Drága egészségmánia?

Célkeresztben a biotáplálkozás

Drága egészségmánia?
Manapság divatos dolog az ökogazdálkodási eljárásokkal termesztett gabona- és zöldségfélék, vagy tartósítószert nem látott takarmányon nevelt állatokból származó húsféleségek fogyasztása, de bármennyi érv szól is mellette, csak kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres biotáplálkozás luxusát...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

A bioélelmiszereket vásárló tehetősebbek és a korszerű táplálkozást prioritásnak tekintő tudatos fogyasztók abban a szent meggyőződésben vállalják a nagyobb költségeket, hogy a jobb minőségű, kemikáliamentes biotermékek hosszú távon biztosítják egészségük megőrzését.

Két francia táplálkozáskutató szakember viszont nemrégiben alapos tanulmányban cáfolta a biotáplálkozás hasznosságáról szóló közkeletű vélekedéseket. Álláspontjuk szerint a biotermékek és a mezőgazdasági tömegtermelésben előállított élelmiszerek között egészségügyi szempontból nincs kimutatható és mérhető különbség, az előbbiek szignifikánsan pozitív élettani hatása nem bizonyítható. Léon Guéguen és Gérard Pascal, az INRA (Mezőgazdasági Kutatások Országos Intézete) munkatársai az utóbbi hét évben e tárgyban született több száz publikáció adatainak összevetéséből és elemzéséből jutottak e következtetésre.

A francia szerzőpáros egyébként okult abból a tavalyi emlékezetes felzúdulásból, amely egy hasonló álláspontot ismertető brit táplálkozástani kutatás nyomán keletkezett az ottani biolobbi - biofogyasztók és biotermelők - tagjai körében. Nagy-Britanniában ugyanis azt vetették a közlemény készítőinek szemére, hogy vizsgálódásaikban kizárólag a táplálkozási hatásokra fókuszáltak, s figyelmen kívül hagyták a rovarirtószerek veszélyeit, egészségkárosító hatásukat. Léon Guéguen és Gérard Pascal a növényvédőszerek veszélyeit is vizsgálta, de ez sem billentette jelentős arányban a biotáplálék felé a mérleg nyelvét.

Tanulmányukban hivatkoznak a francia fogyasztóvédelmi hatóság (DGCCRF) 2007-ben lefolytatott vizsgálatára, amely a vegyszerekkel permetezett, illetve kizárólag természetes alapanyagú növényvédőszerekkel kezelt biogyümölcsök mérgezőanyag-tartalmát hasonlította össze, és nem talált különbséget. Az intézmény mérése szerint mindkét gyümölcsfélének egyformán 92 százaléka felel meg az érvényes előírásoknak, azaz a két megvizsgált terméktípus egészében azonos arányú (8%) a minimális határértéket meghaladó mérgezőanyag-tartalmú áru. „ A biotermékekben, minthogy termesztésükben nem használnak vegyszereket természetesen kevesebb a méreganyag, de bennük is van – állapítja meg Gérard Pascal. Ez attól van, mert a velük szomszédos, nem bio üzemmódú gazdaságokban viszont kémiai alapú permetezőszerekkel védik a termést. Pánikra azonban nincs ok: mindkét esetben csak igen kis mennyiségű mérgező anyagot találtunk a terményekben.”.

Vitatható környezeti hatások
A kutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a rezet, a ként, a rotenont és az indiai neem-olajat, amelyet a biotermelők tömegesen használnak néhány parazita ellen, máig egyetlen kutatás sem vizsgálta, pedig ezek az anyagok, amelyekről általában azt hiszik, hogy ártalmatlanok - hiszen „természetes” alapanyagokból készülnek -, ugyanolyan mérgező hatásúak lehetnek, mint egyes szintetikus molekulák. Ha el is fogadjuk, hogy a biotermékek fogyasztása egészségügyi szempontból nem jár jelentős előnyökkel, kedvező környezeti hatása még mindig súllyal esik a latba. Gondolnánk: de a helyzet itt is ellentmondásos.

A francia Mezőgazdasági Akadémia egyik kutatócsoportjának véleménye szerint a biotermelés valóban hozzájárul a felszíni és földalatti vízfolyások nitrát- és rovairtószer-tartalmának csökkenéséhez, egyúttal javítja a termőföld fizikai és biológiai minőségét is. De: ugyanez a gyakorlat hosszabb távon csökkenti néhány ásványi anyag mennyiségét a talajban, ami pedig végső soron a növénytermés hozamát korlátozza.Az ökogazdálkodás pozitív hatásai a bioültetvények szétszórtsága miatt gyakorlatilag nem érvényesülnek. E probléma megoldása érdekében a francia akadémiai intézmény tagjai azt javasolják, hogy a bionövények termelését néhány speciális területre, például hegyoldalakba, völgyekbe vagy ivóvízgyüjtő zónákba kellene koncentrálni. Ez a csoportosítás azonban szintén nem veszélytelen: „Manapság a bioültetvényeket a parazitáktól részben a környéken hagyományos földművelést folytató farmerek védelmezik meg – mutat rá Léon Guéguen. Ha ezeket a bioparcellákat egy helyre koncentrálnánk, egy komolyabb rovarinvázió a teljes termést elpusztíthatná.”

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Drága egészségmánia?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Cukorbetegek étrendje Cukorbetegek étrendje
Szerző: Budd, Martin
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2007)

Sok olyan könyv kapható jelenleg is, amely a diabéteszről szól. Ezek a cukorbetegség minden aspektusát...

30 napos méregtelenítő kúra 30 napos méregtelenítő kúra
Szerző: Harrison, Levis
Kiadó: Gold Book Kiadó (2006)

Most lehetőség nyílik rá, hogy mindössze 30 nap alatt megfiatalítsa testét és elméjét egyedülálló és...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

5:2 Diéta böjtnapokra 5:2 Diéta böjtnapokra
Szerző: Dowden, Angela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Felejtsük el a soha véget nem érő, önsanyargató fogyókúrákat, amelyek nem hoznak végleges megoldást! A 5:2...

Kapcsolódó cikkek