Egy falat, egy korty, hmm…

Az étel és a bor

Egy falat, egy korty, hmm…
Sok gourmet borvacsorán, rendezvényen vettem már részt itthon, mielőtt abban a szerencsében volt részem, hogy egy nápolyi család otthonában eltölthettem pár napot. Szégyen – nem szégyen, azt kell mondanom, hogy igazából ott, Itáliában értettem meg, hogy miről szól az étel és bor kapcsolata...

Hozzá kell még tennünk a képhez, hogy általában igen sok olasz bor hazájától távol kóstolva nem hogy nem jó, de kifejezetten közepes… Mi történhet mégis, amikor egy tál tésztától a bor mágikus módon átalakul, és a világ legistenibb itala lesz belőle? Egyszerűen megtalálta társát, akivel tökéletes harmóniát alkot. És ehhez igazán nem kellett sok, házigazdáim ugyanis nem voltak borszakértők, nem kifejezetten szabvány szerinti pohárból ittunk, szinte az alapszabályokat sem tartották be, mégis kifogástalanul a helyén volt minden. Mert megszokott és természetes volt. Tagadhatatlanul igaz, van olyan pillanat, amikor egy étel és bor egymásra talál, ekkor megcsillan valami a tökéletesből, és lekacsintanak az Olümposz tetejéről az istenek.
Azonban ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy eltekinthetünk a mindennapok csodáitól. Hiszen azért egy pont után nem érdemes túlmisztifikálni az egészet: kinek-kinek ízlése szerint igenis kijár az a pohár fehér/rosé/vörösbor a vacsorához, amelyet épp megkívánt. Chef és sommelier vizsga nélkül is.

Külön megjegyzendő, hogy a nap második részével egyszerűen csodát tehet egy pohárnyi, akár fél deci könnyű fehérbor vagy rosé elfogyasztása az ebédhez, de a délutáni csendes pihenőt, amely valószínűleg az óvodás koron túl kevesünknek adatik meg, részben helyettesíteni képes. A bornak számtalan csodája van - ezeket gyakran emlegettük már és fogjuk is a továbbiakban -, ott vannak az általa kialakított emberi kapcsolatok, vagy az általa megismert varázslatos vidékek, nem is beszélve orrunk és ízlelőbimbóink újbóli felfedezéséről.

A legfontosabb számomra azonban mégis az, hogy a bor képes arra, hogy lelassítsa az életünket, van egy amolyan „fék-funkciója”. Arról valószínűleg nem kell meggyőznöm senkit, hogy erre manapság mennyire szükségünk van. A „slow down” programnak pedig leghitelesebben kétségtelenül mindennapi étkezéseinken keresztül tud megfelelni.
Gondoljuk csak végig, ha valaki rákap a bor ízére, és beviszi annak csodáját otthonában, valószínű, hogy a terített asztalnál töltött idejét mindenképpen megkoronázza vele! Aki pedig tudatosan ügyel arra, hogy mit iszik, az előbb-utóbb kikapcsolja a tévét, és beszélgetni kezd a körülötte lévőkkel, majd figyelmet fordít arra is, hogy mit eszik hozzá. Főzni kezd, amint pedig megérti a megfelelő alapanyagok fontosságát, közelebb kerül az őket hitelesen előállító emberekhez is. Piacokon kofákat, rejtőzködő sajtmestereket és kovásszal dolgozó pékeket fedez fel. Időrablásnak is tűnhet az egész, pedig valójában minden ilyen perc órákkal érhet fel, aki ráérzett már erre tudja, miről beszélek.

Titkok tehát nincsenek, az általunk leírt „szabályok” pedig végképp nem arra hivatottak, hogy korlátozzanak, inkább, hogy egy új világ megnyitásával még több élményhez vezessenek bennünket. Végszóként talán elég ennyi: Jó étvágyat!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Egy falat, egy korty, hmm…
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Kapcsolódó cikkek