Drága egészségmánia?

Célkeresztben a biotáplálkozás

Drága egészségmánia?
Manapság divatos dolog az ökogazdálkodási eljárásokkal termesztett gabona- és zöldségfélék, vagy tartósítószert nem látott takarmányon nevelt állatokból származó húsféleségek fogyasztása, de bármennyi érv szól is mellette, csak kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres biotáplálkozás luxusát...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

A bioélelmiszereket vásárló tehetősebbek és a korszerű táplálkozást prioritásnak tekintő tudatos fogyasztók abban a szent meggyőződésben vállalják a nagyobb költségeket, hogy a jobb minőségű, kemikáliamentes biotermékek hosszú távon biztosítják egészségük megőrzését.

Két francia táplálkozáskutató szakember viszont nemrégiben alapos tanulmányban cáfolta a biotáplálkozás hasznosságáról szóló közkeletű vélekedéseket. Álláspontjuk szerint a biotermékek és a mezőgazdasági tömegtermelésben előállított élelmiszerek között egészségügyi szempontból nincs kimutatható és mérhető különbség, az előbbiek szignifikánsan pozitív élettani hatása nem bizonyítható. Léon Guéguen és Gérard Pascal, az INRA (Mezőgazdasági Kutatások Országos Intézete) munkatársai az utóbbi hét évben e tárgyban született több száz publikáció adatainak összevetéséből és elemzéséből jutottak e következtetésre.

A francia szerzőpáros egyébként okult abból a tavalyi emlékezetes felzúdulásból, amely egy hasonló álláspontot ismertető brit táplálkozástani kutatás nyomán keletkezett az ottani biolobbi - biofogyasztók és biotermelők - tagjai körében. Nagy-Britanniában ugyanis azt vetették a közlemény készítőinek szemére, hogy vizsgálódásaikban kizárólag a táplálkozási hatásokra fókuszáltak, s figyelmen kívül hagyták a rovarirtószerek veszélyeit, egészségkárosító hatásukat. Léon Guéguen és Gérard Pascal a növényvédőszerek veszélyeit is vizsgálta, de ez sem billentette jelentős arányban a biotáplálék felé a mérleg nyelvét.

Tanulmányukban hivatkoznak a francia fogyasztóvédelmi hatóság (DGCCRF) 2007-ben lefolytatott vizsgálatára, amely a vegyszerekkel permetezett, illetve kizárólag természetes alapanyagú növényvédőszerekkel kezelt biogyümölcsök mérgezőanyag-tartalmát hasonlította össze, és nem talált különbséget. Az intézmény mérése szerint mindkét gyümölcsfélének egyformán 92 százaléka felel meg az érvényes előírásoknak, azaz a két megvizsgált terméktípus egészében azonos arányú (8%) a minimális határértéket meghaladó mérgezőanyag-tartalmú áru. „ A biotermékekben, minthogy termesztésükben nem használnak vegyszereket természetesen kevesebb a méreganyag, de bennük is van – állapítja meg Gérard Pascal. Ez attól van, mert a velük szomszédos, nem bio üzemmódú gazdaságokban viszont kémiai alapú permetezőszerekkel védik a termést. Pánikra azonban nincs ok: mindkét esetben csak igen kis mennyiségű mérgező anyagot találtunk a terményekben.”.

Vitatható környezeti hatások
A kutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a rezet, a ként, a rotenont és az indiai neem-olajat, amelyet a biotermelők tömegesen használnak néhány parazita ellen, máig egyetlen kutatás sem vizsgálta, pedig ezek az anyagok, amelyekről általában azt hiszik, hogy ártalmatlanok - hiszen „természetes” alapanyagokból készülnek -, ugyanolyan mérgező hatásúak lehetnek, mint egyes szintetikus molekulák. Ha el is fogadjuk, hogy a biotermékek fogyasztása egészségügyi szempontból nem jár jelentős előnyökkel, kedvező környezeti hatása még mindig súllyal esik a latba. Gondolnánk: de a helyzet itt is ellentmondásos.

A francia Mezőgazdasági Akadémia egyik kutatócsoportjának véleménye szerint a biotermelés valóban hozzájárul a felszíni és földalatti vízfolyások nitrát- és rovairtószer-tartalmának csökkenéséhez, egyúttal javítja a termőföld fizikai és biológiai minőségét is. De: ugyanez a gyakorlat hosszabb távon csökkenti néhány ásványi anyag mennyiségét a talajban, ami pedig végső soron a növénytermés hozamát korlátozza.Az ökogazdálkodás pozitív hatásai a bioültetvények szétszórtsága miatt gyakorlatilag nem érvényesülnek. E probléma megoldása érdekében a francia akadémiai intézmény tagjai azt javasolják, hogy a bionövények termelését néhány speciális területre, például hegyoldalakba, völgyekbe vagy ivóvízgyüjtő zónákba kellene koncentrálni. Ez a csoportosítás azonban szintén nem veszélytelen: „Manapság a bioültetvényeket a parazitáktól részben a környéken hagyományos földművelést folytató farmerek védelmezik meg – mutat rá Léon Guéguen. Ha ezeket a bioparcellákat egy helyre koncentrálnánk, egy komolyabb rovarinvázió a teljes termést elpusztíthatná.”

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Drága egészségmánia?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

Diétás ételek Diétás ételek
Szerkesztő: Dózsa György
Kiadó: Gabona Tröszt (1989)

Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon, amelyekben mesterszakácsaink felhívják...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

33 finom étel fogyókúrázóknak 33 finom étel fogyókúrázóknak
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve
Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit
Kiadó: SpringMed Kiadó (2012)

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Paleolit fogyókúra hedonistáknak Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

1000 kcal 1000 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Kapcsolódó cikkek