- Rozsdamentes acélból készültek: belsejük a különleges kiképzésnek köszönhetően kiválóan vezetik a hőt.
-Öntöttvasból készült edények: lehetnek zománcosak vagy zománc nélküliek.
-Alumíniumból készült edények: anyaguk a savas hatásúélelmiszereknek kevéssé tud ellenállni (bár a mai alumíniumedények minősége sokkal jobb, mint a 30-40 évvel ezelőttieké).
Serpenyők
A legpraktikusabb az alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült, teflonbevonatú serpenyő. A konyhai serpenyők átmérője általában 20,5, 24-25,5 és 30 centiméter.
Fontos figyelmeztetés: vásárláskor alaposan meg kell nézni a serpenyő bevonatát, hogy sértetlen-e.
A teflonbevonat miatt igen gazdaságos, hiszen kevesebb olaj a sütéshez, de a sütővillával óvatosan kell bánni, nehogy felsértse a teflont. Arra kell törekedni, hogy tároláskor se sérüljön. Lehetőleg vastag aljú serpenyőt vásároljunk, ebben ugyanis egyenletesebb a hőelosztás.
Öntöttvas serpenyők
Zománcosak vagy zománc nélküliek. Különleges szerepet játszanak a főzésben, mivel lassan és egyenletesen fő és sül bennük az étel, ugyanis kiváló hővezetők. Ráadásul nagyon jól használhatók a sütőben is.
Nyeles serpenyők
Eredetileg sauté pannek nevezik. Gondolkodás nélkül vásároljunk egyet, mert bátran állítjuk, ez a legjobb. Kitűnő ételek sülnek, párolódnak, dinsztelődnek benne.
Lábasok
A hagyományos lábasokat ma már egyre többen cserélik le rozsdamentes acélból készült edényekre. Akár ilyet, akár olyat használunk, a lábasok legyenek többféle méretűek. Egy kicsi mintegy 16, egy közepes, nagyjából 24 centiméter átmérőjű, fazékban pedig leves vagy tészta is főzhető. Az alumínium- és fémedényekből a kisebbeket ajánljuk.