnan és hogyan kerül az asztalunkra?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a rendkívül érdekes, a maga nemében egyedülálló kiadvány, amely több mint 450 élelmiszernövényünk eredetét, történetét, botanikai jellemzőit és felhasználhatóságát mutatja be 500 gyönyörű fotóval illusztrálva.

Az Ehető! nem szakácskönyv, sokkal inkább kultúrtörténeti-gasztronómiai enciklopédia. Első, áttekintő részében („A növényektől a táplálékig”) a kezdetektől a közeljövőig, a gyűjtögetéstől a legkorszerűbb élelmiszeripari eljárásokig kísérhetjük figyelemmel ehető haszonnövényeink, s velük párhuzamosan az egész emberiség történetét. Olyan rövid, de rendkívül tartalmas és izgalmas összefoglalást kapunk, ami a szokványos történelemkönyvekből rendszerint hiányzik, holott az élelmiszerek, az élelmezés geopolitikai szerepe mindig is a történelmi események egyik legfőbb mozgatórugója volt.

A második, terjedelmesebb rész („A tápláléknövények leírása”) maga az enciklopédia: azonos felépítésű szócikkekben, fényképekkel mutatja be a világ legfontosabb élelmiszernövényeit, sorrendben a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, diókat és egyéb magvakat, zöldfűszereket, fűszereket, italkészítésre használt növényeket, cukor- és olajnövényeket. Valamennyi szócikk a termény történetével indul: egészen bizonyos, hogy mindenki számára tartogat meglepetéseket! Ki gondolná, hogy a banán bizony nem Afrikából származik, a görögdinnye azonban igen, vagy hogy a perui Andokban őshonos burgonya írek millióit mentette meg az éhhaláltól?

A növény történetét botanikai jellemzői követik: ne számítsunk azonban itt sem száraz szakszövegre, puszta adathalmazra! Természetesen tudományos igényességgeel adja meg a termények rendszertani nevét, helyét, rokonságát, felsorolja alapvető fizikai jellemzőit, termesztésének alapelveit, ezzel együtt azonban az érdekességek újabb tárháza következik, legyen szó akár a világ legnagyobb gyümölcséről, a 45 kg-os, különös nevű dzsekfrútról, akár az egyik legrégebbi és leghétköznapibb fűszernövényünkről, a -18 °C-os telet is átvészelő rozmaringról. Nincs olyan növény, ami ne nyűgözné le az olvasót, ne ragadná meg képzeletét! A szócikkek harmadik része a növény felhasználási területeit mutatja be, melyek sokszínűsége rádöbbent bennünket mind az emberi faj hihetetlen találékonyságára, mind haszonnövényeink csodálatos sokoldalúságára.

A szorosabban vett tudományos adatokat lépten-nyomon kultúrtörténeti anekdoták, névmagyarázatok, idézetek, jó tanácsok, illusztrációk színesítik, erősítve a szerzők azon törekvését, hogy az élelmiszernövényekre ne pusztán mint táplálékunkra, sokkal inkább mint kultúránk szerves részére tekintsünk. A kötetet nagyon jól használható Függelék (tápanyagtáblázat és fogalomtár) zárja.

Kinek is szól ez a könyv? Mindenkinek, aki táplálkozik, de a kulináris élvezetek mellett intellektuális élvezetre is vágyik. Aki szeretné megismerni azt a hihetetlenül gazdag flórát, ami terített asztalként vesz körül mindannyiunkat, benne őseink hagyományaival, s utódaink lehetőségeivel. Mindenkinek, aki szívesen nézelődik a világfalu piacán, hogy újra és újra rácsodálkozzon, mennyi minden Ehető!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ehető
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Kapcsolódó cikkek