Egy athéni "andrón"

I.e. 400 körül minden jómódú athéni polgár házában volt egy andrón nak, a férfiak szobájának nevezett helyiség, amelyet étkezőként használtak...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Itt fogadta a ház ura a látogatóba érkező férfiakat, a háztartásban élő nők be sem tehették ide a lábukat. A férfiak és a nők általában nem étkeztek közösen, és még ha ugyanabban a helyiségben tartózkodtak is, először a férfiakat szolgálták ki.

Az andrón méretei alapján feltételezhetjük, hogy kényelmesen elfért benne hét fekhely az előttük álló asztalokkal. Az, hogy mennyire következetesen ettek ülve vagy fekve, vitatott. A naplementekor esedékes főétkezésre, a deipnonra szóló meghívásoknál a menü általában propomatával, étvágygerjesztőkkel kezdődött, amit a szitosz ("amitől jóllakik az ember") és az opszon ("amit kenyérrel eszünk") követett. Ezután kivitették és letakarítatták az asztalokat, mielőtt az oinosz, a bor és a tragémata ("amit a borral eszünk") minden hozzávalójával visszahozatták őket a szobába. Az étkezés után ártatlan iszogatással (potosz), mulatozással (szümposzion) vagy vad ivászattal (kómosz) fejeződött be.

Térjünk azonban vissza a deipnonhoz és az étkek sorrendjéhez. Az olajbogyón kívül különösen étvágygerjesztőnek számított minden fűszeresebb fogás, de a lédús, kissé savanykás gyümölcsök, mint az alma vagy a szilva is.

A szitoszba minden olyan étel beletartozik, amelynek alapja a hagyományosan alapvető ételnek számító lencse, árpa és búza, különböző módokon elkészítve.

Az opszon magában foglalja a zöldséget, a sajtot, a tojást, a szárnyasokat és a vadakat is. A zöldségek közül zeller, spárga, mángold, csalán, káposztafélék, kárdi (az articsóka egyik őse), édeskömény, vöröshagyma, póréhagyma, gomba és saláta került az asztalra. Az uborka és a tök feltehetőleg még nemigen terjedt el az athéni piacokon. Nem esznek répaféléket, a paradicsomot még nem ismerik. A fűszernövények váalsztéka azonban nem hagy kívánnivalót maga után. A halak, húsok, szárnyasok és vadak kínálata is bőséges.

Tragémataként, azaz utóételként süteményt, friss és aszalt gyümölcsöket, például mazsolát és fügét, valamint dióféléket tálalhattak. A hozzávalók minőségét pontosan számon tartják, a bizonyos vidékekről származó termékeket különösen nagyra értékelik, és Athénba szállítják.

A szakácsok hírnévre tesznek szert, a szakácsművészetről mint a mindennapok gazdagításáról sokat beszélnek, de a táplálkozás és a gyógyulás közötti szoros kapcsolatot is látják, aminek az a következménye, hogy ma több ókori receptet ismerünk orvosi szövegekből, mint "szakácskönyvekből". Az élelmiszerek megvásárlása, az ételek elkészítése és maga az evés a klasszikus Athénban annyira fontos, hogy ezek jeleneteit gyakran ábrázolják komédiákban, amiből egyvalamire mindenképpen lehet következtetni: a jó ételt komolyan veszik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Egy athéni "andrón"
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Kapcsolódó cikkek