Egy nap az elBulliban

Egy nap az elBulliban
Éppúgy nem hiszek abban, hogy létezik legjobb étterem a világon, mint abban sem, hogy van legszebb nő a világon. A spanyolországi Costa Braván, Barcelonától kicsit északabbra lévő Rosesben működik a világhírű elBulli étterem, még világhírűbb séfje pedig Ferran Adrià, s az étterem évi nyolcezer helyére két millió asztalfoglalás érkezik, lehet tehát szelektálni. Ezek alapján mondható, hogy ha nem is létezik világ-legjobb-étterme, akkor kétségtelenül az elBulli az egyik legjobb.

A cikk forrása


(Metropol)

A most 48 éves Ferran Adrià a molekuláris gasztronómia nevű irányzat egyik leghíresebb képviselője (az angol Heston Blumenthal mellett), a hihetetlenül könnyű, légies habos műalkotás-étkek készítője, akinek receptjeit nemigen lehet otthon megvalósítani, mert nem annyira konyha, mint inkább laboratórium kell hozzájuk (nem vélet­len, hogy a másik híres séf, Anthony Bourdain „Decoding Ferran Adrià”, azaz Ferran Adrià dekódolva címmel készített róla műsort).

A fenti adatok fényében az elBulliba eljutni számunkra nagy valószínűséggel álom marad, és ezért némi kár­pótlást nyújt az Alexandra Kiadó csúcs­gasztronómiai sorozatában megjelent Egy nap az elBulliban című, a séf szakmai súlyához méltóan tekintélyt parancsoló kötet. A könyv összeállítása már sugall valamit Adrià professzio­nalizmusáról és képességeiről: nem recept-könyvről van szó – noha számos fogás elkészítése pontosan le van írva. Merészeknek és szakácsvénával megáldott mérnököknek receptnek nem is merném nevezni ezeket a technológiai folyamatokat.

Az Egy nap az elBulliban inkább azért ajánlható, mert odakalauzol minket Ferran Adrià birodalmába, beláthatunk a konyhába, végigkísérjük a séf és csapatának egy teljes napját, hiszen az elBulli egy kis világ, egy kisbolygó, s rendületlenül kering a gasztronómia univerzumában. (Marton Levente)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Egy nap az elBulliban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Mindennapi ínyencségek Mindennapi ínyencségek
Szerző: Adriá, Ferran
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A "Mindennapi ínyencségek" az első otthoni használatra szánt szakácskönyv Ferran Adriától, a legendás...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

A tökéletesség nyomában A tökéletesség nyomában
Szerző: Blumenthal, Heston
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta...

A szakács A szakács
Szerző: Suter, Martin
Kiadó: Trivium Kiadó (2011)

2008, világméretű gazdasági válság, polgárháború Srí Lankán és egy cég Zürichben, amely a legnagyobb...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Kapcsolódó cikkek