Ehető

A világ élelmiszernövényeinek története, felhasználása

Ehető
Miközben tanácstalanul állunk a nagy élelmiszerláncok polcai előtt, és csodálkozva nézegetjük az idegenszerű, ismeretlen gyümölcsöket, zöldségeket, rádöbbenünk, hogy a világ zsugorodik. És miközben az egzotikus külhoni növények között próbálunk eligazodni, már nem emlékszünk, hogy lakóhelyünkön melyek az őshonos ehető növények, hogy ezek mikor teremnek és hogyan készíthetjük el őket. Vajon ebben az összezavarodott, korábban sosem tapasztalt bőségben tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi és miért, honnan és hogyan kerül az asztalunkra?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a rendkívül érdekes, a maga nemében egyedülálló kiadvány, amely több mint 450 élelmiszernövényünk eredetét, történetét, botanikai jellemzőit és felhasználhatóságát mutatja be 500 gyönyörű fotóval illusztrálva.

Az Ehető! nem szakácskönyv, sokkal inkább kultúrtörténeti-gasztronómiai enciklopédia. Első, áttekintő részében („A növényektől a táplálékig”) a kezdetektől a közeljövőig, a gyűjtögetéstől a legkorszerűbb élelmiszeripari eljárásokig kísérhetjük figyelemmel ehető haszonnövényeink, s velük párhuzamosan az egész emberiség történetét. Olyan rövid, de rendkívül tartalmas és izgalmas összefoglalást kapunk, ami a szokványos történelemkönyvekből rendszerint hiányzik, holott az élelmiszerek, az élelmezés geopolitikai szerepe mindig is a történelmi események egyik legfőbb mozgatórugója volt.

A második, terjedelmesebb rész („A tápláléknövények leírása”) maga az enciklopédia: azonos felépítésű szócikkekben, fényképekkel mutatja be a világ legfontosabb élelmiszernövényeit, sorrendben a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, diókat és egyéb magvakat, zöldfűszereket, fűszereket, italkészítésre használt növényeket, cukor- és olajnövényeket. Valamennyi szócikk a termény történetével indul: egészen bizonyos, hogy mindenki számára tartogat meglepetéseket! Ki gondolná, hogy a banán bizony nem Afrikából származik, a görögdinnye azonban igen, vagy hogy a perui Andokban őshonos burgonya írek millióit mentette meg az éhhaláltól?

A növény történetét botanikai jellemzői követik: ne számítsunk azonban itt sem száraz szakszövegre, puszta adathalmazra! Természetesen tudományos igényességgeel adja meg a termények rendszertani nevét, helyét, rokonságát, felsorolja alapvető fizikai jellemzőit, termesztésének alapelveit, ezzel együtt azonban az érdekességek újabb tárháza következik, legyen szó akár a világ legnagyobb gyümölcséről, a 45 kg-os, különös nevű dzsekfrútról, akár az egyik legrégebbi és leghétköznapibb fűszernövényünkről, a -18 °C-os telet is átvészelő rozmaringról. Nincs olyan növény, ami ne nyűgözné le az olvasót, ne ragadná meg képzeletét! A szócikkek harmadik része a növény felhasználási területeit mutatja be, melyek sokszínűsége rádöbbent bennünket mind az emberi faj hihetetlen találékonyságára, mind haszonnövényeink csodálatos sokoldalúságára.

A szorosabban vett tudományos adatokat lépten-nyomon kultúrtörténeti anekdoták, névmagyarázatok, idézetek, jó tanácsok, illusztrációk színesítik, erősítve a szerzők azon törekvését, hogy az élelmiszernövényekre ne pusztán mint táplálékunkra, sokkal inkább mint kultúránk szerves részére tekintsünk. A kötetet nagyon jól használható Függelék (tápanyagtáblázat és fogalomtár) zárja.

Kinek is szól ez a könyv? Mindenkinek, aki táplálkozik, de a kulináris élvezetek mellett intellektuális élvezetre is vágyik. Aki szeretné megismerni azt a hihetetlenül gazdag flórát, ami terített asztalként vesz körül mindannyiunkat, benne őseink hagyományaival, s utódaink lehetőségeivel. Mindenkinek, aki szívesen nézelődik a világfalu piacán, hogy újra és újra rácsodálkozzon, mennyi minden Ehető!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ehető
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Vadászok szakácskönyve Vadászok szakácskönyve
Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Élővilág enciklopédia II. Élővilág enciklopédia II.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Hazai zoológusok, botanikusok, mikológusok és más szakemberek (összesen mintegy 150 fő részvételével)...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Alain Ducasse konyhaművészete Alain Ducasse konyhaművészete
Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Kapcsolódó cikkek