Ehető

A világ élelmiszernövényeinek története, felhasználása

Ehető
Miközben tanácstalanul állunk a nagy élelmiszerláncok polcai előtt, és csodálkozva nézegetjük az idegenszerű, ismeretlen gyümölcsöket, zöldségeket, rádöbbenünk, hogy a világ zsugorodik. És miközben az egzotikus külhoni növények között próbálunk eligazodni, már nem emlékszünk, hogy lakóhelyünkön melyek az őshonos ehető növények, hogy ezek mikor teremnek és hogyan készíthetjük el őket. Vajon ebben az összezavarodott, korábban sosem tapasztalt bőségben tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi és miért, honnan és hogyan kerül az asztalunkra?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a rendkívül érdekes, a maga nemében egyedülálló kiadvány, amely több mint 450 élelmiszernövényünk eredetét, történetét, botanikai jellemzőit és felhasználhatóságát mutatja be 500 gyönyörű fotóval illusztrálva.

Az Ehető! nem szakácskönyv, sokkal inkább kultúrtörténeti-gasztronómiai enciklopédia. Első, áttekintő részében („A növényektől a táplálékig”) a kezdetektől a közeljövőig, a gyűjtögetéstől a legkorszerűbb élelmiszeripari eljárásokig kísérhetjük figyelemmel ehető haszonnövényeink, s velük párhuzamosan az egész emberiség történetét. Olyan rövid, de rendkívül tartalmas és izgalmas összefoglalást kapunk, ami a szokványos történelemkönyvekből rendszerint hiányzik, holott az élelmiszerek, az élelmezés geopolitikai szerepe mindig is a történelmi események egyik legfőbb mozgatórugója volt.

A második, terjedelmesebb rész („A tápláléknövények leírása”) maga az enciklopédia: azonos felépítésű szócikkekben, fényképekkel mutatja be a világ legfontosabb élelmiszernövényeit, sorrendben a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, diókat és egyéb magvakat, zöldfűszereket, fűszereket, italkészítésre használt növényeket, cukor- és olajnövényeket. Valamennyi szócikk a termény történetével indul: egészen bizonyos, hogy mindenki számára tartogat meglepetéseket! Ki gondolná, hogy a banán bizony nem Afrikából származik, a görögdinnye azonban igen, vagy hogy a perui Andokban őshonos burgonya írek millióit mentette meg az éhhaláltól?

A növény történetét botanikai jellemzői követik: ne számítsunk azonban itt sem száraz szakszövegre, puszta adathalmazra! Természetesen tudományos igényességgeel adja meg a termények rendszertani nevét, helyét, rokonságát, felsorolja alapvető fizikai jellemzőit, termesztésének alapelveit, ezzel együtt azonban az érdekességek újabb tárháza következik, legyen szó akár a világ legnagyobb gyümölcséről, a 45 kg-os, különös nevű dzsekfrútról, akár az egyik legrégebbi és leghétköznapibb fűszernövényünkről, a -18 °C-os telet is átvészelő rozmaringról. Nincs olyan növény, ami ne nyűgözné le az olvasót, ne ragadná meg képzeletét! A szócikkek harmadik része a növény felhasználási területeit mutatja be, melyek sokszínűsége rádöbbent bennünket mind az emberi faj hihetetlen találékonyságára, mind haszonnövényeink csodálatos sokoldalúságára.

A szorosabban vett tudományos adatokat lépten-nyomon kultúrtörténeti anekdoták, névmagyarázatok, idézetek, jó tanácsok, illusztrációk színesítik, erősítve a szerzők azon törekvését, hogy az élelmiszernövényekre ne pusztán mint táplálékunkra, sokkal inkább mint kultúránk szerves részére tekintsünk. A kötetet nagyon jól használható Függelék (tápanyagtáblázat és fogalomtár) zárja.

Kinek is szól ez a könyv? Mindenkinek, aki táplálkozik, de a kulináris élvezetek mellett intellektuális élvezetre is vágyik. Aki szeretné megismerni azt a hihetetlenül gazdag flórát, ami terített asztalként vesz körül mindannyiunkat, benne őseink hagyományaival, s utódaink lehetőségeivel. Mindenkinek, aki szívesen nézelődik a világfalu piacán, hogy újra és újra rácsodálkozzon, mennyi minden Ehető!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ehető
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Kapcsolódó cikkek