Dióhéjban a világ fehérborairól

Dióhéjban a világ fehérborairól
„Mit igyunk?" Ezzel a kérdéssel veszi kezdetét egy-egy emelkedett pillanat, egy randevú, egy baráti körben elköltött étkezés, vagy egy otthon, a kandalló előtt töltött este. „Egy pohár bort - kezdetnek egy pohár fehéret?"

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

És ezzel máris kedvünk támad valamilyen teljesen egyedülállót választani. Kissé leegyszerűsítve azonban: bármilyen egyéni legyen is, a világ valamennyi bora besorolható bizonyos nagy csoportokba, mint: fehérborok, vörösborok, habzóborok, édes borok és szeszezett borok. A szőlőtől függően, amelyből préselték, egy sor közös tulajdonságot mutatnak, de aztán további alcsoportokba sorolódnak.

A vérpezsdítő étvágygerjesztők

Aperitifnek fehérbort fogunk választani, amely élénkít és nem megterhelő, amely ráhangol az ételre és felkelti az előzetes várakozást: egyfajta friss, temperamentumos, száraz és nem tolakodó bort, gyakran akár könnyű habzóbort. Ugyancsak ebből a csoportból kerülhetnek ki az előételek és az illatozó halfogások kísérői. Hozzájuk tartoznak a gutedelborok - a markgräfi Südbadenből és a Nyugat-Svájcból való borok, ahol saszlának nevezik őket. Éppen ilyen fiatal, könnyed, száraz a Müller-Thurgau, az osztrák zöldveltelini, a loire-i muscadet, az elzászi pinot blanc (fehérburgundi), a Róma dombvidékéről való frascati vagy a Portugália északi részéből származó vinho verde.

A tüzes gyümölcsösök

Az előjáték felébreszti a vágyat a még többre, a borra, mely harmonikus kísérője az ételnek, mely nemcsak felkelti, de csillapítja is a kívánságot, mely önállósággal rendelkezik és mégsem olyan illatosított, hohy már az első pohár utánelegünk legyen belőle. Erőteljes savasságából eredő nemessége révén tűnik ki a német és osztrák rizling, miközben egy leheletnyi édesség jótékonyan enyhíti a savasságát. Hasonlóképpen nemes megjelenésűek a felső Loire-ból származó sauvignonborok, a sancerré és pouilly-fumé, valamint az acélos chablis is, valamivel visszafogottabban a franciaországi szilváni, s annak valais-i ellentétpárja, a johannisberg.
Némely olasz boroknál inkább a gyümölcsösség és a virágosság, mintsem a savasság kerül előtérbe, így a friuli pinot bianco, pinot grigio, a venetói soave, az umbriai orvieto, s hasonlóképpen a Riojából, Ruedából, Galiciából és katalóniából származó spanyol fehérborok és a könnyű, fiatal chardonnay-borok esetén.

Az aromás hatalmasok

Némely borélvező számára csak az olyan nedűk jelentik a csúcspontot, melyeket igen aromás szőlőből préseltek, nehéz, erőteljes, leginkább fahordóban érlelt borok, melyek oly kábító illatot árasztanak és oly koncentráltan hatnak, hogy az asztalnál a testes vörösborok helyébe léphetnek, és annyira karakteresek, hogy az ember az egész estét örömest a bor mellett töltené.
Ebbe a pompás körbe tartozik a Burgundiából és Kaliforniából származó nagy chardonnay, az Elzászból vagy Ausztria és Németország vidékeiről való fűszeres tramini, késői szüretelésű rizling, az egy cseppet könnyebb fajsúlyú, de mégis erőteljesen illatozó muscat és - megfordítva - a szürkebarát vagy szürke burgundi, amely alkoholterhét nem rögtön nyitja meg az orrnak, hanem „bársonykesztyűbe bújtatott vasökölként" hat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Dióhéjban a világ fehérborairól
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Kapcsolódó cikkek