Drága egészségmánia?

Célkeresztben a biotáplálkozás

Drága egészségmánia?
Manapság divatos dolog az ökogazdálkodási eljárásokkal termesztett gabona- és zöldségfélék, vagy tartósítószert nem látott takarmányon nevelt állatokból származó húsféleségek fogyasztása, de bármennyi érv szól is mellette, csak kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres biotáplálkozás luxusát...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

A bioélelmiszereket vásárló tehetősebbek és a korszerű táplálkozást prioritásnak tekintő tudatos fogyasztók abban a szent meggyőződésben vállalják a nagyobb költségeket, hogy a jobb minőségű, kemikáliamentes biotermékek hosszú távon biztosítják egészségük megőrzését.

Két francia táplálkozáskutató szakember viszont nemrégiben alapos tanulmányban cáfolta a biotáplálkozás hasznosságáról szóló közkeletű vélekedéseket. Álláspontjuk szerint a biotermékek és a mezőgazdasági tömegtermelésben előállított élelmiszerek között egészségügyi szempontból nincs kimutatható és mérhető különbség, az előbbiek szignifikánsan pozitív élettani hatása nem bizonyítható. Léon Guéguen és Gérard Pascal, az INRA (Mezőgazdasági Kutatások Országos Intézete) munkatársai az utóbbi hét évben e tárgyban született több száz publikáció adatainak összevetéséből és elemzéséből jutottak e következtetésre.

A francia szerzőpáros egyébként okult abból a tavalyi emlékezetes felzúdulásból, amely egy hasonló álláspontot ismertető brit táplálkozástani kutatás nyomán keletkezett az ottani biolobbi - biofogyasztók és biotermelők - tagjai körében. Nagy-Britanniában ugyanis azt vetették a közlemény készítőinek szemére, hogy vizsgálódásaikban kizárólag a táplálkozási hatásokra fókuszáltak, s figyelmen kívül hagyták a rovarirtószerek veszélyeit, egészségkárosító hatásukat. Léon Guéguen és Gérard Pascal a növényvédőszerek veszélyeit is vizsgálta, de ez sem billentette jelentős arányban a biotáplálék felé a mérleg nyelvét.

Tanulmányukban hivatkoznak a francia fogyasztóvédelmi hatóság (DGCCRF) 2007-ben lefolytatott vizsgálatára, amely a vegyszerekkel permetezett, illetve kizárólag természetes alapanyagú növényvédőszerekkel kezelt biogyümölcsök mérgezőanyag-tartalmát hasonlította össze, és nem talált különbséget. Az intézmény mérése szerint mindkét gyümölcsfélének egyformán 92 százaléka felel meg az érvényes előírásoknak, azaz a két megvizsgált terméktípus egészében azonos arányú (8%) a minimális határértéket meghaladó mérgezőanyag-tartalmú áru. „ A biotermékekben, minthogy termesztésükben nem használnak vegyszereket természetesen kevesebb a méreganyag, de bennük is van – állapítja meg Gérard Pascal. Ez attól van, mert a velük szomszédos, nem bio üzemmódú gazdaságokban viszont kémiai alapú permetezőszerekkel védik a termést. Pánikra azonban nincs ok: mindkét esetben csak igen kis mennyiségű mérgező anyagot találtunk a terményekben.”.

Vitatható környezeti hatások
A kutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a rezet, a ként, a rotenont és az indiai neem-olajat, amelyet a biotermelők tömegesen használnak néhány parazita ellen, máig egyetlen kutatás sem vizsgálta, pedig ezek az anyagok, amelyekről általában azt hiszik, hogy ártalmatlanok - hiszen „természetes” alapanyagokból készülnek -, ugyanolyan mérgező hatásúak lehetnek, mint egyes szintetikus molekulák. Ha el is fogadjuk, hogy a biotermékek fogyasztása egészségügyi szempontból nem jár jelentős előnyökkel, kedvező környezeti hatása még mindig súllyal esik a latba. Gondolnánk: de a helyzet itt is ellentmondásos.

A francia Mezőgazdasági Akadémia egyik kutatócsoportjának véleménye szerint a biotermelés valóban hozzájárul a felszíni és földalatti vízfolyások nitrát- és rovairtószer-tartalmának csökkenéséhez, egyúttal javítja a termőföld fizikai és biológiai minőségét is. De: ugyanez a gyakorlat hosszabb távon csökkenti néhány ásványi anyag mennyiségét a talajban, ami pedig végső soron a növénytermés hozamát korlátozza.Az ökogazdálkodás pozitív hatásai a bioültetvények szétszórtsága miatt gyakorlatilag nem érvényesülnek. E probléma megoldása érdekében a francia akadémiai intézmény tagjai azt javasolják, hogy a bionövények termelését néhány speciális területre, például hegyoldalakba, völgyekbe vagy ivóvízgyüjtő zónákba kellene koncentrálni. Ez a csoportosítás azonban szintén nem veszélytelen: „Manapság a bioültetvényeket a parazitáktól részben a környéken hagyományos földművelést folytató farmerek védelmezik meg – mutat rá Léon Guéguen. Ha ezeket a bioparcellákat egy helyre koncentrálnánk, egy komolyabb rovarinvázió a teljes termést elpusztíthatná.”

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Drága egészségmánia?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Paleolit fogyókúra hedonistáknak Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a...

Ezer jó fű Ezer jó fű
Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek
Szerzők: Whitney, Catherine, D'Adamo, Peter J.
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Ebben a könyvben Dr. Peter J. D’Adamo a legrettegettebb betegségre, a rákra mér csapást az újfajta...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

1000 kcal 1000 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

30 napos méregtelenítő kúra 30 napos méregtelenítő kúra
Szerző: Harrison, Levis
Kiadó: Gold Book Kiadó (2006)

Most lehetőség nyílik rá, hogy mindössze 30 nap alatt megfiatalítsa testét és elméjét egyedülálló és...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

Táplálkozással a rák ellen Táplálkozással a rák ellen
Szerzők: Béliveau, Richard, Gingras, Denis
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldségfélét, mértékkel keserű csokoládét, továbbá zöld...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kapcsolódó cikkek