Egy athéni "andrón"

I.e. 400 körül minden jómódú athéni polgár házában volt egy andrón nak, a férfiak szobájának nevezett helyiség, amelyet étkezőként használtak...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Itt fogadta a ház ura a látogatóba érkező férfiakat, a háztartásban élő nők be sem tehették ide a lábukat. A férfiak és a nők általában nem étkeztek közösen, és még ha ugyanabban a helyiségben tartózkodtak is, először a férfiakat szolgálták ki.

Az andrón méretei alapján feltételezhetjük, hogy kényelmesen elfért benne hét fekhely az előttük álló asztalokkal. Az, hogy mennyire következetesen ettek ülve vagy fekve, vitatott. A naplementekor esedékes főétkezésre, a deipnonra szóló meghívásoknál a menü általában propomatával, étvágygerjesztőkkel kezdődött, amit a szitosz ("amitől jóllakik az ember") és az opszon ("amit kenyérrel eszünk") követett. Ezután kivitették és letakarítatták az asztalokat, mielőtt az oinosz, a bor és a tragémata ("amit a borral eszünk") minden hozzávalójával visszahozatták őket a szobába. Az étkezés után ártatlan iszogatással (potosz), mulatozással (szümposzion) vagy vad ivászattal (kómosz) fejeződött be.

Térjünk azonban vissza a deipnonhoz és az étkek sorrendjéhez. Az olajbogyón kívül különösen étvágygerjesztőnek számított minden fűszeresebb fogás, de a lédús, kissé savanykás gyümölcsök, mint az alma vagy a szilva is.

A szitoszba minden olyan étel beletartozik, amelynek alapja a hagyományosan alapvető ételnek számító lencse, árpa és búza, különböző módokon elkészítve.

Az opszon magában foglalja a zöldséget, a sajtot, a tojást, a szárnyasokat és a vadakat is. A zöldségek közül zeller, spárga, mángold, csalán, káposztafélék, kárdi (az articsóka egyik őse), édeskömény, vöröshagyma, póréhagyma, gomba és saláta került az asztalra. Az uborka és a tök feltehetőleg még nemigen terjedt el az athéni piacokon. Nem esznek répaféléket, a paradicsomot még nem ismerik. A fűszernövények váalsztéka azonban nem hagy kívánnivalót maga után. A halak, húsok, szárnyasok és vadak kínálata is bőséges.

Tragémataként, azaz utóételként süteményt, friss és aszalt gyümölcsöket, például mazsolát és fügét, valamint dióféléket tálalhattak. A hozzávalók minőségét pontosan számon tartják, a bizonyos vidékekről származó termékeket különösen nagyra értékelik, és Athénba szállítják.

A szakácsok hírnévre tesznek szert, a szakácsművészetről mint a mindennapok gazdagításáról sokat beszélnek, de a táplálkozás és a gyógyulás közötti szoros kapcsolatot is látják, aminek az a következménye, hogy ma több ókori receptet ismerünk orvosi szövegekből, mint "szakácskönyvekből". Az élelmiszerek megvásárlása, az ételek elkészítése és maga az evés a klasszikus Athénban annyira fontos, hogy ezek jeleneteit gyakran ábrázolják komédiákban, amiből egyvalamire mindenképpen lehet következtetni: a jó ételt komolyan veszik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Egy athéni "andrón"
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Kapcsolódó cikkek