Csak az a fontos - miképp a többi dekoráció esetében is -, hogy a gyümölcs méretét, alakját, ízét és színét tekintve az adott csemegéhez illő legyen.
Díszítéshez mindig a lehető leghibátlanabb gyümölcsöt használjuk, és a dekorációt csak az utolsó percben készítsük el, nehogy elszíneződjék.
A kisebb epreket hagyhatjuk egészben, csumájukkal együtt remekül mutatnak. A cseresznyén rajta maradhat a szár; ha pedig legyező formára vágjuk vagy cukorba mártjuk a pirosló szemeket, elegáns lesz. A citrusfélék - így a citrom, a zöldcitrom, a narancs - héját igazán nem nehéz spirál, forgács vagy vékony csík alakra vágni; a ragyogó színű kivi, a meleg árnyalatú nektarin és a hűvösen semleges ananász inkább szeletekre, cikkekre vagy apró darabkákra vágva használható fel - mindegyikük remek ellentétet alkot a különféle színes bogyós gyümölcsökkel.
Eperlegyező
A csumájától kezdve, de úgy hogy egyben maradjon, vékony szeletekre vágjuk az epret, és a szeleteket óvatos nyomással legyező alakban nyitjuk.
Citromkerék
Speciális, homorú késsel, hosszában, egymástól egyenlő távolságra "csatornákat" vájunk az egész citrom héjába, majd éles késsel keresztben vékony szeletekre vágjuk a citromot.
"Zúzmarás cseresznye"
A megmosott cseresznyét, szárát és magját meghagyva, mág nedvesen félig kristálycukorba mártjuk, és addig forgatjuk, míg a cukor egyenletesen bevonja. Csak akkor használjuk, ha már teljesen megszáradt.
Citromspirál
Vékonyan felszeleteljük a citromot. Minden szeletet középtől a héjáig bevágunk, majd a szeletfeleket ellenkező irányba fordítjuk.
"Cseresznyevirág"
Közvetlen a szár alatt kezdve nyolcszor hosszábban bemetsszük a cseresznyét, úgy hogy a száránál egyben maradjon. Óvatosan lefelé nyomva sziromként szétnyitjuk a szeleteket, hogy középen látható legyen a mag.
Citrom- vagy narancshéjforgács
Speciális, homorú késsel vagy zöldséghámozóval hosszú csíkokat húzunk le a gyümölcs héjából, s kissé megpödörjük őket, hogy olyanok legyenek, mint a forgács.
Nektarinszeletek
A nektarin (vagy őszibarackot) félbevágjuk, és kivesszük a magját. A két gyümölcsfelet vékonyra felszeleteljük, és ha nem azonnal használjuk fel, citromlével meglocsoljuk. Legyező alakban rendezzük, kisebb mentalevéllel díszítjük.
Félbevágott eper
Friss, élénkzöld csumájú, kemény gyümölcsszemeket választunk, s hosszában úgy vágjuk félbe, hogy mindkét félen maradjon a zöldjéből. Vágott felével felfelé vagy lefelé is elrendezhetjük, de váltakozva még hatásosabb.
Citrom- és narancshéjcsíkok
Zöldséghámozóval csíkokat vágunk a gyümölcs héjából, majd egymásra rakva egészen keskenyre metéljük őket.