Egy athéni "andrón"

I.e. 400 körül minden jómódú athéni polgár házában volt egy andrón nak, a férfiak szobájának nevezett helyiség, amelyet étkezőként használtak...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Itt fogadta a ház ura a látogatóba érkező férfiakat, a háztartásban élő nők be sem tehették ide a lábukat. A férfiak és a nők általában nem étkeztek közösen, és még ha ugyanabban a helyiségben tartózkodtak is, először a férfiakat szolgálták ki.

Az andrón méretei alapján feltételezhetjük, hogy kényelmesen elfért benne hét fekhely az előttük álló asztalokkal. Az, hogy mennyire következetesen ettek ülve vagy fekve, vitatott. A naplementekor esedékes főétkezésre, a deipnonra szóló meghívásoknál a menü általában propomatával, étvágygerjesztőkkel kezdődött, amit a szitosz ("amitől jóllakik az ember") és az opszon ("amit kenyérrel eszünk") követett. Ezután kivitették és letakarítatták az asztalokat, mielőtt az oinosz, a bor és a tragémata ("amit a borral eszünk") minden hozzávalójával visszahozatták őket a szobába. Az étkezés után ártatlan iszogatással (potosz), mulatozással (szümposzion) vagy vad ivászattal (kómosz) fejeződött be.

Térjünk azonban vissza a deipnonhoz és az étkek sorrendjéhez. Az olajbogyón kívül különösen étvágygerjesztőnek számított minden fűszeresebb fogás, de a lédús, kissé savanykás gyümölcsök, mint az alma vagy a szilva is.

A szitoszba minden olyan étel beletartozik, amelynek alapja a hagyományosan alapvető ételnek számító lencse, árpa és búza, különböző módokon elkészítve.

Az opszon magában foglalja a zöldséget, a sajtot, a tojást, a szárnyasokat és a vadakat is. A zöldségek közül zeller, spárga, mángold, csalán, káposztafélék, kárdi (az articsóka egyik őse), édeskömény, vöröshagyma, póréhagyma, gomba és saláta került az asztalra. Az uborka és a tök feltehetőleg még nemigen terjedt el az athéni piacokon. Nem esznek répaféléket, a paradicsomot még nem ismerik. A fűszernövények váalsztéka azonban nem hagy kívánnivalót maga után. A halak, húsok, szárnyasok és vadak kínálata is bőséges.

Tragémataként, azaz utóételként süteményt, friss és aszalt gyümölcsöket, például mazsolát és fügét, valamint dióféléket tálalhattak. A hozzávalók minőségét pontosan számon tartják, a bizonyos vidékekről származó termékeket különösen nagyra értékelik, és Athénba szállítják.

A szakácsok hírnévre tesznek szert, a szakácsművészetről mint a mindennapok gazdagításáról sokat beszélnek, de a táplálkozás és a gyógyulás közötti szoros kapcsolatot is látják, aminek az a következménye, hogy ma több ókori receptet ismerünk orvosi szövegekből, mint "szakácskönyvekből". Az élelmiszerek megvásárlása, az ételek elkészítése és maga az evés a klasszikus Athénban annyira fontos, hogy ezek jeleneteit gyakran ábrázolják komédiákban, amiből egyvalamire mindenképpen lehet következtetni: a jó ételt komolyan veszik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Egy athéni "andrón"
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Kapcsolódó cikkek