Díszek friss gyümölcsből

Díszek friss gyümölcsből
Ha gyümölcsöt használunk díszítésre, az elfogyasztot kalóriák száma alig-alig növekszik, viszont a feltálalt édesség színes, vonzó lesz, s frissessége szinte tapinthatóvá válik.

A cikk forrása

Torták, sütemények, csemegék Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó)
Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk....
Bővebben...

Csak az a fontos - miképp a többi dekoráció esetében is -, hogy a gyümölcs méretét, alakját, ízét és színét tekintve az adott csemegéhez illő legyen.
Díszítéshez mindig a lehető leghibátlanabb gyümölcsöt használjuk, és a dekorációt csak az utolsó percben készítsük el, nehogy elszíneződjék.
A kisebb epreket hagyhatjuk egészben, csumájukkal együtt remekül mutatnak. A cseresznyén rajta maradhat a szár; ha pedig legyező formára vágjuk vagy cukorba mártjuk a pirosló szemeket, elegáns lesz. A citrusfélék - így a citrom, a zöldcitrom, a narancs - héját igazán nem nehéz spirál, forgács vagy vékony csík alakra vágni; a ragyogó színű kivi, a meleg árnyalatú nektarin és a hűvösen semleges ananász inkább szeletekre, cikkekre vagy apró darabkákra vágva használható fel - mindegyikük remek ellentétet alkot a különféle színes bogyós gyümölcsökkel.

Eperlegyező

A csumájától kezdve, de úgy hogy egyben maradjon, vékony szeletekre vágjuk az epret, és a szeleteket óvatos nyomással legyező alakban nyitjuk.

Citromkerék

Speciális, homorú késsel, hosszában, egymástól egyenlő távolságra "csatornákat" vájunk az egész citrom héjába, majd éles késsel keresztben vékony szeletekre vágjuk a citromot.

"Zúzmarás cseresznye"

A megmosott cseresznyét, szárát és magját meghagyva, mág nedvesen félig kristálycukorba mártjuk, és addig forgatjuk, míg a cukor egyenletesen bevonja. Csak akkor használjuk, ha már teljesen megszáradt.

Citromspirál

Vékonyan felszeleteljük a citromot. Minden szeletet középtől a héjáig bevágunk, majd a szeletfeleket ellenkező irányba fordítjuk.

"Cseresznyevirág"

Közvetlen a szár alatt kezdve nyolcszor hosszábban bemetsszük a cseresznyét, úgy hogy a száránál egyben maradjon. Óvatosan lefelé nyomva sziromként szétnyitjuk a szeleteket, hogy középen látható legyen a mag.

Citrom- vagy narancshéjforgács

Speciális, homorú késsel vagy zöldséghámozóval hosszú csíkokat húzunk le a gyümölcs héjából, s kissé megpödörjük őket, hogy olyanok legyenek, mint a forgács.

Nektarinszeletek

A nektarin (vagy őszibarackot) félbevágjuk, és kivesszük a magját. A két gyümölcsfelet vékonyra felszeleteljük, és ha nem azonnal használjuk fel, citromlével meglocsoljuk. Legyező alakban rendezzük, kisebb mentalevéllel díszítjük.

Félbevágott eper

Friss, élénkzöld csumájú, kemény gyümölcsszemeket választunk, s hosszában úgy vágjuk félbe, hogy mindkét félen maradjon a zöldjéből. Vágott felével felfelé vagy lefelé is elrendezhetjük, de váltakozva még hatásosabb.

Citrom- és narancshéjcsíkok

Zöldséghámozóval csíkokat vágunk a gyümölcs héjából, majd egymásra rakva egészen keskenyre metéljük őket.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Díszek friss gyümölcsből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Ehető virágok Ehető virágok
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2004)

Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Tálalás és díszítés Tálalás és díszítés
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Retekegér, paradicsomrózsa vagy almahajó - ki ne ismerné a hideg büféasztal klasszikusait? Ebben a könyvben...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Kapcsolódó cikkek