Ehető

A világ élelmiszernövényeinek története, felhasználása

Ehető
Miközben tanácstalanul állunk a nagy élelmiszerláncok polcai előtt, és csodálkozva nézegetjük az idegenszerű, ismeretlen gyümölcsöket, zöldségeket, rádöbbenünk, hogy a világ zsugorodik. És miközben az egzotikus külhoni növények között próbálunk eligazodni, már nem emlékszünk, hogy lakóhelyünkön melyek az őshonos ehető növények, hogy ezek mikor teremnek és hogyan készíthetjük el őket. Vajon ebben az összezavarodott, korábban sosem tapasztalt bőségben tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi és miért, honnan és hogyan kerül az asztalunkra?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ez a rendkívül érdekes, a maga nemében egyedülálló kiadvány, amely több mint 450 élelmiszernövényünk eredetét, történetét, botanikai jellemzőit és felhasználhatóságát mutatja be 500 gyönyörű fotóval illusztrálva.

Az Ehető! nem szakácskönyv, sokkal inkább kultúrtörténeti-gasztronómiai enciklopédia. Első, áttekintő részében („A növényektől a táplálékig”) a kezdetektől a közeljövőig, a gyűjtögetéstől a legkorszerűbb élelmiszeripari eljárásokig kísérhetjük figyelemmel ehető haszonnövényeink, s velük párhuzamosan az egész emberiség történetét. Olyan rövid, de rendkívül tartalmas és izgalmas összefoglalást kapunk, ami a szokványos történelemkönyvekből rendszerint hiányzik, holott az élelmiszerek, az élelmezés geopolitikai szerepe mindig is a történelmi események egyik legfőbb mozgatórugója volt.

A második, terjedelmesebb rész („A tápláléknövények leírása”) maga az enciklopédia: azonos felépítésű szócikkekben, fényképekkel mutatja be a világ legfontosabb élelmiszernövényeit, sorrendben a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, diókat és egyéb magvakat, zöldfűszereket, fűszereket, italkészítésre használt növényeket, cukor- és olajnövényeket. Valamennyi szócikk a termény történetével indul: egészen bizonyos, hogy mindenki számára tartogat meglepetéseket! Ki gondolná, hogy a banán bizony nem Afrikából származik, a görögdinnye azonban igen, vagy hogy a perui Andokban őshonos burgonya írek millióit mentette meg az éhhaláltól?

A növény történetét botanikai jellemzői követik: ne számítsunk azonban itt sem száraz szakszövegre, puszta adathalmazra! Természetesen tudományos igényességgeel adja meg a termények rendszertani nevét, helyét, rokonságát, felsorolja alapvető fizikai jellemzőit, termesztésének alapelveit, ezzel együtt azonban az érdekességek újabb tárháza következik, legyen szó akár a világ legnagyobb gyümölcséről, a 45 kg-os, különös nevű dzsekfrútról, akár az egyik legrégebbi és leghétköznapibb fűszernövényünkről, a -18 °C-os telet is átvészelő rozmaringról. Nincs olyan növény, ami ne nyűgözné le az olvasót, ne ragadná meg képzeletét! A szócikkek harmadik része a növény felhasználási területeit mutatja be, melyek sokszínűsége rádöbbent bennünket mind az emberi faj hihetetlen találékonyságára, mind haszonnövényeink csodálatos sokoldalúságára.

A szorosabban vett tudományos adatokat lépten-nyomon kultúrtörténeti anekdoták, névmagyarázatok, idézetek, jó tanácsok, illusztrációk színesítik, erősítve a szerzők azon törekvését, hogy az élelmiszernövényekre ne pusztán mint táplálékunkra, sokkal inkább mint kultúránk szerves részére tekintsünk. A kötetet nagyon jól használható Függelék (tápanyagtáblázat és fogalomtár) zárja.

Kinek is szól ez a könyv? Mindenkinek, aki táplálkozik, de a kulináris élvezetek mellett intellektuális élvezetre is vágyik. Aki szeretné megismerni azt a hihetetlenül gazdag flórát, ami terített asztalként vesz körül mindannyiunkat, benne őseink hagyományaival, s utódaink lehetőségeivel. Mindenkinek, aki szívesen nézelődik a világfalu piacán, hogy újra és újra rácsodálkozzon, mennyi minden Ehető!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ehető
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Gombák 1. Gombák 1.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2004)

Praktikus segítség a Kárpát-medencében honos állat- és növényfajok pontos felismeréséhez: a kishatározók...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

Kapcsolódó cikkek