Drága egészségmánia?

Célkeresztben a biotáplálkozás

Drága egészségmánia?
Manapság divatos dolog az ökogazdálkodási eljárásokkal termesztett gabona- és zöldségfélék, vagy tartósítószert nem látott takarmányon nevelt állatokból származó húsféleségek fogyasztása, de bármennyi érv szól is mellette, csak kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres biotáplálkozás luxusát...

A cikk forrása


(Franciakoktel.hu)

A bioélelmiszereket vásárló tehetősebbek és a korszerű táplálkozást prioritásnak tekintő tudatos fogyasztók abban a szent meggyőződésben vállalják a nagyobb költségeket, hogy a jobb minőségű, kemikáliamentes biotermékek hosszú távon biztosítják egészségük megőrzését.

Két francia táplálkozáskutató szakember viszont nemrégiben alapos tanulmányban cáfolta a biotáplálkozás hasznosságáról szóló közkeletű vélekedéseket. Álláspontjuk szerint a biotermékek és a mezőgazdasági tömegtermelésben előállított élelmiszerek között egészségügyi szempontból nincs kimutatható és mérhető különbség, az előbbiek szignifikánsan pozitív élettani hatása nem bizonyítható. Léon Guéguen és Gérard Pascal, az INRA (Mezőgazdasági Kutatások Országos Intézete) munkatársai az utóbbi hét évben e tárgyban született több száz publikáció adatainak összevetéséből és elemzéséből jutottak e következtetésre.

A francia szerzőpáros egyébként okult abból a tavalyi emlékezetes felzúdulásból, amely egy hasonló álláspontot ismertető brit táplálkozástani kutatás nyomán keletkezett az ottani biolobbi - biofogyasztók és biotermelők - tagjai körében. Nagy-Britanniában ugyanis azt vetették a közlemény készítőinek szemére, hogy vizsgálódásaikban kizárólag a táplálkozási hatásokra fókuszáltak, s figyelmen kívül hagyták a rovarirtószerek veszélyeit, egészségkárosító hatásukat. Léon Guéguen és Gérard Pascal a növényvédőszerek veszélyeit is vizsgálta, de ez sem billentette jelentős arányban a biotáplálék felé a mérleg nyelvét.

Tanulmányukban hivatkoznak a francia fogyasztóvédelmi hatóság (DGCCRF) 2007-ben lefolytatott vizsgálatára, amely a vegyszerekkel permetezett, illetve kizárólag természetes alapanyagú növényvédőszerekkel kezelt biogyümölcsök mérgezőanyag-tartalmát hasonlította össze, és nem talált különbséget. Az intézmény mérése szerint mindkét gyümölcsfélének egyformán 92 százaléka felel meg az érvényes előírásoknak, azaz a két megvizsgált terméktípus egészében azonos arányú (8%) a minimális határértéket meghaladó mérgezőanyag-tartalmú áru. „ A biotermékekben, minthogy termesztésükben nem használnak vegyszereket természetesen kevesebb a méreganyag, de bennük is van – állapítja meg Gérard Pascal. Ez attól van, mert a velük szomszédos, nem bio üzemmódú gazdaságokban viszont kémiai alapú permetezőszerekkel védik a termést. Pánikra azonban nincs ok: mindkét esetben csak igen kis mennyiségű mérgező anyagot találtunk a terményekben.”.

Vitatható környezeti hatások
A kutató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a rezet, a ként, a rotenont és az indiai neem-olajat, amelyet a biotermelők tömegesen használnak néhány parazita ellen, máig egyetlen kutatás sem vizsgálta, pedig ezek az anyagok, amelyekről általában azt hiszik, hogy ártalmatlanok - hiszen „természetes” alapanyagokból készülnek -, ugyanolyan mérgező hatásúak lehetnek, mint egyes szintetikus molekulák. Ha el is fogadjuk, hogy a biotermékek fogyasztása egészségügyi szempontból nem jár jelentős előnyökkel, kedvező környezeti hatása még mindig súllyal esik a latba. Gondolnánk: de a helyzet itt is ellentmondásos.

A francia Mezőgazdasági Akadémia egyik kutatócsoportjának véleménye szerint a biotermelés valóban hozzájárul a felszíni és földalatti vízfolyások nitrát- és rovairtószer-tartalmának csökkenéséhez, egyúttal javítja a termőföld fizikai és biológiai minőségét is. De: ugyanez a gyakorlat hosszabb távon csökkenti néhány ásványi anyag mennyiségét a talajban, ami pedig végső soron a növénytermés hozamát korlátozza.Az ökogazdálkodás pozitív hatásai a bioültetvények szétszórtsága miatt gyakorlatilag nem érvényesülnek. E probléma megoldása érdekében a francia akadémiai intézmény tagjai azt javasolják, hogy a bionövények termelését néhány speciális területre, például hegyoldalakba, völgyekbe vagy ivóvízgyüjtő zónákba kellene koncentrálni. Ez a csoportosítás azonban szintén nem veszélytelen: „Manapság a bioültetvényeket a parazitáktól részben a környéken hagyományos földművelést folytató farmerek védelmezik meg – mutat rá Léon Guéguen. Ha ezeket a bioparcellákat egy helyre koncentrálnánk, egy komolyabb rovarinvázió a teljes termést elpusztíthatná.”

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Drága egészségmánia?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról
Szerző: Szigeti Andor
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein...

5:2 Diéta böjtnapokra 5:2 Diéta böjtnapokra
Szerző: Dowden, Angela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Felejtsük el a soha véget nem érő, önsanyargató fogyókúrákat, amelyek nem hoznak végleges megoldást! A 5:2...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Dán paleolit Dán paleolit
Szerző: Rode Andersen, Thomas
Kiadó: Scolar Kiadó (2013)

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget, hirdetik rajongói. Most megtudhatjuk, hogy mi...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Táplálkozással a rák ellen Táplálkozással a rák ellen
Szerzők: Béliveau, Richard, Gingras, Denis
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldségfélét, mértékkel keserű csokoládét, továbbá zöld...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Kapcsolódó cikkek